З професійною кар'єрою - по життю

Професійна кар'єра — ріст знань, умінь, навичок. Кар'єру як траєкторію свого професійного руху людина будує сама, поєднуючи головним чином зі своїми власними цілями, бажаннями й установками. Виділяють кілька принципових траєкторій руху людину в рамках професії або організації, які приведуть до різних типів кар'єри:
- вертикальна кар'єра — посадовий ріст;
- горизонтальна кар'єра — просування усередині організації, наприклад, роботи в різних підрозділах одного рівня;
- швидкі перегони із щабля на щабель (діагональний ріст).
А. Останній тип (діагональний ріст) — самий динамічний спосіб побудови кар'єри. Можна швидко виявитися на верхівці, переходячи з компанії в компанію, з кожним «стрибком» займаючи усе більш високу посаду. Головне — постійно стежити за появою нових можливостей і вибирати з них найбільш перспективні. Потрібно озброїтися навичками справжнього слідопита, щоб розпізнати серед можливостей, що відкриваються, такі, які принесуть корисні вміння, досвід і підтримку. Але в такого способі кар'єрного просування є й істотні недоліки:
а) по-перше, стрибаючи занадто швидко, можна придбати славу «літуна»;
б) по-друге, доводиться стежити, щоб кар'єрні можливості не випереджали реальні, тобто необхідно відповідати посаді, яку займаєш.
Б. Схема вертикального росту — це переміщення по кар'єрним сходам у рамках однієї компанії. Плюси такого росту очевидні: досвід роботи в рамках однієї компанії дозволяє досконально розібратися в роботі; так можна заробити авторитет і зробити свою думку більш вагомою. Головний мінус — дуже повільний темп. Звичайно ніхто не поспішає розставатися з перевіреним працівником. Не варто забувати й про «топ-стелю» (топ-менеджери не завжди готові ділитися «насидженим» місцем).
В. Існує також можливість збільшення доходів без одержання більш високої посади — це так званий горизонтальний ріст. Якщо ви відмінний співробітник, професіонал своєї справи й робота вас повністю влаштовує, а от бажання стати більшим начальником, зваливши на себе нові турботи, у вас немає, то в цій ситуації найкраще знайти такого роботодавця, який за аналогічну роботу заплатить вам більше. Інший варіант, коли варто вибрати горизонтальну кар'єру,- необхідність набратися професійного досвіду й сил для наступного стрибка.
Висновки. Однак слід пам'ятати: чим вище й швидше злетиш — тем болючіше падати. Чудес не буває, і будь-який успіх потрібно заслужити важкою працею. Як сказав засновник Toyota, його робота складається з 99% помилок і невдач, тобто відбувався процес накопичення досвіду, і на 1% з успіху й везіння.
Виходячи із принципів кар'єрної стратегії, можна сформулювати правила кар'єрної стратегії. Ці правила корисно знати й враховувати, маючи мету зробити професійну кар'єру.
Правила кар'єрної стратегії:
- ставити перед собою тільки реальні цілі;
- вірити у свої можливості;
- не втрачати часу на роботу з безперспективним начальником, а стати потрібним ініціативному керівнику;
- готуватися зайняти більш високооплачуване місце, яке незабаром стане вакантним;
- пізнати й оцінити інших, які можуть сприяти кар'єрному зростанню;
- розширювати свої знання, здобувати нові навички;
- складати план на добу й на весь тиждень, у якому резервувати місце для улюблених занять;
- пам'ятати, що все в житті міняється: ми, наші знання, навички, ринок праці, організація, навколишнє середовище;
- не можна жити одним минулим;
- треба звільнятися, як тільки переконуєшся, що це необхідно;
- у пошуках нової роботи необхідно сподіватися насамперед на себе;
- в організації слід заявити про себе.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад