Як упоратися з логічними головоломками на співбесіді?

У даний момент у багатьох компаніях відбувається перехід від «м'якого» інтерв'ю (коли з кандидатами просто розмовляють про минулі успіхи та майбутні цілі) до використання різного роду головоломок. Вважається, що люди, які добре вирішують логічні завдання, мають відмінні аналітичні здібності й, відповідно, будуть добре справлятися із завданнями у своїй професійній сфері.

Одним з перших використовувати завдання на кмітливість розпочав У. Шоклі в 1957 р. Однак у свідомості більшості людей виникнення та розвиток даного методу інтерв'ю пов'язані з компанією Майкрософт. Застосування головоломок у процесі співбесіди викликає масу суперечок. Як правило, думка шукачів щодо того, наскільки «справедливим» є використання подібних методик при оцінці професійних компетенцій претендентів на вакансію, залежить від того, наскільки результативно вони відповіли.

Що ж робити кандидатам, які одержали завдання такого типу на співбесіді? Сьогодні в Інтернеті можна знайти досить багато інформації на цю тему. Найголовніше, потрібно навчитися розпізнавати трюки в запитаннях, що задають інтерв'юери.

Вільям Паудсон дає наступні поради, що допоможуть упоратися з будь-якою головоломкою:

- Найважчі запитання, як правило, вимагають, щоб ви пояснили ваш підхід до вирішення проблеми, а вже потім дали правильну або найбільш підходящу відповідь. Логічні головоломки зазвичай мають на увазі монолог. Вам навмисно дають обмежену кількість інформації й очікують, що ви самі знайдете відповідь.

- Коли мова йде про головоломки та загадки, перша потенційна відповідь, що спадає на думку людині, - це зазвичай неправильна відповідь (адже якби це було не так, це запитання не називалося б головоломкою). У складних питань зазвичай найпростіші відповіді.

- Забудьте, що ви колись вчили інтегральне обчислення. Жодне з розповсюджених у корпоративні інтерв'ю завдань не вимагає від вас знання інтегралів.

- Для простих питань у більшості випадків потрібні складні відповіді.

- У багатьох логічних головоломках мова йде про «бездоганно логічні істоти», які не схожі на звичайних людей. Тому потрібно забути все, що ви знаєте про людську психологію.

- Якщо ви зайшли в тупик, перерахуйте всі припущення, які ви зробили. Подумайте про те, що відбудеться, якщо ви будете послідовно один за іншим відкидати всі ці варіанти.

- Якщо для вирішення завдання не вистачає якоїсь важливої, на ваш погляд, інформації, продумайте можливі сценарії. Ви майже завжди виявите, що ця відсутня інформація зовсім не є важливою для вирішення проблеми.

- Якщо можливо, знайдіть гарну оригінальну відповідь, яку інтерв'юер раніше не чув.

Загалом кажучи, інтерв'ю з шукачем не повинне бути занадто м'яким і складатися тільки з аналізу «приємної» інформації про минулі успіхи та плани на майбутнє. Ціль співбесіди - надати роботодавцеві весь необхідний набір відомостей про кандидата, а останньому надати інформацію про компанію й умови роботи. Для шукача співбесіда в тому або іншому ступені завжди є іспитом, оскільки під час неї перевіряються його знання, навички та вміння. Питання полягає у тому, в якій формі проходить перевірка.

Використання в процесі інтерв'ю головоломок цілком застосовне для спеціальностей, де такого роду завдання є інформативними (переважно в сфері точних наук, а також усюди, де важливими є розрахунки). Програмісти, фінансисти, інженери, маючи відповідний склад розуму, легко сприймають логічні головоломки, адже для них це звичний момент їхнього професійного життя.

Для гуманітарних професій головоломки не підходять, тут широко використовуються творчі завдання (написати презентацію, скласти план розвитку підрозділу, виконати переклад тексту й т.д.). Зазвичай такі завдання даються шукачеві додому, тому що вимагають значного часу на виконання.

Для бухгалтерів, фінансистів, юристів і HR-ів найбільше підходять тести на знання тих або інших процедур, правил і законів.

Основний параметр оцінки результатів «головоломного» тестування - це креативність рішень. Іншим, додатковим параметром, є швидкість виконання завдання. Таким чином, головоломка може виявити рівень творчої активності шукача, здатність виконувати роботу у високому темпі й, звичайно, стресостійкість. Взагалі, використання даного методу прирівнюється до так званого «стресового інтерв'ю».

Із психологічної точки зору метод логічних головоломок має істотний недолік: він застосовується тільки у вузькій сфері точних наук і техніки, і при цьому найкраще проходять такого роду інтерв'ю люди з певним складом розуму, яких не більше 10%. Ці люди зазвичай обожнюють головоломки та звикли мислити відповідним чином. Але це зовсім не означає, що вони неодмінно є відмінними фахівцями. Вони можуть виявитися фахівцями... з рішень логічних головоломок. З іншого боку, переважна більшість гарних кандидатів в умовах «головоломного інтерв'ю» губляться або швидко втомлюються, проте вони стабільно та впевнено поводяться на роботі. Тобто метод логічних головоломок настільки ж тенденційний, як і метод тестів (улюблений у Європі та майже незамінний у США): є люди, які є майстрами проходження тестів, але ось чи майстри вони працювати - це ще питання!

Застосування логічних головоломок під час співбесіди може допомогти менеджерові з персоналу оцінити поведінку кандидата під час пошуку рішення: як він реагує на сам процес вирішення важкого завдання, на свої невдачі, наскільки прагне до результату, як розподіляє свій час і сили (якщо завдання вирішується в декілька етапів).

Можливо, деякі роботодавці в майбутньому наслідують прикладу більшості азіатських, особливо японських компаній, де кандидатам при прийманні на роботу в обов'язковому порядку пропонують вирішити декілька головоломок. Однак, поки в нашій практиці такого роду випадки одиничні, хоча часом доходить і до курйозних ситуацій. Так, HR-менеджер одного великого західного банку пропонувала кандидатам пройти психологічні тести зі свіжого номера свого улюбленого жіночого журналу.

Джерело: http://planetahr.ru/

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад