Вивчайте резюме конкурентів

Це так само важливо, як переглядання вакансій - причому навіть у тому випадку, якщо робота у вас є. Важливо завжди бути в курсі ситуації на ринку праці.
Зізнатися чесно, автор статті сам давно не практикував моніторинг резюме конкурентів. Тим яскравішими були враження.
Перша реакція - емоційна. Читаючи резюме колег, мимоволі себе з ними порівнюєш. Комусь програєш, і відчуваєш досаду. У порівнянні з кимось явно виграєш і це надихає.
Насправді мета - не погладити себе за те, що ти такий хороший на тлі інших. І не побити себе вухами по щоках, якщо порівняння не на твою користь. Дозволяємо схлинуть першій хвилі емоцій і починаємо міркувати раціонально.
Що я бачу в резюме своїх колег?
Широка спеціалізація
Багато фахівців-універсалів. Назва одного резюме виглядає так: «Копірайтер, аналітик, SMM-менеджер, верстка сайтів...» і щось ще. Начебто добре, коли людина вміє так багато. З іншого боку, будь я роботодавцем, я б засумнівалася, що одна людина однаково добре пише статті, верстає сайти та робить аналітичні звіти. Якщо я шукаю верстальника, навряд чи запрошу цього фахівця на співбесіду. Якщо серйозного аналітика - теж навряд чи. Якщо копірайтера, який може адмініструвати сайт і за необхідності змінювати елементи верстки - так. Тобто багато що залежить від того, кого я шукаю.
Питання: чи варто в одному резюме вказувати всі свої кваліфікації? Роблю висновок, що не варто. Розумніше створити декілька резюме, по одному на кожну спеціалізацію. Зробити відповідні акценти в описі досвіду роботи і у списку ключових навичок. Якщо спеціалізації суміжні, можна їх об'єднати в одне резюме. А щоб роботодавець оцінив мою універсальність - а вона є - можна вказати в розділі "Про себе": Маю навички та досвід у... (і вказуємо інші професійні галузі).
Так резюме виходить цільовим, при цьому і універсальність в ньому теж відображена.
Вузька спеціалізація
Деякі мої колеги, навпаки, «дроблять» спеціалізацію. Припустимо, «автор статей на теми туризму та подорожей». Резюме явно розраховане на вузьке коло роботодавців. Роблю висновок: це хороший хід, якщо шукаєш роботу з конкретними завданнями, але немає гострої необхідності ані в роботі, ані в грошах - адже при вузькій спеціалізації і великої кількості пропозицій не буде.
Одразу виникає ідея. Зробити вузькоспеціалізоване резюме в якості доповнення до загального. Причому вказати спеціалізацію не тільки вузьку, але й затребувану! Наприклад, «Автор текстів технічної тематики». Копірайтери адже в більшості своїй - гуманітарії, і про верстати, підводні човни і газбетон пишуть неохоче... Відмінна можливість виділитися на тлі колег. А про затребуваність технічних текстів я знаю, оскільки стежу за ринком вакансій.
Загальні висновки
Переглядаючи резюме конкурентів, я бачу явні недоліки - помилки і очепятки, невиразний опис досвіду роботи, відсутність мети пошуку. Бачу резюме, які ніколи б мені не запам'яталися. Бачу ті, які "чіпляють", і відразу зазначаю, чим саме чіпляють, і як я можу використовувати схожі прийоми...
Переглядання резюме конкурентів схоже на підключення до колективного розуму: можна підглянути, як треба робити і як не треба. Якщо у вас є бажання поліпшити своє власне резюме і підвищити шанси на працевлаштування - подивіться, як роблять інші.
Крім того, ви отримаєте загальні уявлення про ситуацію на ринку праці: хто ваші конкуренти, у чому вони сильніше, а в чим сильніше ви. Це допоможе знайти свою нішу і зрозуміти, як виділитися на тлі інших претендентів.

www.blog.trud.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад