Не можете знайти роботу... значить... погано шукаєте...

Є багато шляхів пошуку роботи: спеціалізована преса, Інтернет, особисті зв’язки, пряме звернення до роботодавця та інші. Усі вони певною мірою ефективні в сучасних умовах.

Однак для окремого спеціаліста в конкретній ситуації один зі способів може бути більш дієвим. Перед вами декілька способів. Знайдете ви роботу, чи ні, залежить від того, ДЕ і ЯК шукатимете.

Отже:


Спеціалізована преса

Друковані видання (газети, журнали) - найпопулярніший спосіб пошуку роботи. Багато компаній користуються пресою і вважають, що цей спосіб допоможе знайти фахівців. На сторінках таких видань ви можете:
знайти інформацію про відкриті вакансії;
розмістити своє міні-резюме;
ознайомитися з пропозиціями навчання, стажування, підвищення кваліфікації або перепідготовки;
прочитати поради спеціалістів з питань працевлаштування;
дізнатися про характеристику професій та вимоги до кандидатів.

Купуйте спеціалізовану пресу в день її друку. Пошук за оголошенням розпочинайте відразу. До середини тижня більшість вакансій стають вже неактуальними через велику кількість кандидатів, які теж у пошуку.

Наступним вашим кроком буде негайний телефонний дзвінок. Пам’ятайте, що оголошення прочитає багато людей, тому ви маєте бути послідовними та активними.

Під час телефонної розмови (не має значення, хто є ініціатором) детально дізнайтеся про умови праці, про найбільш важливі для вас моменти.

Деякі роботодавці віддають перевагу анкетуванню по телефону. Тому намагайтеся зацікавити співрозмовника, щоб отримати запрошення на інтерв'ю.

Будьте готові до того, що вас попросять надіслати резюме. Особливо, якщо ви телефонуєте в кадрову агенцію. Іноді в оголошеннях телефон узагалі не вказується, лише факс або е-mail для відправки резюме.
Інтернет

Інтернет дає змогу дуже швидко та зручно шукати роботу. Усе більше спеціалістів працевлаштовується завдяки мережі. Проте наразі тільки у великих містах.

Якщо ви досвідчений користувач Інтернету, то, мабуть, розумієте, чого можна очікувати після реєстрації на сайті з пошуку роботи.

За допомогою сайтів можна оперативно відстежувати тенденції на ринку праці й оцінювати свою «вартість» на ньому.

Пропозиції компаній представлені по-різному. Проте для пошуку конкретної посади існує рубрикатор або пошукова система. Для цього потрібно обрати відповідну рубрику та вказати у пошуковій системі професію, регіон та бажану зарплату. За кілька хвилин ви знайдете відкриті вакансії.

Особисті зв’язки
Цей спосіб найбільш ефективний для спеціалістів:
без досвіду роботи, зокрема студентів і випускників ВНЗ;
із перервою в трудовому стажі;
які шукають роботу в держустановах;
які мають широку мережу професійних контактів;
із інших міст;
із маленькими дітьми та у віці за 45 років.

Бажано передати своє резюме своїм знайомим - воно нагадає їм про ваше прохання.

Пам’ятайте! Коло ваших знайомих і особистих контакітів не падає з неба. Його створюєте ви самі.

Регулярно спілкуйтеся з друзями. Про можливості діліться результатами своїх пошуків. Разом обговорюйте підсумки попередніх співбесід. Просіть поради.

Пряме звернення до роботодавця

Деякі компанії з певних міркувань не публікують дані про вакансії. Якщо ви активна, цілеспрямована, смілива людина, тоді звертайтесь дороботодавця напряму.

Спочатку складіть списокорганізацій, які вас цікавлять. Знайдіть їхні координати виберітьвідповідно до свого фаху посаду. Потім спрямуйте всі дії на пошук у них робочого місця.

Намагайтеся вийти на тих, хто приймає рішення, тобто на безпосередніх керівників.

Дізнайтеся прізвище директора з персоналу абокерівника відділу й надішліть особисто цій людині своє резюме.

Радимо вам додати супровідний лист. Напишіть у ньому, чому ви хочете працювати саме в цій компанії, та чому варто звернути увагу саме на вас. Продемонструйте, що ви знаєте сферу її діяльності. Покажіть, що вмієте думати й прагнете навчатися та розвиватися.

Але пам’ятайте про правила ділового етикету: якщо ви бачите, що вами не зацікавилися, варто відступити на деякий час. Можливо, у компанії справді немає вакансій або відбувається низка важливих змін. Оцініть свої сили, удоскональте навички – і вперед.

Кадрові агенції

На ринку праці сьогодні чільне місце займають кадрові агенції. Вони є посередниками, які виконують конкретне замовлення роботодавця або спеціаліста.

Вам можуть трапитися такі агенції, як «рекрутингова», та «із працевлаштуванням». Між ними є суттєва відмінність. Зауважте, що в Україні - десятки таких агенцій. Але ті, що стабільно працюють та користується довірою клієнтів,- одиниці.

У рекрутингові агенції звертаються роботодавці. Вони платять гроші за те, щоб їм підібрали працівника. Вам потрібно лише опублікувати або надіслати резюме в агенцію.

Якщо, у вас є гроші, але немає часу, ви можете звернутися в агенцію із працевлаштування. Роботодавець отримає данні про вас безкоштовно, а потім обиратиме співробітника.

Втім, це ви можете зробити самі або за допомогою сайтів із працевлаштування. Для успішного працевлаштування треба особисто контролювати процес, оперативно реагувати на всі пропозиції. Зайві посередники, особливо недобросовісні, лише затягують пошук роботи.
Державна служба зайнятості

Державна служба зайнятості (ДСЗ) України прийшла на зміну системі бюро з працевлаштування. Вона допомагає працевлаштуватися, надає соціальну підтримку тимчасово непрацюючим громадянам, проводить ярмарки вакансій та різноманітні конкурси.

У центрі зайнятості ви можете шукати роботу за допомогою інформаційних стендів і «тач-скрінів» («тач» — дотик, «скрін» — екран). Спеціалісти ДСЗ ознайомлять вас з нормативно-правовими документами, що регулюють питання працевлаштування.

Якщо немає роботи за вашим фахом, вам розкажуть про актуальні професії на підприємствах, про умови та оплату праці. Таким чином, у вас є можливість отримати додаткову освіту або підвищити кваліфікацію, змінити професію відповідно до попиту на ринку праці.

Якщо у ДСЗ вам не знаходять відповідної роботи за 7 днів після реєстрації, то надається статус безробітного із призначенням допомоги у зв'язку з безробіттям.

Послуги ДСЗ надаються безкоштовно!

Недоліками пошуку роботи за допомогою ДСЗ є зазвичай низький рівень оплати праці та переважно робочі вакансії.
Сподіваємося, наші поради Вам допоможуть!
За матеріалами газети «Все про бухгалтерський облік»

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад