Дев’ять секретів успішного делегування

Рано чи пізно у працівників, які сумлінно трудяться та знають чого хочуть, настає момент, коли частину своїх обов’язків потрібно передати колегам, а самим поринути у нові проекти. Варто одразу зауважити, що делегувати – не означає дати завдання підлеглому та забути про нього, контролювати кожен крок, передати завдання, яке не сподобалося або у вас немає часу на його виконання. Делегування – це передача завдань та повноважень підлеглим для підвищення ефективності роботи організації в цілому.

Делегуйте завдання, з якими самі можете впоратися

Помилково думати, що можна обхитрити колег, доручивши завдання, з яким самі не знаєте що робити. Так ви можете втратити авторитет на самому початку передачі справ. Адже якщо у співробітника в процесі виконання завдання виникнуть запитання – ви не зможете допомогти, а отже опинитеся в незручному становищі. Співробітник відчує, що щось пішло не так, він вас запідозрить у некомпетентності.

Делегуйте поступово

Не закидайте завданнями підлеглого одразу. Почніть з простих завдань та рухайтеся до складних. Також не варто делегувати термінові завдання, так ви на початковому етапі можете зіпсувати стосунки.

Ніяких двозначностей

Чітко та зрозуміло пояснюйте суть завдання, щоб у майбутньому не виникало зайвих запитань. Чим зрозуміліше поясните, організуєте роботу, тим менше в подальшому вас будуть відволікати.

Делегуйте завдання тому, кого в майбутньому бачите своїм заступником

Якщо ви будете роздавати завдання сьогодні одному співробітнику, завтра – іншому – діла не буде. Так з часом ви взагалі не зможете зрозуміти, хто за що відповідає. А ті, кому ви делегували завдання, будуть перекладати невдачі одне на одного. Стихійна передача завдань, яку часто плутають з делегуванням, лише створює додатковий хаос та зайві труднощі.

Переконайтеся, що ваш наступник знає, що робить

Адже не виключена ситуація, що колега так хоче вам допомогти та сподобатися, що на ентузіазмі погодиться з виконанням завдання, а що робити з ним або зовсім не знає та ходить перепитує, або знає, але погано.

Не дозволяйте, щоб на підлеглого звалювали завдання інші колеги

Адже відмовити він навряд чи зможе, а на ефективність роботи це погано вплине.

Ніколи самі не виконуйте завдання, яке делегували

Якщо дасте хоч один раз слабину – у майбутньому це буде відбуватися постійно. Підказуйте, вчіть, пояснюйте, але самі не робіть. Потрібно не лише вчити наступника, але й самому вчитися делегувати та відпускати.

Контролюйте ненав’язливо

Не можна з першого разу передати свої справи та забути про їх виконання. На початку ви повинні час від часу контролювати виконання завдання та навчити співробітника самому себе перевіряти. З часом це можна робити рідше, але не робити взагалі – не можна. Встановіть дедлайн виконання завдання та визначте точки контролю в його проміжках. Але робити це щодня не потрібно.

Боїтеся, що вас «підсидять»?

У деяких керівників присутній страх того, що підлеглі можуть краще впоратися з виконанням завдання, ніж вони самі, тому бояться делегувати. Краще прямо поговорити з такими колегами та вияснити, чи це так. Можливо, ніхто вас і не «підсиджує». Потрібно попрацювати зі своїми страхами та позбутися їх, адже вони заважають рухатися вперед.

Успішне делегування допомагає оптимізувати процес роботи, знизити витрати, підвищити кваліфікацію співробітників, розвивати кадровий резерв організації, відточувати управлінські навички самого керівника. Нехай делегування допомагає вам отримувати високі результати за рахунок якісного виконання співробітниками поставлених перед ними завдань.

https://thepoint.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад