Три ефективних способи боротися з емоційним вигоранням співробітників і підвищити ефективність роботи колективу

 

Більше половини «міленіалів», як показало дослідження фонду Yellow Brick, хоча б раз прогуляли роботу через вигорання і стрес, викликаний роботою, а близько 80% через це уникають розваги й не хочуть спілкуватися з друзями.

До найбільш стресових професій відносять не тільки поліціянтів, медиків і журналістів, а й офісних працівників, наприклад, бухгалтерів. Але будь-який HR-фахівець розуміє, що стрес часто залежить не стільки від професії, скільки від умов в конкретній компанії.

Бухгалтер в одній компанії буде приходити на роботу із задоволенням і спокійно працювати, а в іншій – змушувати себе через силу.

Що може зробити HR-фахівець, щоб знизити стрес і вигорання?

1. Програми підтримки персоналу

Комплексні програми підтримки персоналу, відомі також як програми корпоративного здоров'я. Вони широко використовуються в компаніях США і Великій Британії, а останні 1-2 роки подібні програми пропонують і вітчизняні страховики. Це аналог додаткового медичного страхування, який включає різні послуги, що допомагають вирішити широке коло питань – від професійного вигорання до сімейних проблем.

Як правило, до пакету входять консультації психотерапевтів, як очні, так і онлайн, юридичні послуги з питань, не пов'язаних з роботою, фінансові консультації, іноді – програми «автоасистент» (допомога на дорогах) або послуга «медичний консьєрж» з дистанційними консультаціями лікарів для всієї родини.

Доведено, що у компаній, які користуються програмами підтримки персоналу, знижуються медичні витрати – люди рідше хворіють, оскільки відчувають менше стресу.

Приємний бонус – також виростає лояльність до роботодавця (NPS) до 5%, і навіть збільшується прибутковість бізнесу – зростання може становити до 8% за рахунок створення сприятливої атмосфери в колективі й підвищення ефективності роботи співробітників.

2. Медитації усвідомленості

Недавні дослідження вчених з Гарварду показали, що медитація усвідомленості добре допомагає впоратися зі стресом. Більше того, вона дивним чином змінює поведінку 172 генів людини, що відповідають за запальні процеси, циркадні ритми та метаболізм глюкози, і, як наслідок, впливає на кров'яний тиск.

У групи людей, які медитували по 20 хвилин кожен день протягом 2 місяців, знизився, як мінімум, на 10 пунктів систолічний тиск і на 5 – діастолічний.

Не потрібно організовувати для співробітників Групові заняття з медитації усвідомленості, хоча варто запросити фахівця і розповісти, як саме це робиться.

Досить виділити в офісі тихий куток, заохочувати працівників приділяти медитації по 10-15 хвилин в день і, не насміхатися над тим, хто перший наважиться спробувати. Як альтернативний, але не менш ефективний варіант – можна організувати ранкові або вечірні заняття йогою.

3. Літні п'ятниці

У 2019 році число американських компаній, що пропонують своїм співробітникам «літні п'ятниці», виросло до 55% в порівнянні з 44% в 2018 році.

Такий стрибок не випадковість – так корпорації намагаються боротися з вигоранням. Як додаткову пільгу укорочений день в п'ятницю пропонують і просунуті вітчизняні компанії. Найщедріші дозволяють співробітникам йти раніше кожну літню п'ятницю, інші пропонують декілька п'ятниць на вибір, а хтось поширює пільгу на весь рік.

HR-співробітники відзначають, що незважаючи на скорочення робочого часу, це позитивно позначається на працездатності персоналу. Вони менше спізнюються, частіше приходять раніше та працюють старанніше, намагаючись зробити всю роботу на тиждень. У понеділок співробітник повертається на роботу свіжим і бадьорим, як після мінівідпустки.

hrliga.com

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад