Як повернути сплачені податки?

Порядок подання річної декларації з майнового стану та доходів від спадщини (вона також називається податковою декларацією) регулюється ст.13, а подарунків - ст.14 Закону України від 22.05.2003 № 889-ІV "Про податок з доходів фізичних осіб".

Хто повинен подавати декларацію

Відповідно до закону, самостійно сплачувати податок на доходи та подавати податкову декларацію повинні: орендодавці; спадкоємці; люди, які виграли що-небудь в азартних іграх; торговці цінними паперами; представники вільних професій (літератори, артисти, викладачі, художники, лікарі, адвокати, приватні нотаріуси , оцінювачі, аудитори, інженери і архітектори, якщо вони не є найманими працівниками чи суб'єктами підприємницької діяльності); особи, які отримали дохід з-за кордону.
Не зобов'язані подавати декларацію особи, отримували лише зарплату, незалежно від кількості місць роботи. Також не потрібно подавати декларацію у разі продажу цінних паперів через професійного торговця цінними паперами, з яким укладено договір на виконання функцій податкового агента. Однак такі вигодонабувачі можуть її подати, якщо претендують на отримання податкового кредиту (про нього читайте нижче).

Розмір податків

Прибутковий податок складає 15% від суми, а податок на отримані подарунки, виграші (крім виграшів у державних і національних лотереях) і призи - 30%. Податок на спадщину становить 0-15% - залежно від ступеня споріднення спадкоємців та виду успадкованого майна.

Покарання за непослух і сума штрафу

Неподання або несвоєчасне подання декларації про прибуток, а також вказування в ній невірних даних, згідно зі ст. 164.1 Кодексу про адміністративні правопорушення, тягнуть за собою попередження або накладення штрафу в розмірі 51-136 гривень.

За ухилення від сплати податків можна поплатитися набагато більше. Приміром, у разі несплати податків більш ніж на 17 тисяч гривень система оподаткування країни передбачає штраф від 5100 до 8500 гривень (ст. 212 "Ухилення від сплати податків" Кримінального кодексу). У разі несплати 51 тисяч гривень і більше, можна заробити виправні роботи на строк до двох років або опинитися за гратами на строк до п'яти років. Штраф у цьому випадку складе від 8500 до 34000 гривень.

Що таке податковий кредит

Сума, сплачена державі в якості податку, часто здається неймовірно великою, особливо для людини, яка рахує кожну копійку, наприклад, виплачуючи іпотечний кредит. Однак не варто впадати у відчай чи ховатись від сплати податків - спочатку варто дізнатися, чи можете ви претендувати на податковий кредит.

Податковий кредит - це компенсація частини сплачених податків з бюджету держави. На його одержання можуть претендувати: іпотечні позичальники (за умови, що вони проживають в квартирі, купленій в кредит), власники страхового полісу життя або пенсійного контракту, благодійники, студенти, які оплачують здобуття вищої освіти (а також їх батьки) та усиновителі дітей. До складу податкового кредиту включаються всі витрати, які ви можете підтвердити відповідними документами.

Податковий кредит поки що не може оформлятися на повернення витрат на оплату власного лікування та лікування близьких родичів. Така компенсація стане можливою після прийняття Закону "Про загальнообов'язкове медичне страхування".

Слід мати на увазі, що держава поверне вам не всі понесені витрати, а тільки величину податку від цієї суми. Приміром, якщо до складу податкового кредиту входить сума в 1000 гривень, то вам повернуть 150 гривень (1000 * 15% = 150, де 15% - ставка прибуткового податку в 2008 році).

Сума грошових коштів, що підлягає поверненню, зараховується на ваш банківський рахунок або надсилається поштовим переказом на адресу, записаний у декларації, протягом 60 календарних днів з дня отримання такої декларації.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад