Професії майбутнього: на яких спеціалістів з'явиться попит через 10 років

У найближчі роки нові технології змінять багато професій, а деякі з них і зовсім зникнуть. Не дивуйтеся, якщо в недалекому майбутньому почуєте про набір на такі вакансії, як експерт з мікробного балансу, корпоративний дезорганізатор або міський пастир. Про те, які професії з'явиться через 10 років, пише Fastcompany.
Сучасні технології з часом будуть знищувати одні професії, змінювати інші і створювати абсолютно нові категорії фахівців. Інновації вельми серйозно змінять ринок праці. Це стане можливим через здешевлення чіпових датчиків та інших приладів, а також поширення 3D-друку.
Американська трендспоттінг компанія Sparks&Honey (відстежує нові тренди) зробила в своєму офісі стінку, де співробітники можуть розміщувати свої творчі ідеї щодо професій наступного покоління.
Про найцікавіші професії майбутнього розповів генеральний директор компанії Террі Янг.
Менеджер цифрової смерті
"Реєстрація життя" стане новим способом життя. Люди будуть фіксувати, що з ними відбувається і запам'ятовувати це. Террі Янг вважає, що може з'явитися нова професія, коли людина буде збирати всі життєві події і робити з них історії. "Це може бути корисно як протягом життя, наприклад, для особистого брендингу, так і після смерті. Сьогодні це відбувається тільки з важливими людьми. Думаю, з часом ця тенденція торкнеться багатьох людей, які хочуть залишити після себе спадщину", - переконаний він .
Радник з освіти
За словами експерта, сучасна освіта піде в минуле. У майбутньому з'явиться абсолютно нова концепція освіти. Людина буде вчитися місяць або рік за допомогою персонального радника, який буде вести контроль.
Кабінетний мандрівник
Машини усього світу будуть підключені, надаючи всі дані про околиці, де вони знаходяться. Дорогі комунікаційні технології в майбутньому стануть масово доступними. Таким чином з'являться "кабінетні мандрівники", які подорожуватимуть по всьому світу, перевіряючи і оглядаючи системи, будівлі та важкодоступні місця. Тому знадобляться фахівці, які зможуть збирати всю цю інформацію і давати чітку картину того, що відбувається.
Спеціаліст 3D-друку
Сьогодні, коли майстер приходить щось полагодити, у нього, як правило, повинна бути запасна деталь. І якщо її немає, треба робити замовлення, яке потім доводиться ще чекати. Але уявіть, що в майбутньому фахівець зможе надрукувати відсутню деталь прямо на місці - у вас вдома. Припустимо, вам треба замінити трубу під раковиною. Навіщо чекати, поки її привезуть? У наш час ми вже можемо надрукувати на 3D-принтері насадку для душу.
Спеціаліст з мікрофлори
Мікрофлора від порожнини рота до кишечника є предметом для багатьох досліджень. На думку Террі Янга, скоро з'явиться професія "фахівець з підбору мікрофлори", який допоможе людині жити в гармонії з бактеріями. "Такі фахівці зрозуміють як читати ваш геном, і як збалансувати свій бактеріальний фон. Це еквівалент фахівця з фен-шуй, який гармонійно розставляє речі у квартирі", - розповідає генеральний директор.
Корпоративний дезорганізатор
Багато великих компаній хочуть бути схожими на стартапи і вважають, що без інновацій складніше отримати більший прибуток. Янг припускає, що компаніям будуть потрібні порушники корпоративного порядку, які привнесуть в робочий процес трохи творчого хаосу.
Спеціаліст із цифрового детоксу
Вже сьогодні нікуди не дітися від надлишку інформації і з часом потік інформації буде тільки збільшуватися. Тому з'явиться попит на людей, які будуть допомогати вести менш інфоцентричне життя або підтримувати інформаційний баланс. У деяких випадках вони організовуватимуть центри цифрової реабілітації.
Міський пастир
Міста стають більш "зеленими", тому знадобляться міські доглядачі, які стежитимуть за новою інфраструктурою.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад