Як уникнути обману при працевлаштуванні. Корисні поради

Економічна криза стала плодючим підґрунтям для нечесних людей, бажаючих наживи за рахунок зростаючої армію безробітних. Висока зарплата і мінімум вимог – ось на що клюють українці, вимучені тривалими пошуками роботи. Але, як правило, в фіналі претендент залишається без грошей. Отож, як сьогодні обманюють співгромадян на ринку праці.


Види обману


Одна з найбільш поширених шахрайських схем – ненав’язливе вимагання грошей під час прийому на роботу. Зазвичай нечисті на руку компанії пропонують кандидату на місце пройти платне навчання, без котрого він нібито не зможе розібратися в тонкощах своєї нової посади. Курси можуть коштувати до 1000 грн. І тривати два-три тижні. Витративши час і гроші на здобуття зазвичай не дуже потрібних знань, претендент залишається ні з чим – в зв’язку із тим, що ситуація змінилась, йому пропонують прийти «пізніше», наприклад, через пару місяців. Ще один подібний варіант – продаж майбутньому співробітнику необхідних для роботи довідників, книг і дисків з навчальними матеріалами. Коштують вони разів у три-чотири дорожче, ніж на найближчому книжковому лотку. Купивши їх, претендент також залишається ні з чим.


«Слід пам’ятати, що працевлаштування повинно бути безкоштовним, подібні витрати порядний роботодавець повинен брати на себе», – попереджає Михайло Поздняков, директор з персоналу торгової мережі «Дом Злата».


Трапляється, що претендент для підтвердження його лояльності до майбутнього роботодавця пропонують скористатися послугами компанії. Наприклад, в страховій фірмі можуть нав’язати послугу страхування свого життя, а в банку або кредитній спілці змусити покласти гроші на рахунок. На роботу в таких випадках також беруть вкрай рідко.


Шахраї можуть не лише намагатись видурювати гроші, а й використовувати претендентів як безкоштовну робочу силу. Наприклад, перекладачеві можуть запропонувати для оцінки його здібностей перекласти з десяток сторінок, а копірайтеру – написати кілька рекламних матеріалів. В таких випадках слід бути обережним і поцікавитись, чому обсяги роботи настільки великі. Або ж кандидата можуть взяти на роботу з низьким рівнем оплати на час випробувального строку і розпрощатися з ним після його закінчення, мотивуючи тим, що він його не витримав. Аби уникнути таких випадків, бажано заздалегідь детально обговорювати з роботодавцем всі умови взяття на роботу.


Як зрозуміти, що вас обманюють


Відверто шахрайську компанію інколи можна розкусити ще під час ознайомлення з її оголошеннями про працевлаштування. Переважно вони не інформативні, в них пропонуються занадто великі суми заробітку, відсутня назва посади і опис обов’язків співробітника. Оголошення може звучати приблизно так: «Ведучій компанії потрібні спеціалісти для роботи в офісі, щоденний заробіток від $100». При цьому вкрай рідко зазначаються стаціонарні телефони, як правило, лише мобільні номери. Якщо й наводиться назва фірми, то навряд чи за нею вдається щось дізнатися – у підприємства немає ні свого сайту (а якщо і є – то він не викликає довіри своєю інформативністю і оформленням), ні порт фоліо в якихось довідниках.


Якщо ж шахраїв не вдається виявити при вивченні оголошення про вакансію – вони самі себе можуть видати на співбесіді. По-перше, в нечесній компанії можуть спробувати за щось взяти з претендента гроші, аж до оплати за проходження професійного тесту, по-друге, можуть даватися великі обіцянки про кар’єрне зростання, але при цьому пропонуватися маленька зарплата, по-третє, часто претенденту не надається часу на вивчення договору про працевлаштування, йому пропонується одразу ж його підписати. На жаль, в ньому буває занадто багато «підводних каменів», котрі помітні лише під час уважного вивчення.


Шахраї з-за кордону


Окремо вартує розглядати ситуацію з нечесними компаніями, які пропонують роботу за кордоном. Їх розкусити особливо складно, оскільки їх дії, як свідчить практика, найбільш продумані. Вони можуть вивішувати на своїх web-ресурсах малозрозумілі нашому претенденту, але на вигляд солідні сертифікати і документи, створювати вражаючі портфоліо, а також розміщувати оголошення про вакансії на кращих порталах з працевлаштування.


«Співробітники сайтів з працевлаштування не взмозі попередити появу обманних вакансій. Фізично неможливо перевірити подібні оголошення. А застосовувати складні автоматичні програми для розпізнавання такого спаму теж не доцільно. Справа в тому, що часто чесні роботодавці можуть некоректно оформляти свої пропозиції з працевлаштування і відповідати ряду критеріїв, котрі нібито вказують на шахраїв. В той же час, реальні шахраї часто так формулюють свої пропозиції, що не причепишся. Самі ж портали, як і відзначено в копірайті фактично кожного, дослівно «не несуть відповідальності за зміст розміщених оголошень». Так що жодних претензій з цього приводу до адміністрації порталів пред’являти не варто», - розповів в коментарі «Бізнес Гіду» pr-менеджер порталу rabota.ua Максим Муровайко.


Але 70-80% таких шахрайських оголошень можна вирахувати за рядом факторів: відсутність конкретики в описі обов’язків, байдужість до професії претендента, серед контактів лише Е-mail або номер мобільного телефону, соціальні пакети (безкоштовне навчання, харчування, лікування), помітні фрази «Вам невимовно поталанило!», «Це реально!» і т.д.


«Якщо це оголошення в Мережі, то дуже часто шахраї використовують збільшені шрифти і яскраве кольорове оформлення. Тобто те, що кидається в очі. Втім, останнім часом шахраї стали відмовлятися від таких технологій, оскільки такий спосіб вже надокучив і вказує на обман», - говорить Максим Муровайко.


Вивести на чисту воду шахраїв також допоможе детальна співбесіда з ними, до котрої необхідно ретельно підготуватися. Якщо компанія шукає співробітників в нашій країні, то, як мінімум, у неї повинно бути тут своє представництво.


«Необхідно поставити ряд чітких питань про особливості працевлаштування, про гарантії, котрі надає фірма, обговорити всі нюанси майбутньої роботи», – говорить Людмила Корчак, старший спеціаліст по підбору персоналу ЗАТ «УРС».


У відкритій і чесній фірмі нададуть всі докази своєї легальної діяльності, пояснять все максимально просто і доступно, шахраї ж, швидше за все, будуть темнити. Бажано скрупульозно вивчити діяльність компанії, її історію, зв’язатися з людьми, які працювали на неї. І, звичайно ж, не перераховувати ніяких грошей, нібито необхідних на оформлення документів. Серйозна фірма, яка заінтересована в професіоналах, в таких витратах бере видатки на себе.


«Якщо іноземній фірмі потрібен український спеціаліст, то всі бюрократичні і фінансові питання організація бере на себе. Принаймні, якщо ви витрачаєте свої кошти, то роботодавець з обов’язується повернути їх при виплаті першої зарплати або авансу. А так, переважно, ви витратитесь на оформлення візи, закордонного паспорта і переліт. При цьому, ви нікуди грошей не перераховуєте. Це аксіома. Але, у всякому випадку, не варто втрачати пильності», - резюмував pr-менеджер порталу rabota.ua Максим Муровайко в коментарі «Бізнес Гіду».


Приклади з життя


Обробка електронної пошти. Претендент надсилає листа з підтвердженням, що його зацікавила вакансія. У відповідь надходить лист (іноді навіть з певними сертифікатами і ліцензіями), в котрому розписуються задачі кандидата — обробка кореспонденції або обслуговування грошових переказів. Все, що вимагається від кандидата, — оплатити створення електронного гаманця з багаторівневою реєстрацією. Як правило, йдеться про 17—18 у.о. (створення електронних гаманців з нормальним для роботи об’ємом операцій, т.б. вище 1 рівня приблизно так і коштує). Але після того як претендент перераховує кошти «роботодавцю», зв’язок з ним різко обривається, і в кращому випадку йому надають «гаманець» 1 рівня, котрий нічого не коштує.


Віддалений бухгалтер. Претендент висилає резюме на цю вакансію. У відповідь надходить лист, в котрому йому пропонують здійснити грошовий переказ для отримання спец програми для бухобліку і певної первинної документації. Йдеться, як правило, про 50 у.о. Після того, як гроші перераховані, зв’язок з «роботодавцем» припиняється.


Робота на рейтинг сайтів. Грошей від претендента не вимагають, але використовують його в якості дешевої робочої сили, пропонуючи брати участь в роботі з популяризації сайту: більше переглядів — вище його рейтинг. Використовують цю схему і діячі «чорного піару», накручуючи таким чином лічильники сайтів. Справ — сиди і клікай на зсилку. За перегляд однієї зсилки пропонують 0,002 у.о. Тобто, аби заробити 2 у.о., потрібно переглянути 1000 (!) зсилок і витратити прірву часу. Як правило, на один перегляд йде 30 секунд (враховується не просто час завантаження сторінки, а робота таймера, котрий відклацує час перегляду), на заповнення анкети для вашої реєстрації на сайті — 2—3 хвилини (за це платять трохи більше). Але насправді одному такому сайту «ні про що» за день потрібно забезпечувати не більше 15—20 переглядів від одного користувача. І реальний заробіток складає близько 2—3 центів за день. Зате збір емейл-адрес для спам-розсилок йде повним ходом!


Майстерня вдома. Найчастіше пропонують збирання ручок, виготовлення конвертів або наклейок вдома. Але виявляється, що першу партію матеріалів потрібно купити за свої кошти. Після того як претендент перераховує визначену суму, роботодавець зникає або матеріали все-таки надсилають, але потім виявляється, що готова продукція роботодавцеві не потрібна. Буває й таке, що вдома пропонують набирати тексти, обробляти зображення, складати бази даних та ін. Для початку роботи претенденту пропонують або надіслати SMS з кодом для оплати дзвінка роботодавця, або здійснити поштовий переказ за надання інформації для обробки. Після того як гроші перераховані, зв’язок з роботодавцем припиняється.


Працевлаштування в Норвегії (на нафтових платформах). Найчастіше обіцяють роботу на нафтових платформах в Південному морі або Північному Льодовитому океані. Насправді представники норвезьких компаній з видобутку нафти і газу дуже дивуються, коли дізнаються про подібні оголошення, і запевняють, що жодного стосунку до них не мають. Робота на бурових платформах — одна з найбільш високооплачуваних в Норвегії, умови праці дуже комфортабельні. Аби отримати її, місцеві спеціалісти стоять в черзі по кілька років. Тай отримати робочу візу в цю країну практично неможливо: так влада країни піклується про власних безробітних. Перед тим як запросити робочу візу для іноземця, підприємець повинен протягом 3-х місяців до цього публікувати в загальнонаціональних газетах оголошення про вакансію, на котру претендує норвежець. Якщо претендент не знайдеться, лише тоді власник може почати процедуру збору всіх необхідних документів для працевлаштування іноземця. Шахраї, як правло, користуються непоінформованістю претендентів і просять близько 300 євро за попереднє оформлення документів. Щойно ви їх надішлете, горе-наймачі зникають з поля вашого зору.


Запрошення до іноземних сімей. Це оголошення про те, що американська сім’я запрошує людей (частіше — сімейні пари) для роботи гувернерами, доглядальницями, садівниками. Претендент списується з американцями, і вони повідомляють, що із сотні претендентів вони обрали саме його. Висилають перелік документів, необхідних для виїзду в США, і ненароком повідомляють про те, що для відкриття візи необхідно завести пластикову картку і покласти на неї 300 у.о. Нібито аби прискорити оформлення візи, пропонують вислати їм електронкою копії документів, в т.ч. і картки з двох боків. Після знімають з неї кошти і зникають.


І варіантів таких повно. Так що при пошуку роботи не ведіться на різного роду «ексклюзивні» пропозиції. Адже безкоштовний сир, самі знаєте де. У всякому разі, якщо вам на очі трапилась така приваблива пропозиція, зверніться спочатку до адміністраторів сайту з працевлаштування за допомогою і порадою. Це вбереже вас від зайвих фінансових витрат і збереже нейрони здоровими та працездатними.


При підготовці статті використані матеріали, підготовлені спеціалістами порталу rabota.ua і газети Сегодня.



Олександр Даниленко, «Бізнес Гід»

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад