Не йдіть на крайнощі, залишившись без роботи

Мабуть, наше теперішнє увійде до анналів історії як епоха кризи. Хтось пророкуватиме тільки ускладення кризового становища. Хтось стверджує, що ми досить швидко виберемося з цієї соціально-економічної стічної канави.

Коли розпочалася Друга Світова війна, ніхто не думав, що вона продовжиться довгих п'ять років. Порівняння з війною зовсім не випадкове. Адже чим ми нині насправді займаємося? Воюємо: з безвихіддю, з кредиторами, з відчаєм і невпевненістю в завтрашньому дні.

Секретаріат нашого Президента підрахував, що на кінець березня кількість безробітних в Україні становитиме близько 3 млн осіб. Це навіть не цифра. Це цифрище, від якого зашпори по шкірі йдуть. Адже втрата роботи нині часом прирівнюється до втрати всього без надії знайти хоч якийсь заробіток.

Діти плачуть, у порожнечі холодильників виють вітри, а кредитні зобов'язання і шлунки вимагають, іноді просто не залишаючи нам вибору. Хтось стає на слизький шлях нелегальних оборудок. Хтось (і таких випадків в Україні вже кілька) намагається накласти на себе руки. Але більшість, як і належить представникам найтерплячішого народу, продовжують боротися, шукати і сподіватися. Саме пошук роботи став нині найбільш популярною темою. Численні працедавці скаржаться, що, розмістивши оголошення про вакансію кілька місяців тому, досі продовжують отримувати на неї резюме. Наполегливість претендентів просто вражає: люди згодні на будь-яку роботу. Та часом ці безпросвітні пошуки можуть завести нас в сіті, розставлені аферистами і шахраями, які, обіцяючи громадянам хороші місця з непоганими заробітками, прагнуть виманити у них останні заощадження.

Схем, за якими безробітні потрапляють в лапи аферистів, чимало, і працюють вони вже давно. Нині кількість непрацевлаштованих громадян неухильно росте, і це змушує людей, що зневірилися, довіряти буквально першим зустрічним. Стіни будинків і прилеглі стовпи обклеєні всілякими оголошеннями про прийом на роботу. Часто це простий обман, в морі якого втрачаються справжні вакансії. Цікаво те, що нині вимоги до претендентів майже мінімальні. Іноді вони відсутні взагалі. Достатньо бути представником роду людського у віці від 18 до 50. Усе, здається, просто: дзвониш, записуєшся на прийом, проходиш нехитру співбесіду і стаєш працівником процвітаючої фірми. Але є невеличка вибоїна на всій цій гладенькій дорозі до успіху: вам обов'язково запропонують на тій чи тій підставі заплатити певну суму грошей. Може, для простої реєстрації, може — для оформлення необхідних документів, але це потрібно буде зробити. В одному випадку це може бути 30–70 гривень. В другому – 150–300. Але і в тому, і в другому, маєте пам'ятати, швидше за все, вас просто одурюють. Це один з найпоширеніших методів, які використовують аферисти, щоб полегшити ваші кишені, наповнивши при цьому свої власні. Після цього вам можуть дати роздруківку з вакансіями „десятої свіжості”.

Механізм простий до неподобства: права рука шахрая бере ваше резюме і кидає його в сміттєвий кошик, ліва рука тягнеться до ваших грошей, які приєднуються до сум, сплачених такими ж покірливими претендентами. Якщо вже ви зважилися віддатися в руки кадрового агентства, то найліпше керуватися правилом: добросовісні рекрутери беруть гроші не з претендента, а з роботодавця.

Ви й далі сидите вдома і шукаєте шляхи виходу з кризи, що наступає по всіх фронтах. І поки бабусі на всю пенсію скуповують в супермаркетах сіль, ви наважуєтеся відгукнутися на пропозицію роботи вдома. «Вирощування грибів. Матеріали платні. З/п 600 у.о.». «Робота вдома. Оброблення кореспонденції. З/п 400 доларів на місяць». «Потрібен оператор ПК для набирання таксту. Вік від 16 років. З/п 500 у.о.». Цифри виглядають достатньо правдивими, і це вас тільки надихає. Ви розсилаєте на купу адрес вашу згоду попрацювати вдома. Але, як мовиться, нас не потрібно прагнути обдурити. Адже ми радо дуримо самі себе. У першій же відповіді на наш лист містилася докладна інструкція з роботи, що обіцяла нечувані гонорари. Але знову-таки, ваш веселковий настрій псується від тіні сумніву: для початку треба вислати вашим новим компаньйонам певну суму. Ви робите це, вирішивши йти до кінця. У наступному листі вас поздоровляють з входженням у «бізнес» і новою докладною інструкцією, суть якої зводиться до того, щоб розсилати подібні інструкції і вербувати новачків. За кожного «новонаверненого» вам дають винагороду.

Історія повторюється і з обробленням електронної пошти, розміщенням оголошень в Інтернеті, „кліканням” по банерах рекламодавців і переказом коштів з одного електронного гаманця на інший. Ви можете піддатися спокусі і записатися в надомні телефонні диспетчери. Але для цього компанія запропонує вам за свої кревні встановити автоматичний визначник номера. Завтра ж, коли ви оплатите встановлення устаткування, компанія вас сповістить про те, що вона збанкрутувала. А ви, зайшовши випадково в магазин побутової техніки, побачите, що злощасний АОН коштує там удвічі дешевше.

Але одурюють не тільки на стадії пошуку роботи. Не гидуватимуть обманом і самі роботодавці. Досить часто після співбесіди вам пропонують пройти перевірку: полагодити принтер, скласти бізнес-план, зробити переклад технічної документації або написати статтю. А після цього вам дзвонять і говорять, що ви не пройшли перевірку. Але ваша стаття вже гордо прикрашає першу шпальту вранішнього випуску. Щоб не потрапити в таку ситуацію, не „ведіться” на усні обіцянки. Укладайте договір підряду, на підставі якого ви зможете законно вимагати плату за виконану роботу. Але, найімовірніше, вам просто не дадуть цього зробити, а пошукають того, хто буде менш обізнаним в цьому відношенні.

Часто при влаштуванні на роботу вам пропонують офіційний мінімум, а решту зарплати обіцяють виплачувати „в конверті”. Але, імовірно, ви так і не побачите свого конвертного бонуса. Навіщо платити більше? Буває навіть таке, що вас прийняли на роботу, а через місяць ви з'ясовуєте, що вас як штатної одиниці просто не існує. Тому не лінуєтеся зажадати копію наказу про прийом на роботу – вона зігріватиме вас довгими кризовими вечорами.

Так що ж потрібно робити для того, щоб не потрапити на гачок численних шахраїв, аферистів і просто недобросовісних людей? Пам'ятайте, що більшість поважних кадрових агентств працюють за принципом оплати за фактом наданих послуг.

Не слід забувати: що довше перебуває агентство на ринку працевлаштування, тим більше у вас шансів швидко отримати справжні вакансії. До того ж не полінуйтеся заглянути в Інтернет – у кожного солідного кадрового агентства є власний сайт. Придивіться до приміщення офісу, в якому розташовується агентство. Якщо це просто табличка на дверях, то довіряти таким рекрутерам не слід.

Шахраї – непогані психологи, але головна їх помилка в тому, що вони надто цікавляться вашими грошима, часто забуваючи про решту. Отож не виключено, що вони самі себе з часом обдурять. Адже себе одурювати набагато легше, ніж інших. Так само, як і бути з собою чесним набагато важче, ніж з іншими.

http://trud.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад