Як знайти своє покликання: 5 запитань до себе

Чому важливо знайти своє покликання? Тому що, працюючи за покликанням, ми щасливі та успішні. Інакше – можна, але щастя буде неповним, а ціна успіху невиправдано висока.
Знайдіть своє покликання, відповівши на п'ять простих запитань.
1. Які заняття приносять вам найбільше задоволення?
Тільки не кажіть, що таких занять багато. Є одне-два, для яких завжди є сили й ентузіазм, якими ви готові займатися за будь-яких умов: якщо у вас поганий настрій, якщо у вас невдачі в особистому житті, якщо за це не платять грошей.
Можливо, вам подобається спілкуватися з людьми чи писати есе, чи малювати ескізи одягу, чи розбиратися, як працюють гаджети, – поспостерігайте за собою і зробіть висновки. І подумайте про те, як улюблені заняття зробити роботою.
2. Що вам подобається вивчати?
На які теми ви читаєте книги, статті, блоги? У яких сферах діяльності ви намагаєтеся завжди бути в курсі? На яких форумах і спільнотах спілкуєтеся з однодумцями?
Прослідкуйте, які теми вам цікаві, – ось ще один крок, щоб визначити своє покликання.
3. Що надихає вас на творчий підхід?
Творчий підхід – це коли ви вирішуєте питання не машинально, а намагаєтеся зробити ефективніше, спробувати по-іншому, поекспериментувати і, головне, вам хочеться виразити в цьому себе.
Творчим може бути і серйозне заняття, наприклад, торгівля. Річ не в самому занятті, а у вашому ставленні до нього. Якщо через певний вид діяльності ви самовиражається як фахівець і як особистість – це дуже близько до покликання або – це воно й є.
4. Що інші люди цінують у вас?
Трьома попередніми запитаннями ви оцінювали самі себе. А тут ви побічно залучаєте оцінку інших людей (важливо при цьому бути об'єктивними). Можливо, вам дуже подобається шити сумки, але вашим подругам вони не дуже до смаку. Значить, намагатися робити кар'єру модельєра ризиковано.
Корисно поцікавитися думкою не тільки друзів, але й експертів у галузі, яка вас приваблює. Якщо те, що ви вважаєте покликанням, не отримує високих оцінок із боку оточення – це не привід опускати руки. Можливо, ви приймаєте за покликання те, що таким не є. Слід шукати далі.
5. Ким ви уявляєте себе в майбутньому – через 5-10 років, якщо відволіктися від проблеми заробітку?
Закрийте очі та помрійте, без будь-яких «але», «якби» та інших застережень. Може, працюючи в бухгалтерії, ви мрієте стати кінорежисером, і у вас є для цього талант. Або ви хочете працювати гірським рятувальником, а замість цього сидите в тісному офісі.
Хоча б одного разу відпустіть свої мрії – вони вам підкажуть, де ви справжній (справжня).
Зробіть крок назустріч собі справжньому – скажіть, що мрії реалізувати можна. Перший крок – найважчий. Але, якщо ви не спробуєте, ви ніколи не дізнаєтеся, яким наповненим і світлим може бути ваше життя.

http://hrliga.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад