Основи: професія вихователь

Основи: професія вихователь

Провідну роль у розвитку кожної людини відіграє виховання.Своєю працею вони виконують соціальне замовлення суспільства – формування гармонійно розвиненої людини, яка поєднує в собі духовне багатство, моральну чистоту і фізичну досконалість.

Вихователь дитячого садка знайомить дітей з проявами високої моралі та відповідальності людей, формує в них почуття патріотизму, співробітництва, працьовитості, вчить їх як правильно поводитись і спілкуватися з однолітками та дорослими.

Важливим в діяльності вихователя є формування у дитини певних знань, вмінь та навичок. Крім різнобічних спеціальних знань і знань методики навчально-виховної роботи з дітьми, вихователь повинен також володіти і спеціальними вміннями і навичками. Він повинен вміти малювати, майструвати, робити прості іграшки з паперу, картону, пластиліну, виготовляти нескладні посібники для занять. Вихователю потрібно знати багато віршів, казок, володіти достатньою ерудицією, щоб бути цікавим своїм вихованцям та задовольняти їх невичерпну зацікавленість. Він повинен володіти музичною грамотою, вивчати сольфеджіо, ритміку, вміти співати, танцювати, щоб успішно працювати з дітьми.

Специфікою і важливою функцією вихователя дитячого садку є охорона і зміцнення здоров'я дітей. Для цього він повинен добре знати анатомію дитячого організму, засоби його загартовування і фізичного розвитку. У завдання вихователя входить також формування у дітей культурно-гігієнічних навичок.

Вихователь дитячого садка повинен знати психолого-педагогічні особливості дітей дошкільного віку, зміст і методику виховної роботи, основи педагогіки та психології дітей дошкільного віку, тощо.

Професія вихователя дитячого садка за ступенем складності та напруженості відноситься до діяльності високоінтелектуального рівня. Він працює в комфортних умовах, має 6-годинний робочий день. Відпустка надається переважно в літній час і триває 36 календарних днів.

Заробітна плата вихователя дитячого садка залежить від тарифної ставки, рівня кваліфікації та стажу роботи. Якщо вихователь працює у недержавних структурах, там діють договірні умови оплати, що обумовлюються контрактом. Потреба в кадрах вихователя дитячого садка постійна не лише в Україні, а й за кордоном. Ризику безробіття майже немає.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад