Чому вас не беруть на роботу: поширені помилки в резюме

Багато претендентів сприймають близько до серця відмову про прийом на роботу, або ще гірше - витрачають години на складання резюме, а в результаті не отримують відповідь від роботодавця. Зрештою, вони розчаровуються і починають сумніватися в своїй кваліфікації та навичках. Але іноді причиною відмови є зовсім не кваліфікація або досвід. Є багато інших факторів, які впливають на працевлаштування. Особливо коли на одну вакансію претендує багато здобувачів. У такому випадку менеджер по персоналу може відхилити резюме навіть через незначну помилку.
Один з провідних світових фахівців з підвищення ефективності бізнесу, засновник і СЕО Advanced Performance Institute Бернард Марр розповідає про поширені помилки в резюме.
Недотримання правил написання резюме
"Резюме - це не місце для креативу. Часто рекрутери пишуть вказівки для складання резюме з метою побачити, які здобувачі будуть точно дотримуватися їх. Обов'язково уважно прочитайте інструкцію і адаптуйте своє резюме та супровідний лист під ці вимоги, якщо дійсно хочете отримати дану посаду. Навіть маленька помилка може коштувати вам роботи", - вважає експерт.
Не залишайте порожні поля
HR-ри витрачають багато часу на обробку резюме, тому у них можуть виникнути питання щодо кожної його частини. Бернард Марр зазначив, чим менше інформації ви надасте, тим менше в порівнянні з іншими заявниками інформації про вас отримає менеджер з персоналу. Також він може розглядати це як відсутність уваги до деталей.
Відправлення резюме не за адресою
"Ви можете думати, що розумніший інших, якщо в обхід від відділу кадрів відправите резюме безпосередньо у відділ, в якому ви хочете працювати. Замість цього ви можете тільки нашкодити собі. Це може розглядатися, як нездатність виконувати вказівки, до того ж немає жодної гарантії, що начальник відділу направить ваше резюме до відділу кадрів. Тому краще відправляти резюме туди, куди пропонує роботодавець", - радить він.
Непрофесійна адреса електронної пошти
Адреса електронної пошти - це перше, що менеджер з персоналу бачить в своїй поштовій скриньці ще до того, як бачить ваше резюме. Тому, створюючи власний e-mail, потрібно дотримуватися загальноприйнятих правил.
"Це звучить банально, але коли рекрутер побачить ящик partygirl53@gmail.com, у нього може скластися думка про людину і про її характер. Зробити нову більш професійну пошту не так важко і це не забере багато часу", - зазначив фахівець.
Білі плями в резюме
Можливо, у вашій трудовій біографії є тривалі перерви, які трапляються практично у всіх фахівців. Одним необхідно більше часу на пошук нового місця роботи, іншим необхідний більш тривалий відпочинок або час для переоцінки цінностей та виявлення нових пріоритетів в житті і роботі.
"Але якщо ви не поясните в декількох словах чому, рекрутер може відкласти ваше резюме в сторону. Не сподівайтеся, що він не помітить "білу пляму", краще лаконічно напишіть причину цього", - радить експерт.
Орфографічні і граматичні помилки
У наш час немає виправдання орфографічним і граматичним помилокам. Це свідчить про неуважність здобувача. Бернард Марр каже: "якщо ви заповнюєте форму на сайті, спочатку пишіть відповіді в текстовому документі, перевіряючи їх, а потім вставляйте їх у форму".
Фраза - "Дивіться в прикріпленому файлі"
У більшості випадків рекрутери отримують безліч резюме на одну і ту ж вакансію і використовують резюме для початкової перевірки потенційного працівника. Через відсутність часу вони не можуть прочитати вашу прикладену інформацію. Тому, радить експерт, постарайтеся бути короткими і помістити всю інформацію в резюме. Також вкажіть, що надасте всю додаткову інформацію на прохання рекрутера.
"Будьте абсолютно впевнені, що дотримуєтеся інструкцій та звертайте увагу на деталі перед відправкою резюме, щоб уникнути найбільш поширених помилок. А все інше - у ваших руках", - говорить Бернард Марр.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад