Ефективний пошук роботи

Чому в одних шукачів роботи виходить швидко її знайти, а в інших ні? На нашу думку, вся справа у виборі стратегії працевлаштування. Деякі шукачі роботи формують свої «маршрутні листи з пошуку роботи» таким чином, що у найкоротшій термін досягають поставленої мети, інші йдуть таким шляхом, який здатний завести в непрохідні хащі, де разом з втраченим часом втрачаються і залишки надії на вдале працевлаштування.
Як зробити пошук роботи ефективним? Як правильно зрозуміти текст оголошень про вакансії?
Багато шукачів роботи в оголошенні про вакансію звертають увагу лише на дві речі: пропоновану посаду та рівень заробітної плати, цим здійснюючи велику помилку і часто витрачаючи свій час на абсолютно невідповідні їм пропозиції. Необхідно розуміти, що за кожним словом в описі будь-якої вакансії, або вимог до кандидатів ховається свій сенс, часом не завжди зрозумілий з першого погляду. Про те, як грамотно розшифровувати оголошення на порталах з працевлаштування, щоб зрозуміти, кого саме шукає роботодавець і, що часом ховається за безневинними формулюваннями, поговоримо докладно.
1. Заробітна плата
Якщо в оголошенні про вакансію позначена зарплатна вилка, наприклад 1500 - 3000 грн., то новачкові напевно спочатку запропонують зарплату в 3000 грн., а для подальшого її підвищення необхідно буде виконати певні умови (які саме, варто уточнити ще на етапі співбесід). Відповідно, якщо вас влаштовує зарплата в 2000, (ну максимум 3000 грн.), варто надсилати на дану вакансію своє резюме, якщо ж вас цікавить більш висока оплата, то варто пошукати іншу компанію.
Якщо ви знайшли вакансію із заробітною платою, що істотно перевищує середню на ринку праці у вашому регіоні (особливо якщо опис даної посади не містить великих вимог до кандидатів), ви напевно натрапили на шахраїв, тому, незважаючи на ваше величезне бажання, ми не радимо надсилати своє резюме в цю компанію, чудес не буває.
2. Досвід роботи, навички, освіта
Обов’язково необхідно аналізувати чи відповідають ваш досвід роботи, навички та освіта запропонованим вимогам відкритої посади. Якщо, наприклад, на вакансію керівника відділу шукають людину з мінімальним досвідом роботи або без вищої освіти то слід зробити висновок, що й оплата на цій посаді буде мінімальною, а відповідно якщо ви фахівець з п'ятирічним досвідом роботи та відповідними вимогами до оплати праці - вам не варто направляти своє резюме на дану вакансію.
Якщо, наприклад, у вимогах на посаду секретаря або офіс-менеджера є такий пункт, як знання 1С-бухгалтерії, необхідно зробити висновок, що крім своїх прямих обов'язків, даний співробітник буде змушений виписувати товар або формувати накладні, а відповідно, якщо навіть ви знаєте цю програму, але не хочете бути ще й помічником бухгалтера, не варто відправляти своє резюме у дану компанію.
Якщо вимоги до співробітника на цікаву для вас посаду дуже великі, слід зробити висновок, що там шукають людину, готову «орати» для процвітання компанії, а у разі, якщо вони не підкріплені високою заробітною платою, очевидно, що там з людини вичавлять усі соки і в недалекому майбутньому з нею попрощаються.
У протилежному випадку, якщо вимоги до кандидатів на вакансію мінімальні, робіть висновок, що там шукають не надто досвідченого фахівця, готового працювати за маленьку зарплату.
3. Обов'язки
Цьому пункту також варто приділити особливу увагу. Якщо, скажімо, в обов'язки менеджера з продажу входять постійні відрядження або в обов'язки керівника філії продаж товарів, то перш ніж відправляти своє резюме добре подумайте, чи підходить особисто вам дана посада.
4. Особисті якості
У разі, якщо у вимогах до кандидатів стоять такі пункти, як працьовитість, відповідальність, пунктуальність - можна зробити висновок, що компанії необхідний рядовий виконавець і на кар'єрне зростання або цікаву творчу роботу тут розраховувати не доведеться.
5. Занадто креативний опис вакансії
У разі, якщо ви натрапили на занадто креативний опис вакансії або посаду, на якій обіцяють «золоті гори», швидше за все компанія відчуває труднощі з підбором персоналу на дану вакансію, а це може означати погані умови роботи, низьку зарплату тощо.
6. Вільний графік роботи
Деякі роботодавці замість ненормованого графіка роботи (наприклад, по 10 - 12 годин на день) вказують вільний, відповідно ми радимо уточнювати це питання по телефону, перш ніж відправлятися на співбесіду.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад