Що робити, якщо немає мінімального страхового стажу для призначення пенсії?

Мінімальний страховий стаж у 15 років дає право кожному громадянину розраховувати на державну пенсію по досягненні встановленого законодавством віку. Що робити тим, у кого немає такого стажу, а також іноземцям та особам без громадянства, які проживають в Україні?

Відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років і наявності страхового стажу не менше 15 років.

Якщо у особи не вистачає необхідного стажу, вона може укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Таким чином, період, за який сплачено внески, буде зараховано до страхового стажу особи. Умови такої участі, розмір внесків і періодичність їх сплати визначаються відповідним договором.

Коло учасників, які можуть брати добровільну участь, визначено статтею 12 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», а саме: особи, які досягли 16-річного віку і не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до статті 11 Закону, в тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана ВР.

У разі якщо особа не набула 15 років страхового стажу, органами соціального захисту населення їй може бути призначена державна соціальна допомога відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».


Джерело: http://www.pfu.gov.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад