Труднощі з працевлаштуванням: як знайти роботу, якщо вам за 40

За трудовим законодавством України ейджизм (дискримінація за віковим критерієм) заборонений. Роботодавці не повинні вказувати в описі вакансії вік майбутнього співробітника, а тим більше аргументувати зрілістю кандидата свою відмову. Але на практиці більшість хочуть бачити у своєму штаті молодих фахівців і знаходять тисячі інших причин, щоб відмовити зрілим претендентам. Як знайти роботу тим, кому за сорок, розповідають експерти hh.ua.

Що ж лякає роботодавців у зрілих кандидатах і чому так неохоче беруть на роботу представників старшої вікової категорії? На це є кілька причин:

Погана англійська і слабкі навички роботи з комп'ютером. Зрозуміло, є п'ятдесятирічні, які дадуть фору молодим. Але більшість з них вчилися в часи, коли знання мови не мало такої цінності, а комп'ютери не увійшли в повсякденний побут.

Застарілий досвід і труднощі у навчанні. У відмінності від молодих людей, які звикли вчитися і відкриті до нових знань, люди зрілого віку не готові витрачати багато часу на навчання. Замість цього часто намагаються застосувати застарілий досвід на новій посаді.

Інша система цінностей. Для роботодавця не останню роль відіграє градус взаємин у колективі. Люди покоління Х (народилися з середини 60-х до кінця 70-х) відрізняються від покоління Y (народжені з початку 80-х до середини 90-х). Як правило, люди покоління Х менш мобільні, повільніше адаптуються до всього нового, але цілеспрямовані й працьовиті. Ігреки не звикли довго чекати, вони хочуть все і відразу. Також вони не готові працювати за ідею, але можуть виконати роботу якісно і в стислі терміни, якщо це обіцяє гідну винагороду. Конфлікт інтересів і цінностей може призвести до конфліктів на роботі. Цього і бояться роботодавці.

Традиційні погляди. Часто претенденти 40+ дотримуються традиційних поглядів. Це виражається в словах, поведінці і навіть у стилі одягу. Стійкі уявлення про життя, звичка засуджувати чи повчати заважають зрілим співробітникам знаходити спільну мову з представниками покоління Y.

Проблеми зі здоров'ям. Існує стереотип, що люди у віці 40+ частіше хворіють і пропадають на лікарняних. Роботодавці ж, навпаки, хочуть бачити у себе в компанії здорових і активних співробітників, готових повністю віддаватися роботі.

Побоювання керівника. Начальник, який значно молодше своїх підлеглих, відчуває себе щонайменше некомфортно. Йому складніше вчити, контролювати, робити зауваження. Він боїться не заслужити повагу старших за віком підлеглих і втратити авторитет в очах інших співробітників.

Що робити претендентам за 40, щоб швидше знайти роботу?

Підтягніть свої знання та навички. Ваш диплом, отриманий 20 років тому, вже давно застарів, а ринок ступив уперед. Тому тримайте руку на пульсі: відстежуйте нові тенденції у вашій галузі, відвідуйте конференції та тренінги, спілкуйтеся з молодими фахівцями. Продовжуйте вивчати англійську. Це дасть вам можливість читати англомовну літературу і переймати досвід закордонних колег.

Будьте в курсі інтернет-технологій. Сьогодні роботу офісних співробітників неможливо уявити без комп'ютерів. Вивчайте нове програмне забезпечення і опановуйте Інтернет. Не зайвим буде зареєструватися в соціальних мережах. Це відмінний інструмент для нетворкінгу - налагодження ділових зв'язків з колегами по ринку і потенційними роботодавцями.

Правильно підносьте свій досвід. За 20 років кар'єри ви реалізували безліч проектів і отримали цінні навички. Однак не варто перераховувати всі поспіль. Роботодавця цікавить тільки досвід, релевантний відкритій вакансії. Тому в резюме краще відобразити ті навички, які найбільш підходять до бажаної посади. Свій досвід слід підносити як досягнення, підкріплюючи його цифрами і фактами. Створіть функціональне резюме, в якому досвід роботи прописаний не за датами, а за ключовими компетенціями.

Надсилайте резюме на "правильні" вакансії. Якщо у вас є солідний досвід, не надсилайте резюме на вакансії для фахівців-початківців. Крім того, уважно читайте вимоги до претендентів. Якщо бачите, що компанія шукає молодого енергійного співробітника з гарним знанням англійської, активною життєвою позицією і готового до відряджень, подумайте, чи про вас це.

Зверніть увагу на гардероб. Ваше завдання - виглядати добре і доглянуто. Не варто носити костюми десятирічної давнини. Але також не варто молодитися, намагаючись в 45 виглядати на 20. Гардероб повинен бути не тільки сучасним, але і солідним, а також відповідати віку.

Покажіть, що ви "свій" в будь-якому колективі. На співбесіді важливо донести представнику компанії, що ви можете взаємодіяти з людьми різного віку. Будьте мобільні, розширте поле своїх інтересів і захоплень. Не живіть минулим, плануйте майбутнє.

Підносьте свій вік як перевагу. Шукачі у віці 40+ досвідчені в професійному плані і мудрі в багатьох життєвих питаннях. Особливо це цінно на керівних посадах. Покажіть майбутньому роботодавцю, що не збираєтеся з ним конкурувати, але хочете і можете застосовувати свій досвід на благо компанії.

Будьте впевнені у власних силах і пам'ятайте: в 40 років життя тільки починається!


http://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад