Жіноча праця: труднощі і напрацювання

Положення жінки в суспільстві впродовж багатьох століть змінювалося в самих різних напрямах. В період матріархату її значення було домінуючим. У епоху рицарства вона була предметом поклоніння, але вже не грала в політичному житті суспільства істотного значення. Поступово чоловіки все більше витіснили жінок на другий план, обмеживши сферу їх інтересів і впливу вихованням дітей і веденням домашнього господарства. Це, природно, викликало обурення багатьох освічених жінок. Вони почали боротьбу за свої права.




На жаль, їх прагнення розглядалося як спосіб забрати у чоловіка його «хліб» і відібрати «пошану, що вже склалася в суспільстві». На жаль, чоловіки особливо легко поступилися жінкам найважчою фізичною роботою, що завжди вважалася чоловічою.

Як наслідок, важка праця привела до збільшення у жінок числа захворювань, що призводять до безпліддя, несприятливого перебігу вагітності.

Існують санітарні правила і норми, які визначають обов'язкові гігієнічні вимоги до виробничих процесів, устаткування, основних робочих місць, трудового процесу, виробничого середовища і санітарно-побутового забезпечення працюючих жінок.

Все це створено з метою охорони жіночого здоров'я (збереження прямого призначення жінки як матері – народження дітей) і розповсюджуються на підприємства, установи і організації всіх форм власності, незалежно від сфери діяльності і відомчої підлеглості, в яких застосовується праця жінок.

КЗПП (Кодекс законів про працю)

Для того, що б з упевненістю в своїх силах йти і влаштовуватися на роботу, сядьте і прочитайте кодекс. На жаль, він не настільки допрацьований, що б його не можна було обійти, але, принаймні, ви зможете бути достатньо обізнані про свої права. І зможете оперувати законом тоді, коли вам це зручно.

Ну і ще одне – Вас не зможуть «кинути».

Про багато речей нам просто говорять неправду, а ми, будучи безграмотними, віримо всяким дурницям, в яких нас намагаються переконати, щоб не платити зайвий гріш.

Випробування

Випробувальний термін – улюблена і корисна справа і для працедавця, і для співробітника.

Віднесіться до випробувального терміну спокійно. Він вас ні до чого не примушує. У будь-який момент, якщо вам не сподобається робота, колектив, заробітна платня, Ви спокійно можете піти, без жодних зобов'язань.

Природно, працедавець може теж Вас звільнити без жодних пояснень, на те він і випробувальний термін.

Єдине, що потрібно знати - максимальний термін випробування складає три місяці, а не півроку, як люблять встановлювати багато компаній. Після закінчення трьох місяців начальник повинен сказати "так" чи ні". З свого боку, треба нагадати йому про збільшення заробітної плати. Адже звичайно заробітна платня на випробувальному терміні складає від 50 до 70 відсотків "нормального" гонорару.
У будь-якому випадку практика показує, що випробувальний термін корисний для обох сторін, і має як позитивні, так і негативні сторони. Отже, не турбуйтеся, якщо вас попросили попрацювати з невеликим випробуванням.

Звільнення

Звільнити можуть як законним шляхом, так і незаконним. Поговоримо про те, з яких причин нас можуть звільнити без залучення розглядів в суді.

1) Прогул (відсутність на роботі більше трьох годин без повідомлення і поважних причин).

2) Поява на роботі в стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп'яніння.

3) Хвороба (протягом більше чотирьох місяців підряд).

4) У разі грубого порушення трудових обов'язків, умисного псування або розкрадання майна підприємства або порушення техніки безпеки, що спричинило тяжкі наслідки, включаючи травми і аварії.

Знання хоч би основних статей трудового кодексу стане в нагоді на будь-якій роботі. Але, на жаль, в нашій країні знання законів ще не гарантує їх виконання.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад