Час кмітливих і сміливих: на чому почали заробляти українці в кризу

Більшість українців сприйняли кризу як важкий період, час великої економії і песимізму, але є й ті, хто сміливо взявся осягати нові професії і відкривати свій бізнес.

Чому вчаться підприємливі та розторопні українці, а також - на який бізнес роблять вони ставку.

Перезавантаження мізків

Одна з найпопулярніших нині спеціальностей - програміст і всі ті, що так чи інакше пов'язані з IT-технологіями. Зарплати в цій сфері, в більшості випадків, прив'язані до курсу валют, тому ці фахівці при девальвації гривні залишилися у виграші. Адже навіть найменша зарплата, яку ще півтора року тому пропонували новачкові, в 700-800 доларів - з нинішнім курсом долара стала навіть більше зарплати менеджера середньої ланки або керівника невеликого підприємства.

Тому курси з навчання програмуванню, веб-дизайну та іншим премудростям сфери IT стали так популярні в Україні.

«Програмування приносить постійний дохід, причому моя зарплата в перерахунку на гривні виросла більше, ніж подорожчало моє життя в цій країні. До того ж люди нашого середовища дуже мобільні», - каже програміст Ігор Гайдуков.

«Ця професія дає можливість працювати віддалено. Можна брати підробіток до основної, працювати фрілансером і подорожувати», - погоджується програміст Олексій Шумський.

Затребувані також на міжнародному ринку праці архітектори, послуги з 3D моделювання, цифрової обробки фотографій і створення спецефектів. Такі навички, за винятком хіба що проектування будівель, також можна отримати на відповідних курсах.

«Зараз в Мережі безліч сайтів, де зібрані адреси так званих бірж праці з фрілансу. Кожен може доглянути собі підробіток, яка принесе дохід у валюті», - переконаний Гайдуков. Втім, для цього потрібно добре знати як мінімум одну іноземну мову - найчастіше англійську.

Активно просувають свої послуги на міжнародному ринку праці актори та професійні диктори, в пошані послуги репетиторства. «Вчителі російської мови в Україні зараз не особливо затребувані. Я давно працюю нянею. Але через кризу, я не можу попросити збільшити мені зарплату, тому знайшла підробіток: вечорами даю уроки школярам з Росії, за допомогою скайпудопомагаю виконувати і перевіряю домашнє завдання, є також один учень з Китаю, який вчить російську мову», - розповіла киянка Олена Дмитрова.

Знайти нішу

Є й більш відчайдушні - ті, хто в кризу ризикнув відкрити свою справу і навіть почав експортувати товар в ЄС. Один з найпопулярніших напрямків - жіноча нижня білизна.

«Це красиво, жіночно і не дуже складно. Великих інвестицій в бізнес не потрібно. Шити можна вдома, поступово розвиваючи навички, у посередників з продажу тканин закуповувати залишки колекцій - так дешевше», - розповідає киянка Анна Говорун, яка півроку тому почала шити білизну на замовлення.

У тому, що такий товар знайде свого покупця, вона не сумнівається - європейський імпорт зараз став українкам не по кишені, а місцевий товар поки мало задовольняє запити і вимоги місцевих дівчат. Крім того, дівчина активно вивчає можливість постачання своєї продукції за кордон. «Поки планую працювати з кількома шоу-румами в Італії, там живе моя сестра, вона зголосилася допомогти. Далі - подивимося», - ділиться секретами Анна.

Серед напрямків в тренді - пошиття одягу та взуття. «Практично весь легпром був представлений імпортом. Але кому зараз все це по кишені? Якість - посередня, а ціни - космічні. Потрібен якісний український продукт, і такий вже є на ринку. Я, наприклад, вже третій раз намагаюся замовити туфлі в одному київському ательє з пошиття взуття, але моє замовлення прийняти досі не можуть - у них занадто багато роботи», - розповідає киянка Галина Сердюк.

Стали популярними українські меблі. Ще два роки тому знайти щось прийнятне за ціною від українського виробника було вкрай важко. Все, що робили українські майстри - коштувало навіть дорожче імпортного товару. Зараз в Мережі з'явилося набагато більше пропозицій з виготовлення меблів з ​​масиву дереваЩоправдав більшості випадківтакі предмети інтер'єру більшепідходять для кафересторанів і просторих будинківВтімна сайтах повідомляєтьсящо виробники готові обговорювати і індивідуальні замовлення для невеликих квартир.

«Попитом користуватиметься все, що зробить життя людини зручніше, збереже їй час і нерви. Наприклад, нещодавно на ринок вийшла послуга з попереднього замовлення в кафе - зробити замовлення і розплатитися за нього можна буде через смартфон. Це дуже зручно», - розповідає програміст Гайдуков.

Киянка Говорун впевнена, що великий інтерес у наших співвітчизників викличуть якісні дизайнерські речі за прийнятними цінами. «Сумки, взуття, прикраси, головні убори... Наші дівчата люблять все гарне, і навіть у кризу не відмовлять собі в новій сукні, будуть економити на всьому, але обновку куплять», - переконана бізнес-вумен-початківець

Знайде свого покупця місцевий якісний аналог будь-якої імпортної продукції. Це може бути косметика, парфумерія, предмети гігієни, тканини, побутова техніка, оздоблювальні матеріали та багато іншого, що у зв'язку із зростанням курсів валют стало не по кишені українському покупцеві. Звичайно, старт в кризу - це завжди ризик, але і в той же час потужний стимул - адже всі, хто відкриває свою справу в такий період, добре розуміють, що до роботи в такий період доведеться підійти максимально відповідально.

www.news.eizvestia.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад