Чи варто приймати пропозицію колишнього начальника щодо зміни місця роботи?

Йти слідом за звичним начальником украй ризиковано.

Коли начальник, який перейшов на нову роботу до іншої компанії, кличе за собою, не варто поспішати погоджуватися. Якою б плідною не була ваша з ним робота на колишньому місці, немає жодної гарантії, що успіх вдасться зберегти.

Перехід слідом за звичним начальником приховує у собі чималі ризики, зазначає Леонід Кроль, директор Інституту групової та сімейної психології й психотерапії. Головний з них полягає у тому, що людина, яка переходить на нове місце роботи "у команді", не так ретельно вивчає нову компанію, її внутрішній стан, колектив.

Перехід на нову роботу слідом за своїм керівником погано позначився на кар'єрі Тома Гміттера. Його бос Джордж Лангіс перейшов на посаду фінансового директора будівельної компанії в Лас-Вегасі. Гміттер погодився стати директором інформаційної служби. Усього через півроку Лангіс залишив свого нового роботодавця. Незабаром після цього Гміттеру теж довелося піти.

Коли людина йде за звичним начальником, її пильність ніби притупляється. "Вона довіряє шефові, вірить йому на слово та навряд чи буде вимагати від нього якихось письмових гарантій", - говорить Кроль. Коли ж очікування не виправдуються, то людина вимушена приймати рішення вже від безвиході, додає він.

"Людині варто змінювати місце роботи, виходячи з особистих міркувань, наприклад, підвищення по службі, розширення повноважень, збільшення зарплати, – вважає Галина Мельникова, гендиректор консалтингової компанії HR-Partners. - Якщо вона це зробила тільки тому, що її покликав із собою звичний начальник, то треба бути готовою до труднощів".

Яким би гарним не був ваш керівник, не варто очікувати, що він подбає про ваші інтереси, говорить Лоурен Малкер, консультант з Ньютона в американському штаті Массачусетс. "Кожний повинен сам піклуватися про свою кар'єру", - уважає він. Перш ніж приймати пропозицію, потрібно пильно вивчити свого майбутнього роботодавця та познайомитися з його вищим керівництвом.

Багато хто забуває про це просте правило. "Яким би чудовим не був начальник, якщо на новому місці роботи в нього з'являться проблеми, він буде думати в першу чергу про себе", - зазначає Мельникова.

Важливий запобіжний захід - дізнатися, чому начальник перейшов на нову роботу та наскільки він зможе прижитися в новому середовищі. Вивчіть, що відбувалося з тими, хто йшов за вашим босом у минулому. "Чи виграли вони щось від цього кар'єрного ходу?" - рекомендує Брайан Волкер, президент хедхантингової компанії Wise Group. Роботодавець міг піддатися тиску начальника для того, щоб домогтися від нього згоди на перехід. "Зовсім не виключено, що незабаром людей, яких він привів із собою, під пристойним приводом - не справляються з обов'язками, не вписалися в колектив - просто виживуть", - продовжує Мельникова.

Якщо ж ви зважилися на перехід, докладно розпитайте свого начальника про ситуацію в новому колективі та про його ключових співробітників. Будьте готові до того, що ваші нові колеги поставляться до вас з недовірою. Необхідно мати на увазі, що ті, хто всюди йде за своїм босом, можуть викликати відчуження з боку "старої гвардії", говорить Джеремі Гарлінгтон, консультант з Атланти. Часто не береться до уваги й той факт, що на колишньому місці роботи людина була не тільки членом команди начальника, але й частиною великого колективу. У новій компанії їй доведеться переборювати цю ізоляцію. І це нелегко, адже нові колеги будуть сприймати людину, яка пришла в чиюсь команду, як чужинця, говорить Кроль.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад