Вісім способів перестати боятися прийняття неправильних рішень

Як ви думаєте, чим може перешкодити страх прийняття неправильних рішень? Відповідь може вас шокувати: більшість людей не домагаються успіху через наявність такого страху. Усе ще замислюєтеся, чи варто читати цю статтю?



Щоранку ми прокидаємося і зустрічаємося віч-на-віч з новими викликами. Так все влаштовано, і так відбувається протягом усього життя. Навіть якщо ви не завжди готові прийняти ці виклики, доля звалить їх вам на плечі і, врешті-решт, вам доведеться їх приймати.І вам доведеться приймати рішення, що не всім і не завжди дається легко.

Багато хто зіштовхуються в одній серйозною проблемою - страхом змін, боязню прийняття неправильних рішень і винесенням своєї точки зору.Цей інстинктивний страх може зіпсувати наше життя, він спотворює наш погляд на себе і на оточуючих нас людей. Як би там не було, страх - всього лише запрограмована емоція, яка виникає автоматично у відповідь на потенційну небезпеку - іноді уявну і рідко обгрунтовану.Під час появи нападу страху в нашому організмі відбуваються різні хімічні реакції - викид адреналіну і гормону стресу - кортизолу в кров. І чим сильніше страх, тим більше виражена реакція.

Спрощено можна розділити страх на два види: здоровий і нездоровий страх.Наприклад, боязнь павуків, страх перед великим скупченням людей, страх потерпіти невдачу - все це нездоровий, необгрунтований страх. Цей страх контрпродуктівен, він викликає в нас стрес, не дає нам діяти, порушує нормальний хід речей.З іншого боку, коли ми боїмося курити чи випивати дуже багато з-за того, що це може нашкодити нашому здоров'ю, це здоровий страх. Здоровий страх, на відміну від нездорового, спонукає нас до прийняття більш обгрунтованих рішень і до кращої організації нашого життя.

На превеликий жаль, багато хто з нас стикаються з нездоровими побоюваннями. Саме з причини виникнення цих побоювань ми обмежуємо себе у досягненні великих висот у житті. Саме нездоровий страх є причиною більшості так і не здійснених бажань і не реалізованих ідей.

Як вже було сказано вище, страх виникає в результаті інстинктивної реакції на потенційну небезпеку. Для того щоб перестати боятися чогось необгрунтованого, ми повинні почати аналізувати і управляти потенційною небезпекою.

1. Подивіться за небезпеку. Стикаючись з потенційною небезпекою, ми починаємо панікувати, що в свою чергу змушує нас приймати неправильні рішення або тікати від відповідальності. Часто ми навіть не замислюємося, що страх, який ми відчуваємо на даний момент нічим не обгрунтований.Ми починаємо будувати в своїй голові уявні образи негативного результату ситуації, і це заважає нам приймати правильні рішення. Щоб уникнути цього: зробіть глибокий вдих і подумайте про всі можливі наслідки і причетності цих наслідків.Скоріш за все все не так погано, як ми думали на початку.

2. Позитивне ставлення. У нас достатньо сил, щоб справлятися з будь-якими проблемами, і ніщо не може нас зупинити. Постарайтеся позитивно ставитися до будь-якої ситуації. Розгляньте її з усіх сторін, особливо з позитивного боку.Зрозуміло, вас ніхто не просить шукати щось гарне в дуже вже плачевної ситуації. Але в життєвих проблемах постарайтеся бути більш оптимістичними.

3. Розширте свою зону комфорту. Існує три важливі для нас зони нашого перебування: зона комфорту, зона вивчення і зона паніки.Все це можна представити у вигляді кіл. Центральний коло буде представляти зону комфорту, середній коло зону вивчення, а третій крайній коло являє собою зону паніки. Вченими було доведено, що край нашої зони комфорту є найкращим місцем для навчання та зростання.До тих пір поки ми «всередині», все нормально, але стикаючись із зовсім незнайомою нам ситуацією, ми починаємо панікувати. Ми повинні навчитися правильно себе вести в новій ситуації, і навчитися приймати рішення без страху, нехай навіть і не правильні рішення.Завдяки практиці і навчання, через якийсь час ви розширите свою зону комфорту.

4. Бажаючи відмовитися, робіть крок вперед. Нехай вас мучать страх і сумніви, нехай ваш внутрішній критик кричить на весь опор, заважаючи вам приймати рішення, не дивлячись ні на що, робіть крок вперед.Цим ви розширите свої кордони, роблячи незручні ситуації комфортними. Ніколи не знаєш, доб'єшся ти успіху, якщо не спробуєш. Тому, будьте сміливіше і робіть помилки, приймайте рішення, стаєте сильнішими.

5. Не уникайте і не відкладайте завдань і заходів. Часто люди відкладають або затримують вирішення певних завдань тільки тому, що бояться результату. Але навіщо відкладати, адже вам все одно доведеться це зробити, потім не стане легше, ви тільки ускладните ситуацію.Тиск і напруга ростуть з часом, а тому, перестаньте відкладати або уникати вирішення завдань, і почніть все робити вчасно. Це допоможе вам відчувати себе більш впевнено.

6. Не бійтеся конкуренції. Ми просто конкуренти, так само як і всі інші люди.Але ми не повинні здаватися просто тому, що ми перелякані. Пам'ятайте, якщо ви не можете прочитати страх на обличчі ваших конкурентів, це не означає, що вони не бояться. Найголовніше правило перемоги - участь. А ще, перестаньте рівнятися на інших, рівняйтеся на себе.Порівнюйте тільки себе справжнього з собою минулим.

7. Зміцніть свою волю релігійними віруваннями. Якщо ви віруюча людина, ви повинні бути інформовані, що страх не є Божою волею. Бог хоче, що б ми були сильними і вирішували свої проблеми з силою.Знайдіть для себе трохи часу, на молитву і «розмова з Богом». Віра зміцнить ваш дух, і ви з більшою легкістю будете приймати рішення в нових для вас ситуаціях.

8. Нехай ваш сон буде достатнім. Зазвичай, справлятися зі стресом, що виникають у невідомих для вас ситуаціях, буває набагато важче, коли ви спите не достатньо.Ваше тіло потребує здорового відпочинку і сну, якщо ви занадто довго не висипалися, ви зустрінетеся з ще однією проблемою, яка може посилити ситуацію, а саме - втома. Здоровий сон дозволить вам бути більш свіжим під час прийняття важливих рішень.

Перестаньте боятися прийняття неправильних рішень, ви ніколи не знаєте, правильне воно насправді, а якщо ви не спробуєте, що з цього вийде? Будете чекати нових можливостей? Чи варто було тоді впускати колишню можливість, без єдиної спроби за неї вхопитися? Будьте сміливіше, і успіхів вам!

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад