Як врятувати невдалу співбесіду

Промахи на співбесіді можуть віддалити вас від бажаної роботи. Але на співбесіду вас же запросили? Значить потрібно спробувати виправити помилки.

Що робити, якщо ви впевнені в тому, що оступилися на співбесіді? Першим ділом зібратися з думками і рятувати ситуацію, якщо вам дійсно цікава вакансія.

Врятувати рядового Райана до співбесіди

У порятунку ситуації головне - проявляти наполегливість і не стільки уникати помилок, скільки зуміти виправити їх на ходу. Це і є основна запорука успіху порятунку невдалого інтерв'ю. Work.ua виділяє 4 способи гідного виходу з некоректної ситуації прямо на місці.

Вибачитися в ситуації, і коли ви праві, і коли не праві

Приміром, ви запізнилися на годину на інтерв'ю, тому що вам вказали адресу іншого офісу компанії замість потрібного. А з другого місця вас не зовсім коректно направили в пункт призначення. Помилка компанії - безсумнівна. Але якщо ви без розглядів візьмете провину на себе - відразу ж підвищите до себе лояльність.

Якщо ви запізнилися зі своєї вини - це погано, але не критично. Обов'язково розкажіть чесну причину та вибачтесь.

Виправити самого себе

Останнє, що вам потрібно зробити, це залишити враження людини, яка не знає, що говорить. Припустимо, ви відповіли на питання свідомо невірно. Поправте себе самі. Навіть якщо зрозуміли це через 15 хвилин: "Ви знаєте, я зрозумів, що моя відповідь була неправильною, коли ви запитали про.... Те, що я повинен був сказати, було...".

Така поведінка показує, що ви відповідаєте за слова і знаєте, що говорите, навіть якщо і з невеликою затримкою. Можете поправити себе навіть після інтерв'ю електронною поштою - головне, визнати і змінити.

Посміятися над собою

Якщо ви тільки що зробили щось не так, як слід було, посмійтеся над собою і пожартуйте на цей рахунок. Таким чином безліч помилок можна перетворити на дотепні жарти.

Наприклад, ви назвали рекрутера неправильним ім'ям: "Ох, вибачте, у мене дуже погано з іменами. З того часу, як я ще в студентстві працював в Макдональдсі, де кожен носить імена тегів, мені важко вимовляти імена правильно. На щастя, бухгалтерський облік вимагає вмілої роботи з цифрами, а не з іменами".

Якщо ви можете сміятися над своїми власними помилками, ви показуєте свій гострий розум і здатність бути гнучким. Та й просто, коли справи йдуть погано, ви принаймні розкажете хорошу історію. А ця гарна історія чогось варта.

Бути впевненим і спокійним

Ніколи не здавайтеся, навіть якщо ви впевненіше впевненого, що співбесіду провалили. Тримайте голову вище і не панікуйте. Зробіть глибокий вдих і вдвічі тривалішім видих, випийте води і відповідайте на питання далі.

Ми іноді занадто суворі критики і можемо помилятися у своїй критичності до себе. Іноді те, що ми вважаємо провальним - саме те, що шукає рекрутер.

Якщо результат співбесіди не відомий відразу (але ви розумієте, що ознаки невдалої співбесіди явні), ви можете уточнити, коли зможете його дізнатися, і готуватися рятувати співбесіду далі.

Врятувати рядового Райана після співбесіди

Єдиний спосіб спробувати врятувати ситуацію після співбесіди - знову вийти на контакт з інтерв'юером.

Лист подяки або дзвінок

Не варто думати, що дзвонити після інтерв'ю - ознака настирливості. Зворотній зв'язок від шукача - так само цінне, як і від рекрутера. Його, на жаль, дають не всі рекрутери, але шукачі ще рідше вдаються до такого вірного кроку виділитися і запам'ятатися. Ця дія може принести вам роботу, з якою ви вже подумки попрощалися.

У листі або розмові, крім самої подяки, вкажіть:

  • явні промахи, яких ви припустилися під час співбесіди;
  • конкретні важливі факти, про які забули повідомити на співбесіді або які розкрили неправильно або некоректно. Тон такого послання обов'язково повинен бути позитивним з акцентом на тому, що ви все ж можете дати компанії;
  • подякуйте за проведене інтерв'ю, приділений час, розуміння і майбутній зворотний зв'язок.

Відправляти листа бажано на персональну адресу співробітника, якщо вона відома, або адреси, якщо з вами проводять співбесіду декілька людей. Однак, якщо вона вам невідома, - не біда, сміливо шліть листа на загальну адресу компанії, адресувавши його персонально вашому інтерв'юеру.

Якщо плануєте зателефонувати, то напишіть план розмови, а то й конкретні фрази. Ретельна підготовка важлива, тому що у вас буде буквально одна-дві хвилини на те, щоб не тільки отримати інформацію, а й виправити становище. Також цілком можливо, що той, хто проводив інтерв'ю, зателефонує вам першим, тому підготовку краще провести в той самий день.

Чим швидше ви відреагуєте (зателефонуєте або напишете), тим краще. Кращий час для відправки листа - через 2-3 години після співбесіди. Але навіть запізніла подяка краще, ніж її відсутність.

Дізнайтеся причину відмови

І, нарешті, якщо спроби виправлення не вдалися, - просто поцікавтеся, чому посада вам не дісталася. Ця інформація допоможе вам надалі, а вчинок покаже, що ви серйозно налаштовані.


http://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад