Ідеальне місце роботи для молодого фахівця

Практично перед кожним молодим спеціалістом, який тільки-но отримав диплом, постає питання про пошук місця роботи. У цьому випадку ціна помилки може бути великою, оскільки на даному етапі закладаються основи майбутнього кар'єрного зростання, складається розуміння своїх професійних можливостей і формується подальший шлях розвитку не тільки як професіонала, але і як особистості. Щоб не залишати компанію через кілька місяців роботи, рекомендую звертати увагу на кілька важливих моментів.
Перш ніж відправитися на першу співбесіду, обов'язково вивчіть всі матеріали про цю компанію: корпоративний сайт, статті на порталах, відгуки на форумах і в соціальних мережах. Можливо, дана організація знаходиться в «чорному» списку роботодавців або про неї ходить недобра слава серед клієнтів і постачальників. Бажано ознайомитися зі сферою діяльності компанії і напрямками її діяльності, з особливостями виробництва і реалізації товарів і послуг. Це дозволить скласти більш повне уявлення про майбутнє місце роботи і про специфіку Ваших функціональних обов'язків. Як правило, сфера діяльності компанії, існуючі особливості ведення бізнесу впливають на функціонал співробітників. Так, обов'язки бухгалтера в компанії, що працює в сфері виробництва товарів народного споживання, можуть істотно відрізняються від обов'язків на аналогічній позиції в консалтинговій компанії.
Під час зустрічі в компанії необхідно чітко обговорити з потенційним керівником Ваші майбутні професійні обов'язки. Не соромтеся ставити уточнюючі питання, тому що приблизно одна третина молодих фахівців залишає компанію у зв'язку з неправильними уявленнями про свої обов'язки, нерозумінням специфіки майбутньої роботи, що склалися на етапі проходження інтерв'ю.
У випадку якщо Ви претендуєте на позицію, наприклад, помічника юриста, варто відразу під час співбесіди уточнити чи входитиме у Ваші обов'язки допомога співробітникам відділу у вирішенні юридичних питань або ж необхідно буде займатися виключно веденням документообігу і виконувати функції з доставки документів в державні організації або інші компанії. Обов'язково варто обговорити на етапі співбесіди рівень заробітної плати та існуючу систему премій, бонусів і штрафів. На практиці, багато молодих фахівців звільняються в перший рік роботи саме через рівень заробітної плати. Бажано відразу визначитися з тим, як відбувається нарахування заробітної плати (терміни, способи виплати), чи буде оплата праці фіксованою або складатиметься з базового окладу і премій, як саме відбувається розрахунок преміальної частини, чи існує система штрафів і як вона впливатиме на кінцеву суму Вашого доходу. Так, в деяких компаніях немає чітких критеріїв, що впливають на підсумковий розмір премій, і преміальна частина залежить від керівника або від загальних показників відділу. Варто уточнити, чи існує в компанії система індексації заробітної плати, з якою періодичністю відбувається дане підвищення і чи зміниться рівень Вашого доходу після проходження випробувального терміну. Необхідно також з'ясувати чи буде заробітна плата «білою» або частина з заробленої Вами суми буде видаватися «в конвертах».
Раджу Вам під час співбесіди поставити кілька запитань про умови праці, а саме: як буде організоване робоче місце, чи є кімната відпочинку або їдальня, чи надаються соціальні пільги, наприклад, добровільне медичне страхування, компенсація за харчування, проїзд, мобільний зв'язок тощо . Бажано обговорити питання оформлення на роботу, а саме: буде з Вами укладено трудовий договір або ж договір надання послуг (договір підряду), на який термін буде укладено договір. Також можна уточнити на етапі проходження інтерв'ю, як буде організований процес навчання: чи буде у Вас наставник, чи проводяться в компанії спеціальні тренінги для молодих фахівців тощо. На жаль, у більшості молодих фахівців відсутній практичний досвід роботи, тому дуже важливо як проходить процес «входження» в професію. Можливо, в компанії існує система адаптації нових співробітників, активно застосовується наставництво, є спеціалізовані тренінг-центри або ж навчання проходить дистанційно. Також потрібно бути готовим до того, що в деяких компаніях навчанню та адаптації молодих фахівців не приділяється належної уваги, і Вам доведеться розбиратися в специфіці роботи і внутрішніх корпоративних відносинах самостійно.
Варто обговорити з майбутнім керівником існуючі в компанії можливості кар'єрного зростання та професійного розвитку. У деяких організаціях просування співробітника кар'єрними сходами відбувається залежно від результатів роботи, і немає чітких часових меж у зміні позиції молодого фахівця. Також існують компанії, де складається план розвитку кар'єри кожного фахівця, є встановлені терміни, після настання яких співробітник може розраховувати на підвищення.
Цілком логічним буде задати на співбесіді питання про організацію для співробітників курсів підвищення кваліфікації, професійних конференцій, круглих столів і т.д. Зверніть також увагу на характер взаємовідносин всередині колективу, між керівництвом і підлеглими. Під час першої зустрічі з майбутнім керівником постарайтеся зрозуміти для себе, наскільки Вам буде комфортно працювати під керівництвом саме цієї людини. Важливе територіальне розташування компанії. Подивіться, скільки за часом займатиме дорога від будинку до місця роботи, і наскільки зручно Вам буде діставатися. Ви також можете уточнити, якщо у компанії є кілька філій, в якому саме з офісів буде розташовуватися Ваше робоче місця, а також чи планується найближчим часом переїзд в новий офіс.
Взявши до уваги ці невеликі рекомендації, Ви зможете грамотно підійти до вибору Вашого першого місця роботи і закладете перші цеглинки у фундамент Вашого майбутнього кар'єрного та професійного розвитку.

www.naim.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад