Правила безпечного пошуку роботи

Пошук роботи завжди супроводжується певним ризиком. Це не дивно, адже людина, яка певний час перебуває без роботи, шукає будь-які шляхи та способи працевлаштуватися, розглядає найрізноманітніші пропозиції роботи. Часто такі люди натрапляють на оголошення шахраїв, а не роботодавців, яких цікавить лише власне збагачення, і зовсім не цікавить проблема вашого працевлаштування.
Нижче ми перерахуємо деякі правила, дотримуючись яких ви зможете під час пошуку роботи уникнути небажаних зустрічей з шахраями. А якщо така зустріч все ж відбудеться – вона не матиме для вас неприємних наслідків.
Обов'язкові правила безпеки при пошуку роботи:
1. Ніколи не надавайте через Інтернет, електронною поштою, телефоном або факсом, не вказуйте в резюме будь-яку особисту інформацію, яка не стосується роботи. Не надавайте нікому номер паспорта, номерів банківських карток, не вказуйте точну дату народження (вкажіть лише рік народження, цього буде достатньо). Не вказуйте також повну адресу проживання (як за пропискою, так і фактичну) і ваш сімейний стан.
Роботодавцям ця інформація навряд чи буде потрібна, доки ви не прийняті на роботу. А шахраї, скориставшись такою інформацією, зможуть, наприклад, оформити кредит на ваше ім'я. І тоді аферисти витратять взятий кредит на свої потреби, а повертати його доведеться вам!
2. Розміщуючи своє резюме на сайтах пошуку роботи, не заповняйте ті поля, в яких вимагається інформація, що не стосується ваших професійних здібностей.
3. Перевірте реальність роботодавця, кадрового агентства чи будь-якого посередника за допомогою іншого джерела інформації: друзі, знайомі, сусіди тощо або через телефонну книгу. За можливості, зв'яжіться з роботодавцем напряму. Найкращий спосіб перевірити дійсність компанії – це відвідати офіс у робочий час.
4. Якщо кадрове агентство, посередник або роботодавець вимагає перевірки вашої біографії, погоджуйтеся на це тільки після зустрічі в робочий час в офісі вашого можливого роботодавця.
5. Остерігайтесь всіх, хто вимагає будь-які передоплати, аванси в обмін на пошук роботи чи на сприяння в працевлаштуванні. Ніколи не платіть за “ексклюзивну” інформацію про роботу або за саму роботу. Адже робота – це місце, де платити повинні вам, але не ви.
6. При оплаті послуг з працевлаштування, які надає вам кадрове агентство, не надавайте інформацію про кредитну картку або банк, який вас обслуговує. Проводьте грошові операції тільки особисто. Кадрові агентства, які заслуговують довіри, як правило приймають плату за свої послуги через банк.
7. Ретельно вивчайте контактну інформацію в оголошеннях із запрошенням на роботу або пропозиції, що надходять на вашу електронну поштову скриньку. Остерігайтесь повідомлень з орфографічними помилками, повідомлень, які не містять назви компанії, а також якщо поштовий індекс в адресі компанії вказує на один регіон, а код телефонного номера – на зовсім інший.
8. Перевіряючи джерела вакансій, вводьте адреси сайтів в адресний рядок браузера, а не використовуйте прямі посилання. Прямі посилання, які можуть до вас надсилати електронною поштою, нерідко ведуть на фіктивні копії сайтів компаній-роботодавців. Це нова форма шахрайства, який схожий на так званий fishing і називається фармінгом. Фармінг – це перенаправлення користувачів зі справжніх серверів компаній на їх фіктивні копії. Фармінг використовується для розкрадання особистої інформації.
9. Створіть окрему електронну поштову скриньку в Інтернеті для листування, пов'язаного з пошуком роботи.
10. Не проявляйте інтересу до тих оголошень, які не містять назви компанії, конкретної інформації про напрямки її діяльності. Також оминайте увагою оголошення, написані з граматичними помилками. Жодна серйозна компанія не дозволить собі поширювати будь-яку безграмотно, з помилками підготовлену інформацію, в тому числі про наявні вакансії. Адже безграмотність є серйозним ударом по іміджу компанії.
11. Довіряйте інтуїції і будьте особливо обережні при встановленні ділових контактів з компаніями інших країн. Якщо вакансія занадто багатообіцяюча або щось ще здається вам підозрілим, – це, швидше за все, шахрайство.
Сподіваємось, що вище раховані правила будуть корисними вам під час пошуку роботи та допоможуть уберегтися від нечесних роботодавців та шахраїв.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад