Головні помилки кар'єриста

У цілому вузькоспеціалізованим і рідкісним фахівцем бути вигідно. На них завжди є попит, компанії за них борються та готові добре платити. Правда, є тут і свої особливості, про які ми попросили розповісти експертів.

Постійний попит і гарна оплата

Як розповідає старший консультант практики високих технологій і телекомунікацій рекрутингової компанії MarksMan Ольга Кочергіна, рідкісні фахівці, які працюють у вузьких сегментах ринку, користувались попитом завжди - компанії хочуть бачити «готових» фахівців, які знайомі зі специфікою бізнесу та знають продукцію й особливості роботи конкурентів.

«Найбільш яскравий приклад - менеджери з продажу яких-небудь специфічних програмних продуктів або сервісів в ІТ-галузі (наприклад, BI-Системи, EAM-системи, послуги з будівництва ЦОДів), - розповідає Кочергіна. - Таких людей на ринку насправді мало, і компанії борються за таких кандидатів».

Тетяна Акімкіна, керівник групи консультантів з пошуку та підбору персоналу ІМПЕРІЇ КАДРІВ, також зазначає, що на вузькоспеціалізованих фахівців завжди був гарний попит, а коли компанії після кризи розморозили бюджети, зросла кількість запитів і на рідкісних фахівців.

«Так, одному з клієнтів нашої компанії була потрібна людина, яка б впровадила всі стандарти якості компанії, наприклад, Toyota, але при цьому без досвіду роботи з цим брендом. Тобто нам було потрібно шукати людину, яка добре знає структуру, але при цьому в ній ніколи не працювала, - розповідає Тетяна Акімкіна. - Знайшли - через зв'язки та рекомендації».

Але затребуваність - це не все. Таким співробітникам роботодавці готові більше платити. Співробітник з рідкісним профілем і з підтвердженим досвідом роботи, найнятий на більшу зарплату, обійдеться компанії дешевше, ніж співробітник, який на 100% не задовольняє специфічні вимоги, говорить Ольга Кочергіна. «В останньому випадку компанії доведеться вкласти більші кошти в навчання; крім того, є значний ризик того, що співробітник не впорається з поставленими завданнями, тому що не зможе до кінця зрозуміти специфіку сектору», - пояснює вона.

Деякі обмеження

Ганна Мухіна, керівник відділу психологічного консультування з питань кар'єри Центру розвитку та тестування «Гуманітарні технології», зазначаючи, що розвиток ринку йде шляхом вузької спеціалізації, уточнює, що вузькі фахівці затребувані, насамперед, у великих структурованих компаніях, де є свої плюси та мінуси. Серед плюсів - можливість робити кар'єру в якості вузькоспеціалізованого фахівця і стабільність. До мінусів же можна віднести те, що у великій організації людина набагато більшою мірою почуває себе «гвинтиком». «Звичайно, все залежить від управлінської культури, - говорить Ганна Мухіна, - розумну людину, налаштовану на розвиток, творчу, орієнтовану на особистий результат, такі обставини можуть згодом демотивувати».

Вважає, що шлях вузького фахівця лежить у велику корпорацію, і директор з персоналу ВД IMSM Олена Виноградова, пояснюючи, що в невеликих компаніях, швидше за все, будуть затребувані дженералісти. «І якщо людина розуміє, що для роботи у великій компанії їй не вистачає професійного рівня або рівня знання іноземної мови, то, вибираючи вузьку спеціалізацію, вона штучно звужує межі пошуку», - говорить Олена Виноградова.

На думку Ольги Кочергіної, основні труднощі в пошуку роботи пов'язані з тим, наскільки галузь, у якій працює кандидат, залежить від коливань ринку. «На мій погляд, вузькому фахівцеві варто постійно поглиблювати свою експертизу та знання в тій галузі, де він працює, - говорить Кочергіна. - Але водночас варто замислитися про зниження ризиків і вибрати додатковий напрямок для професійного розвитку, щоб менше залежати від ринкових коливань. Крім того, знання англійської мови хоча б на рівні intermediate допоможе значно розширити коло компаній, де можна продовжити кар'єру».

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад