Які фактори обумовлюють вибір людиною тієї або іншої професії?

На практиці виявляється, що схильності враховуються в останню чергу, а от думка батьків впливає в першу чергу. Існує вісім факторів вибору професії (за Є.О Клімовим):
1. Позиція старших членів родини.
Є старші, які несуть пряму відповідальність за те, як складається твоє життя. Ця турбота поширюється й на питання про твою майбутню професію.
2. Позиція товаришів, подруг.
Дружні зв'язки у твоєму віці вже дуже міцні й можуть сильно впливати на вибір професії. Можна дати лише загальну пораду: правильним буде рішення, що відповідає твоїм інтересам і збігається з інтересами суспільства, в якому ти живеш.
3. Позиція вчителів, шкільних педагогів.
Спостерігаючи за поведінкою, навчальною і позанавчальною активністю учнів, досвідчений педагог знає багато такого про тебе, що приховано від непрофесійних очей і навіть від тебе.
4. Особисті плани.
Під планом у цьому випадку маються на увазі твої уявлення про етапи освоєння професії.
5. Здібності.
Про своєрідність своїх здібностей треба судити не тільки за успіхами у навчанні, але й за досягненнями у найрізноманітніших видах діяльності.
6. Рівень вимог на суспільне визнання.
Плануючи свій трудовий шлях, дуже важливо подбати про реалістичність своїх вимог.
7. Поінформованість.
Важливо подбати про те, щоб відомості, що здобуваються тобою про ту або іншу професію, не виявили­ся перекрученими, неповними, однобічними.
8. Схильності.
Схильності виявляються в улюблених заняттях, на які витрачається більша частина вільного часу. Це - інтереси, підкріплені певними здібностями.
Бажаємо, щоб Ваш вибір професії був обґрунтованим, тобто враховував Ваші інтереси, нахили і здібності, а також потребу в кадрах. А якщо Ви читаючи цю статтю «заплутались» у зазначених термінах – звертайтесь до спеціалістів з профорієнтації центрів зайнятості, вони завжди готові допомогти Вам зробити правильний вибір професії.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад