Що відповідати на запитання про колишнього начальника?

Запитання про колишнього начальника нерідко є своєрідним каменем спотикання під час співбесіди. Що ж варто говорити про колишнього начальника, а про що краще помовчати?

КАТЕРИНА ЖУРОВА, менеджер з персоналу поліграфічної компанії «Неопрінт»:

Досить часто буває, що майбутній роботодавець на співбесіді цікавиться, як складалися відносини з колишнім начальником. Якою б не була ваша відповідь на дане запитання, у першу чергу відповідати потрібно максимально чесно. При гарних взаєминах - все зрозуміло, адже про них розповісти просто. Але буває й навпаки - причиною звільнення стає саме конфлікт з керівником. У цьому випадку теж не варто лаяти свого начальника й обвинувачувати його в некомпетентності. Адже якщо ви негативно відгукуєтеся про цього керівника, є ймовірність, що в майбутньому ви так само будете відгукуватися й про іншого. До того ж у потенційного роботодавця може виникнути враження, що ви конфліктна людина.

ОЛЬГА КРАЄВА, генеральний директор ТОВ «МП «Концепт» (організація корпоративних свят, навчання, сприяння в працевлаштуванні):

Одне з провокаційних запитань на співбесіді - про колишнього керівника. Як краще сформулювати свою відповідь?

Прощаватися з людьми (у тому числі з начальниками) потрібно так, щоб потім було не соромно зустрічатися.

Нерідко молоді, амбіційні співробітники, які залишають робоче місце в пошуку кращого майбутнього, в якості причини зміни роботи називають відсутність кар'єрного росту. Начальник ніби дуже поганий, не дає молодому таланту розвинутися на повну силу. Так до того ж дурнуватий, законів не знає, новими тенденціями не цікавиться...

Подібний монолог викликає спочатку розчулення, потім легке роздратування. Агресивна позиція стосовно безпосереднього керівника є неправильною. Негативний відгук про начальника не додасть шансів на успіх у нового роботодавця. Висновок про людину напрошується сам собою: шукач є конфліктною, нелояльною людиною.

Рекрутер під час співбесіди проектує моделі поведінки кандидата на майбутнього керівника та колектив. І такому шукачеві буде відмовлено.

Ось ще один приклад: кандидат в якості основної причини звільнення назвав кепський характер і жахливі манери свого колишнього начальника. У свій час мені довелось разом працювати зі згаданою людиною - можу охарактеризувати її тільки з позитивної сторони як людину тактовну та дуже витриману.

Так що порада шукачам: перш ніж погано відгукнутися про свого керівника -подумайте.

ВІРА МАКУРОВА, старший менеджер з підбору персоналу, Intercomp Global Services:

Якщо з начальником пощастило та ви задоволені спільною роботою, то на співбесіді так і скажіть, пояснивши, що ви так цінували у своєму колишньому керівнику. Якщо ж все навпаки, то однаково краще нікого явно не критикувати. Тим більше свого шефа, хоча, на жаль, не секрет, що керівниками не завжди стають завдяки своєму професіоналізму, авторитету серед колег або відповідним особистісним характеристикам.

Буває й так, що керівник погано орієнтується в предметі, не має відповідного досвіду роботи або його особисті якості далекі від загальноприйнятих уявлень про порядність, ділову етику та повагу до трудового законодавства. Все це, безумовно, може викликати роздратування в підлеглих, створювати нездорову атмосферу в колективі та негативно впливати на робочий процес. Але й у цьому випадку не варто на інтерв'ю безапеляційно заявляти, що ваш начальник бездара, самодур і нічого не розуміє. Краще абстрагуватися від неприємної для вас теми й описати те, що дала вам компанія за час роботи в ній, чому ви навчилися, що опанували. Адже при бажанні у всьому можна знайти позитивні сторони. Якщо ж прямого запитання інтерв'юера не уникнути, то можна розповісти про те, що вас не влаштовує, але трохи знеособлено, а головне - спокійно, впевнено та без зайвих емоцій. Наприклад, пояснити, що змінилося керівництво, у компанії змінилася структура, стратегічні плани розвитку, мети, які йдуть врозріз з вашими професійними орієнтирами.

НАТАЛЯ ГОЛОВАНОВА, керівник Дослідницького центра рекрутингового порталу Superjob.ru:

На співбесідах відгукуйтеся про своїх колишніх і справжніх роботодавців тільки позитивно, залишаючи за кадром всі негативні моменти, навіть якщо вони й є причиною пошуку нового місця.

Уникати негативних відгуків надто важливо, оскільки потенційний начальник автоматично проектує вашу розповідь на себе. Розмова про колишнього роботодавця може виникнути у зв'язку з рекомендаціями. Якщо ви не попрощалися з колишнім шефом по-дружньому, то запропонуйте надати рекомендації від колег або клієнтів.

Джерело: http://vacansia.ru/

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад