Тренди українського фрилансу-2023: прогноз від Freelancehunt

Світова платформа Exploding Topics та український сервіс фрилансу Freelancehunt провели свої дослідження ринку фрилансу та діляться основними трендами на 2023 рік. Розповідаємо, що чекає українських фрилансерів.

Доходи на фрилансі — стабільні


У світі майже 70% спеціалістів працюють виключно на фрилансі без додаткового джерела доходу. У Європі цей показник сягає 77%, у Центральній Америці та на Ближньому Сході — понад 40%. 

Щодо України точних даних немає, але за інформацією вітчизняного сервісу Freelancehunt, приблизно 50% користувачів платформи стверджують, що фриланс — єдине джерело їхнього доходу. У 2021 році таких було 57%. Основним фактором, який спричинив таке падіння, стала війна, вважають у Freelancehunt. Українці шукали джерела додаткового заробітку. Очікується, що у 2023 році кількість спеціалістів, які працюють лише на фрилансі, повернеться до рівня 2021 року і буде зростати.

Водночас дослідники зазначають, що більшість людей, які покладаються лише на фриланс, — віком 24-45 років, майже половина має сім’ю, 34% мають дітей. А отже, це підтверджує стабільність їхніх доходів та те, що вони розглядають фриланс як досить надійний спосіб забезпечити своїй родині комфортні умови проживання.
 
Замовники цінують якість та швидкість виконання завдань

Згідно з дослідженням української біржі фрилансу, 61% замовників готові чекати, доки фрилансер закінчить проєкт. Проте можливість отримати виконання свого запиту в обумовлені дедлайни — перевага під час вибору виконавця. 

Статистика також підтверджує, що замовники активно співпрацюють з перевіреними спеціалістами, адже 63% виконавців продовжують отримувати стільки проєктів, скільки й до блекауту, завдяки своїй репутації.


Усе більше бізнесів користуються послугами фрилансерів


За даними платформи Exploding Topics, 9 з 10 світових IT-менеджерів стверджують, що їм довелося б відкладати, скасовувати чи подовжувати дедлайн проєкту, якби вони не мали позаштатної допомоги. Більш ніж половина IT-компаній звертаються по допомогу до фрилансерів, щоб отримати навички, які недоступні зараз усередині команди. 

Українські підприємці теж стали частіше залучати віддалених працівників на проєктній основі, щоб розв’язати конкретні завдання. Наприклад, 40% команди розробників популярної гри про Україну Ukraine GTA співпрацюють з компанією проєктно.

«Попри те, що зараз є скорочення IT-спеціалістів у багатьох технологічних компаніях, кількість фрилансерів та проєктів для них тільки зростає. Це лише підтверджує, що ринок фрилансу у 2023 буде розвиватися та досягати нових висот», — зазначає керівник компанії Freelancehunt Валентин Зюзін.

Джерело: https://happymonday.ua/trendy-ukrayinskogo-frylansu-na-2023-rik

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад