Дванадцять підступних запитань на співбесіді та відповіді на них

Часом на інтерв’ю мета роботодавця – не тільки дізнатися про вас та оцінити ваші ораторські здібності, але й поспостерігати за вашою реакцією на стресову ситуацію. Для цього вам можуть ставити дещо провокативні запитання.

До кожної відповіді намагайтеся навести приклад з власного досвіду. Це – 50% гарантії успішної співбесіди.

  1. Як ви ставитеся до поразок та невдач?

Неправильна відповідь: «Насправді – жахливо. Я дуже вразлива людина з хворобливою самооцінкою, тож я складно «відходжу». От наприклад, останнє місце роботи я лишила через невдалий проєкт. Хотіла просто почати все з чистого листа».

Правильна відповідь: «Звичайно, як і будь-яка людина, я не радію невдачам. Проте я розумію, що це нормальна частина робочого процесу. Не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Я намагаюся вчитися на своїх помилках, аналізувати, що саме я роблю не так, і уникати цього в майбутньому. Невдачі допомагають мені покращувати стратегію та вказують на сфери, де мені потрібна додаткова самоосвіта. Тож поразки мене не лякають, хоч я й намагаюся їх уникати».

  1. Як ви справляєтеся зі стресом?

Неправильна відповідь: «Як усі. Намагаюся відіспатися на вихідних, ледь видираюся з ліжка у понеділок, а вечір п’ятниці проводжу у барі. Не пам’ятаю, коли востаннє нормально відпочивала».

Правильна відповідь: «Насправді, невеликий стрес для мене – гарний мотиватор, аби дотримуватися дедлайнів та бути продуктивною. Та все ж я намагаюся планувати час так, аби впевнено та спокійно працювати, не створюючи для себе стресових ситуацій. Коли ж цього уникати не вдається, я концентруюся не на почутті знервованості та тривоги, а на тому, як вирішити проблему. До того ж, я уважно ставлюся до свого психологічного здоров’я і заздалегідь планую відпочинок, аби уникнути вигорання».

  1. Якби ви могли заново прожити останні 10 років життя, щоб ви змінили?

Будьте обережні: на це запитання дійсно не треба давати відвертої відповіді. Особливо небезпечно вдаватися у подробиці особистого життя або рефлексувати.

Правильна відповідь: «За останні 10 років я пережила унікальний досвід, який привів мене сюди, до вас, зробив мене такою людиною, якою я є сьогодні. Я дуже вдячна долі за можливості, що я мала, та людей, яких зустріла. Я нічого б не змінювала».

  1. Розкажіть про своє найбільше розчарування

Неправильна відповідь: «Моє найбільше розчарування – мій колишній шеф. Я намагалася зробити усе, аби мене підвищили, але виявилося, що підвищення він вже давно пообіцяв своїй коханці».

Правильна відповідь: «Колись я мріяла стати співачкою, але провалила вступні іспити і пішла вчитися на юриста. Проте без цього я б не досягла того успіху, яким можу похвалитися сьогодні і навряд чи стільки б заробляла». Або: «Я забагато працював на четвертому курсі і не зміг вступити до магістратури. Проте той досвід роботи, який я отримав натомість, дозволив мені досягти висот у моїй професії, тож я більше не жалкую про це».

  1. Вам щастить?

Неправильна відповідь: «Ні. Є люди, яким усе дістається просто, без жодних зусиль. Я не з таких».

Правильна відповідь: «Вважаю, що мені дуже щастить на гарних людей, і взагалі – я завжди вдячна долі з все, що маю».

  1. Розкажіть про свої слабкі сторони

Неправильна відповідь: «Я завжди запізнююся, так, наче мені пороблено. Мабуть, я навіть на свій похорон спізнюсь. Ха!» Або: «Я жахлива перфекціоністка. Не можу заснути, доки щось неідеально зроблено».

Правильна відповідь: «Я помітила, що часто не дуже позитивно сприймаю критику на свою адресу. Проте я багато працювала над цим, тож зараз будь-яке зауваження намагаюся перетворювати на матеріал, що допомагає мені працювати над собою. Або: «Раніше я дуже часто запізнювалася, проте подолала цей недолік, вдосконаливши навички тайм-менеджменту».

  1. Який найбільший проступок зійшов вам з рук?

Неправильна відповідь: «Одного разу я зірвала презентацію для іноземних колег, бо проспала. Проте мене не звільнили, бо я була донькою директора філіалу».

Правильна відповідь: «Під час навчання я пів року працювала за кордоном, а у деканат принесла підробну довідку про хворобу. У деканаті мене викрили, проте, на щастя, я гарно навчалася та успішно склала додаткові екзамени. Більше я так ніколи не ризикувала».

  1. За що вас часто критикують?

Неправильна відповідь: «Я жахливо жартую. Дуже образливо, часом перетинаю особисті межі».

Правильна відповідь: «Мені казали, що я намагаюся здаватися «ідеальною», наче в мене немає недоліків. Часто через це я здаюся дуже формальною, «холодною». Це відлякує. Проте я працюю над цим, бо розумію, що гарний керівник не боїться показувати, що він – звичайна людина зі своїми проблемами. Так він викликає більше довіри».

  1. Чому ви не працювали цілий рік?

Неправильна відповідь: «У мене був нервовий зрив, і я лікувалася».

Правильна відповідь: «Мене звільнили через скорочення, і я знайшла тимчасовий підробіток у кол-центрі. Проте робота була монотонною, хоч і добре оплачуваною. Я заощадила грошей і пішла отримувати другу вищу освіту, про що давно мріяла».

  1. Що вам не подобалося на минулому місці роботи?

Неправильна відповідь: «Забагато понаднормової роботи та замала винагорода». Або: «Мені швидко набридло, бо я зараз у процесі пошуку себе і ще не дуже точно розумію, чого хочу».

Правильна відповідь: «Насправді мені все подобалося, проте з часом я зрозуміла, що «переросла» посаду й робочі обов’язки і хочу спробувати працювати на більш відповідальній роботі, вирішуючи складніші задачі. Люблю приймати виклики».

  1. Розкажіть про свого найкращого та найгіршого шефа

Неправильна відповідь: «На попередньому місці роботи менеджер був занадто прискіпливий, завжди чіплявся до того, що я запізнювалася на 5 хвилин».

Правильна відповідь: «Мій найкращий керівник – директор філіалу, у якого мені пощастило навчитися делегуванню обов’язків та трабл-шутингу. Він помітив у мені потенціал та своїм прикладом навчив, що немає неможливих задач – усе можна вирішити завдяки гарному плануванню та творчому підходу. На жаль, це перший шеф, у якого я мала змогу повчитися цьому».

  1. Чому вас звільнили?

Неправильна відповідь: «Бо я не витримувала навантаження і зрештою завалила проєкт». Або: «Мені так остогидла моя робота, що я почала працювати абияк, бо звільнитися мені не вистачало рішучості».

Правильна відповідь: «Звільнення насправді стало дуже бажаним етапом моєї кар’єри. Я нарешті отримала можливість подумати над тим, яка робота більше пасуватиме моїм знанням і навичкам та у якій я зможу більше себе реалізувати. Згідно з описом вакансії, ваша пропозиція – це саме те, що я шукаю».

p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 120%; }p.western { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }a:link { color: rgb(0, 0, 255); }

thepoint.rabota.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад