Податки в Україні: основна інформація та допомога в розрахунку

Податки в Україні: основна інформація та допомога в розрахунку

Перша інформація про податки з'явилася в найдавніші часи. Податок, відомий практично всім, який без змін проіснував до кінця дев'ятнадцятого століття, називався «десятина». Його зміст був у тому, що селянин віддавав десяту частину свого врожаю за право користуватися землею.


Деякі філософи, наприклад, Фома Аквінський, вважали податки законною формою грабежу, і деякі наші сучасники дотримуються тієї ж думки.
Зате основоположник теорії оподаткування Адам Сміт був упевнений в тому, що сплачувати податок - ознака свободи.


Податки в Україні


Щоб розібратися у всіх тонкощах системи оподаткування України, потрібно бути досвідченим фахівцем. А от щоб порушити якесь становище, можна бути всього лише платником.


Саме на ньому лежить відповідальність за правильний розрахунок податку, своєчасність його сплати і ретельне дотримання податкового законодавства.


І все-таки краще серйозно підійти до цих вимог, оскільки штраф за заниження суми податку стягується у подвійному розмірі податку, а у разі повторного порушення - у п'ятикратному розмірі.


Якщо ж податок розрахований правильно, але сплачено невчасно, потрібно буде сплатити 10% від загальної його суми. Штрафні санкції ніяк не враховують навмисність дій - і за забудькуватість, і за спробу обійти систему слід однаковий штраф.


Законодавство


Все основне, що потрібно знати про податки, обов'язкові платежі, а також права та обов'язки платників податків, зазначено в Законі України "Про систему оподаткування".


До загальнодержавних податків належать:
ПДВ,
акцизний збір,
рента,
податок на прибуток підприємств,
плата за землю,
прибутковий податок,
мито,
податок з власників транспортних засобів
і деякі інші.


Є й місцеві податки і збори, такі як податок на рекламу, або збір за право використання місцевої символіки.


Розрахунок податків

Якщо зараз суму податку можна попередньо прорахувати, і його виплати відбуваються регулярно і централізовано, то раніше стягування податків носило хаотичний характер. Фактично, оплата війни чи хрестових походів лягала на плечі підданих.


Час від часу податки стають основною статтею доходу для держави у важкі часи. Тоді фантазія чиновників не знає меж. Колись в Башкирії був введений податок на колір очей - за сірі очі чотири копійки, а за карі - шість. А в наш час в Гвінеї існує податок на мир, що сплачується за кожний рік без війни. У Венеції власники магазинів з навісами і козирками повинні сплачувати податок на тінь - адже вона падає на державну землю.


До речі, творчі особистості також не випадають з податкової системи. Всім відома радянська стаття за дармоїдство, задля уникнення якої письменники і художники повинні були належати до різних державних організацій, і - природно - платити податки.
У Мексиці питання про податки працівників творчої індустрії вирішили також творчо: художники можуть платити податки своїми власними творами. Спеціальна експертна комісія оцінює вартість скульптур і картин, і вибирає кращі з них для демонстрації в музеях країни.

У порівнянні з цими прикладами система оподаткування України виглядає цілком строго й раціонально.
Так, щоб розрахувати суму прибуткового податку з фізичної особи, можна скористатися такою формулою:
ПДФО = (ЗП - СФ - ПСП) * 15%,
де ПДФО - податок з доходів фізичних осіб (прибутковий податок)
ЗП - нарахована місячна заробітна плата (сео-зарплата)
СФ - внески до трьох соціальних фондів
ПСП - податкова соціальна пільга.


Прибутковий податок платять з сукупного доходу за календарний рік. Сюди включено не тільки зарплата, але й інші виплати та винагороди. Для тих, хто не живе постійно в Україні, але є її громадянином, прибутковий податок буде зніматися з доходів, отриманих тільки в межах країни. Для тих же, хто має в Україні постійне місце проживання, за оподаткування враховуються доходи, отримані як в Україні, так і за її межами. Сплата прибуткового податку регулюється Законом "Про податок з доходів фізичних осіб".

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад