9 речей, що не варто робити

У нас є чудова звичка – складати списки справ, виконувати їх і ретельно викреслювати з гордою позначкою «Зроблене». Але є такі речі, що ми часто робимо й абсолютно не замислюємося про їхню важливість і корисність. Більше того, їх варто внести до «чорного списку». Вони відбирають час і сили та віддаляють виконання поставлених цілей.

Думаю, що кожен з вас зможе знайти в цьому списку декілька пунктів, що він виконує навіть не замислюючись.

1. Намагатися робити все. Є золоте правило 80/20, яке говорить, що 20% завдань за своєю важливістю дорівнюють 80% від спільної справи. Тому гарненько пройдіться по вашому списку справ і спробуйте виділити інші 80%, які за важливістю складають лише 20%. Погодьтеся, що витрати енергії явно розподіляються нерівноцінна. Спробуйте виконати це з кожним вашим завданням і побачите, що продуктивність ваша зросте в рази.

2. Відповідати на всі листи (дзвінки, смс і повідомлення). Якщо вам прийшло повідомлення на e-mail або смс - це зовсім не означає, що ви повинні негайно сісти та відповісти. Є пріоритетність. Деякі речі не вимагають вашої негайної реакції. Відповідаючи на всі повідомлення, ви можете відсувати виконання більш важливих справ. До того ж сама звичка перевіряти свій e-mail кожні півгодини вже сама по собі є нездоровою залежністю. До того ж у такий спосіб ви привчаєте оточуючих людей до того, що ви постійно на зв'язку та відповідаєте практично негайно. Це явно не прискорює процес роботи та може суттєво зіпсувати вам настрій.

3. Ви думаєте, що зобов'язані все виконувати негайно. Заведіть собі крім списку потрібних справ і того, чого робити не варто, ще один список - список «нетермінових справ», що можна зробити пізніше.

4. Відкладати важливі справи на потім. Прокрастинація - підлий змій, що спокушає вас відкласти важливе та неприємне на потім. І потім ще раз на потім... і так далі, поки не підходить межа, за якої вже все горить і ви не встигаєте. Так ви можете ніколи не розпочати важливі проекти, які в результаті можуть принести вам успіх.

5. Намагатися зробити все ідеально з першого разу. Як не дивно, але бажання робити все ідеально - це один з варіантів прокрастинації. Тобто ви копаєтеся в одній справі, наводячи лиск і красу, замість того, щоб виконати найголовніше та рухатися далі. Іноді це доходить до абсурду, коли при складанні звіту ви думаєте над шрифтом або полями та переробляєте все це по 10 разів. Щоб потім колегам було не соромно показати. Введіть собі «правило чернетки» - робіть проекти, зберігайте їх, обробляйте один, потім повертайтеся до другого та згладжуйте в ньому гострі кути, шліфуйте його. І так далі. Дозвольте собі іноді робити маленькі помилки, що ви можете виправити пізніше.

6. Зациклюватися на деталях. Іноді вся суть у деталях і працювати над ними - це ваше основне завдання. Але так буває не завжди, а от звичка заглиблюватися в деталі є практично в усіх. Подумайте, чи будуть важливими ці деталі через рік? А через два? Намагайтеся скласти загальну картину, інакше зариваючись у деталі ви можете втратити основну думку.

7. Не уявляти собі чітких цілей. Ви знаєте свої мети на цей місяць? Чи є у вас список справ на рік? Чого ви хочете досягти? Іноді дуже корисно задуматися над основними цілями та розставити пріоритети. Так, це займе деякий час, але після цього у вас буде чітка мета та сформується керівництво до дії. Ви зможете не розпорошуватися на дріб'язки та повільно, але впевнено (а іноді й зненацька швидко) будете просуватися до своєї мети. Причому, основні цілі можна складати як на рік (місяць), так і на найближчий тиждень або навіть один день.

8. Працювати без перерв. Якщо ви думаєте, що працюючи без перерв заощаджуєте цілу купу корисного часу та встигаєте зробити набагато більше, то ви глибоко помиляєтеся! Люди - не роботи, і не можуть працювати зосереджено без відпочинку. У вас створюється ілюзія корисного часу, а насправді ваша продуктивність падає, ви починаєте вповільнюватися, робити помилки та банально дратуватися. Навіть коли все горить, робіть невеликі перерви на 5-10 хвилин, щоб трохи відпочити й освіжити голову.

9. Усім догоджати. У Коліна Пауелла є чудова цитата: “Бажання подобатися всім є ознакою посередності.” Всі люди різні й ми просто не в змозі подобатися всім. Спроба бути приємною людиною для всіх у підсумку може довести вас до виснаження. Плюс до всього ви одержуєте цілий букет комплексів у стилі «ну чому я не сподобався», що будуть змушувати вас перебирати в голові різні варіанти. Повірте, ні чим гарним це для вас не закінчиться. Просто прийміть ситуацію. Ми не зобов'язані подобається всім, як і нам можуть не подобаються певні люди. Це цілком природно.

Джерело: http://lifehacker.ru/

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад