Чотири причини, через які ви не знайшли роботу своєї мрії

 

Яку роботу ви назвали б ідеальною? Незважаючи на наявність цілком конкретних параметрів, які визначають, що ми хочемо отримувати від своєї трудової діяльності, наші рішення, пов'язані з кар'єрою, не завжди їм відповідають – навіть якщо ми чітко їх усвідомлюємо.

Більшість з нас хоче, щоб робота задовольняла три основні потреби:

  • дозволяла відчувати свою компетентність і майстерність: це досягається за рахунок можливості перевершити очікування, що пред'являються до поточної ролі, і рости через навчання, підвищуючи якість навичок;

  • давала відчуття спільності та приналежності: з'являється в результаті чесних і поважних відносин з колегами, коли вас цінують як фахівця. Ось чому корпоративна культура так сильно впливає на рівень задоволеності співробітників;

  • наділяла почуттям сенсу і мети: виявляється як відчуття, що ми присвячуємо свій час чомусь значному, тому, що відповідає нашим ключовим цілям і мотивам.

Звичайно, було б наївно припускати, що всі люди зможуть знайти роботу, яка відповідає цим трьом критеріям. Проте повсюдно прийнято вважати, що співробітники здатні досягати цих цілей незалежно від макроекономічних умов, свого потенціалу й таланту. В результаті більшість людей прагне будь-що знайти таку ідеальну роботу, або, в крайньому випадку, поліпшити поточні умови. Дослідники називають таку поведінку «джоб-крафтинг» (по суті, це поняття означає адаптацію робочих завдань під власні потреби і прагнення).

В цілому, це хороша ідея. Оптимізація роботи під власні здібності та інтереси, швидше за все, поліпшить як загальне самопочуття, так і продуктивність. Здається, це настільки очевидно, що не вимагає наукових доказів. Проте було проведено декілька досліджень, і вони очікувано показали, що джоб-крафтинг позитивно позначається на залученості співробітників і можливості їх працевлаштування. Останнє визначається як здатність отримати та зберегти бажане місце роботи, зберігаючи свою актуальність для ринку праці протягом всієї кар'єри. Інші дослідження показують, що джоб-крафтинг підвищує загальний добробут співробітників.

У зв'язку з цим виникає більш актуальне запитання: якщо люди в цілому розуміють, чого хочуть (і що їм потрібно) від роботи, чому багато хто з нас приймають неправильні рішення при виборі роботи?

Дослідники виділяють декілька причин.

1. Все вирішують гроші

Як показують метааналітичні дослідження, немає практично ніякої кореляції між оплатою праці і задоволеністю людини своєю роботою. Наприклад, адвокати, які заробляють по $ 160 тис. на рік, задоволені своєю роботою в тій же мірі, що і медсестри, які отримують $ 35 тис. на рік. Втім, нехай гроші і не приносять задоволення, зате вони мотивують. Ми приймаємо безліч рішень, орієнтуючись на фінансові стимули, особливо коли мова йде про роботу. Хоча багато хто говорить, що з радістю погодилися б на скорочення зарплати, якби при цьому могли менше працювати, скоротити час на дорогу або зайнятися чимось більш приємним. В реальності ми вкрай рідко йдемо на такі заходи і вважаємо за краще працювати за стабільно високу зарплату.

2. Люди добре вміють пристосовуватися до поганої роботи

Ймовірно, ми набагато простіше миримося з поганою роботою, ніж з поганими відносинами. Насправді, незважаючи на поширену думку про те, що люди спокійно живуть в умовах невизначеності і не прагнуть до довгострокової кар'єри, в реальності все навпаки. У випадку з роботою і кар'єрою ми швидше виберемо синицю в руці. Ні безглузда робота, ні поганий керівник не гарантують того, що людина захоче змінити сферу діяльності. Це пояснює низькі показники залученості навіть в кращих компаніях світу.

3. Прогалини в самоаналізі обмежують наші можливості

Люди, як правило, не можуть адекватно оцінити власні здібності. Навіть коли вони вирішують «слідувати за своєю пристрастю», немає ніякої гарантії, що в підсумку вони будуть займатися тим, що у них дійсно виходить, не кажучи вже про те, щоб ця діяльність приносила користь і була затребувана. Це означає, що найчастіше рентабельність інвестицій при зміні кар'єри залишається під питанням. Хорошим прикладом тут може служити недавнє зростання числа підприємців і стартаперів. Незважаючи на привабливість підприємництва для молодих людей, яких збуджує ідея бути самому собі господарем і самостійно вирішувати проблеми, їх шанси досягти навіть незначного успіху вкрай малі. Але за кожною історією успіху стоять мільйони невдач. В середньому люди, які кидають традиційну роботу, щоб працювати на себе, в результаті працюють більше, а заробляють і приносять економіці менше. При цьому в багатьох випадках вони могли б бути щасливішими й успішнішими, якби працювали за наймом.

4. Важко зрозуміти, чого очікувати

Організації витрачають багато часу на те, щоб показати роботу й можливу кар'єру в своїй компанії в самому бажаному й привабливому світлі. Брендинг конкретних позицій або всієї компанії в цілому є невід'ємною частиною боротьби за кращі кадри. Зайдіть на сайт будь-якої організації, і ви побачите запевнення в тому, як вона піклується про різноманітність, інновації, корпоративну соціальну відповідальність, безперервне навчання і гнучку корпоративну культуру. Навіть тривіальні позиції подаються в найбільш виграшному світлі: «головний ніндзя по пріоритизації», «директор з можливостей», «головний спеціаліст по щастю» тощо. Незалежно від вашого досвіду і галузі компанії успішний процес найму передбачає пошук підходящої людини на відповідну їй роль. Якщо очікування від позиції занадто далекі від реальності, буде досить важко зробити правильний вибір.

Щоб знайти дійсно відповідну вам роботу, необхідно чітко розуміти, що ви вмієте робити найкраще, які обов'язки дійсно передбачає обрана робота й перемістити фокус з фінансової складової на інші цінності та кар'єрні стимули. Крім того, ви, швидше за все, тільки виграєте, якщо перестанете так сильно підлаштовуватися під обставини – тоді у вас буде менше шансів погодитися на погану роботу та миритися з поганим керівником. Важливо пам'ятати, що лише деякі шкодують про те, що колись пішли з роботи.

Щоб напрацювати навички та стати професіоналом у своїй справі, потрібно багато часу. Життя коротке, так що не бійтеся прямо зараз вибрати шлях, який вам дійсно підходить.

hrliga.com

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад