Профорієнтація. Для кого і навіщо?

Профорієнтація. Для кого і навіщо?

Яке місце займає профорієнтація у процесі пошуку роботи і побудови кар'єри? Про це ми попросили розповісти начальника відділу профорієнтації і психологічної підтримки центру зайнятості населення Фрунзенського району Санкт-Петербурга Олександра Авдашова.

Потреба у профорієнтаційних послугах не завжди видається очевидною, і тому школярі, наприклад, нерідко вважають, що бесіди про вибір професії, тести, які їм пропонують на позакласних уроках, - це просто даремне гаяння часу.

В той же час із наближенням випускних іспитів питання подальшої долі свого чада починає турбувати багатьох батьків.

Правда, дуже часто вибір відкладається, і в цій ситуації діти продовжують навчання в училищі, коледжі, ліцеї або інституті, разом з батьками гадаючи, що це і є професійний вибір, а у кращому випадку - вважаючи, що далі все залагодиться саме собою. Чи так це насправді? Наші дослідження свідчать про прямо протилежне.

Найчастіше звертаються по консультацію люди з вищою або незакінченою вищою освітою. Людина з дипломом ВНЗ свого часу не замислювалася по-справжньому про своє покликання, про професійну кар'єру, а відкладала всі ці питання "на потім", мовляв, спершу треба освіту одержати.

Вихід на реальний ринок праці зразу ж засвідчує, що було упущено за час навчання. Дуже часто каменем спотикання стає відсутність практичних навиків роботи за фахом і досвіду роботи в конкретній організації.

Традиційно вважається, що питання профорієнтації цікавлять тільки молодих людей, які роблять перші кроки на професійному терені. Це справедливо лише частково.

Серед тих, що звернулися по консультацію до психолога:

25,1% - це люди у віці від 18 до 23 років

19,6% - 24-29 років

37,6% - люди від 30 до 50 років.

Цифри говорять самі за себе. З віком змінюються кар'єрні установки, змінюються цінності, з часом іншим стає і сам ринок праці. Всі ці зміни вимагають нових підходів і адаптації особистості до нових умов.

Консультування з питань профорієнтації і планування кар'єри майже завжди є дуже індивідуальним і складним процесом.

Досить часто проблеми виникають не через нестачу інформованості, а через відсутність досвіду у пошуках роботи, проходження співбесід і загальної активності на ринку праці.

Хотілося б дати декілька загальних порад претендентам:
Підготовка до професійної діяльності повинна супроводжуватися не тільки діагностикою інтелектуального і особистого потенціалу, але і накопиченням будь-якого практичного досвіду.
Не варто боятися негативного досвіду працевлаштування. Пам'ятайте - це ваш здобуток.
Плануйте свою кар'єру. Не обов'язково все буде так, як заплановано, але у будь-якому випадку ви бачитимете перспективу.
Не соромтеся звертатися за допомогою до професіоналів, які допоможуть вам впоратися з вашою проблемою.
Пам'ятайте, ринок праці - це живий організм, з часом він змінюється, тому успіху досягає той, хто підготовлений до цих змін.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад