Які труднощі можуть очікувати на жінку, яка бажає продовжувати кар'єру після декрету?

Які труднощі можуть очікувати на жінку, яка бажає продовжувати кар'єру після декрету?

Основна проблема, яка підстерігає молодих мам під час пошуку роботи - невпевненість в собі. Професійні знання встигли трохи затертися під щоденними клопотами, і на їх відновлення потрібен буде якийсь час.

З іншого боку, кращий спосіб позбутися сумнівів - визначити, наскільки наявні у вас навички відповідають вимогам вакансій і посад , що цікавлять вас. Подумайте про те, що вам дав час, проведений з дитиною. Коммуникативность і здатність до самоорганізації виросли напевне, без них у спілкуванні з дитиною не обійтися. Ну а тайм-менеджменту молодої мами позаздрить будь-яка бізнес-леді. Залишилось перевести свої батьківські навички на професійне поле діяльності.

За час декрету жінка зазвичай випадає з професійної спільноти, і поки вона піклується про дитину, у професії відбуваються свої зміни. Тому перед тим як виходити на роботу, варто оновити свої знання та навички: почитати фахову літературу або побувати на курсах підвищення кваліфікації. Повертаючись до роботи, важливо бути в курсі всіх нововведень у вашій діяльності.

Важливо забезпечити свої тили: потрібно точно знати, хто забере дитину з садка, якщо мама затримається на роботі, хто зможе підмінити в непередбаченій ситуації. Можна і домовитися з начальством про гнучкий графік роботи, щоб встигати бувати з дитиною. Чим краще ви підготуєтесь до можливих побутових накладок, тим легше буде повернутися до робочого режиму без шкоди сім'ї.

Всупереч сформованим стереотипам, багато менеджерів з персоналу вважають молодих мам дуже цінними кадрами - адже вони відповідальні не тільки за себе, але і за дитину, тому серйозно підходять до виконуваної роботи і прагнуть добре себе зарекомендувати. А цінному співробітникові нескладно організувати комфортний графік. Союз із роботодавцем може виявитися дуже вигідним для обох сторін.

Харків'янка Євгенія вийшла в декрет ще під час навчання в інституті, а після закінчення декретної відпустки зрозуміла, що відповідних вакансій за її спеціальністю практично немає. Робота шкільним психологом не давала достатньо коштів, щоб підтримувати бюджет молодої сім'ї. Обдумуючи різні варіанти, вона випадково потрапила на заняття з шейпінгу. Раніше Женя серйозно займалася танцями, і навіть вагалася перед вступом - піти на хореографію або на психологію. Повернення до роботи з тілом відбулося вчасно, адже на хореографічні репетиції давно вже не вистачало часу. Заняття шейпінгом проходили успішно, і незабаром їй несподівано запропонували посаду тренера. Для цієї роботи стали в нагоді і танцювальний досвід, і психологічна освіта.
«Було легко, тому що я знала анатомію, фізіологію, та й працювати з людьми мені цікаво. Хоча вперше вихід на групу став серйозним викликом - хвилювання в мене було більше, ніж умінь і навичок. Зате з'явився смак до викладання. Насправді, я раніше й уявити собі не могла, що буду тренером з шейпінгу. Завжди була балетною танцівницею, абсолютно неспортивного образу. Але коли почала, виявилося, що спортивний дух в мені все-таки є. Та й для своїх клієнток я маю бути зразком. »
Графік роботи був складним: довгі зміни, невеликі перерви. Але завжди можна було домовитися з кимось із колег про підміну і отримати підтримку близьких людей. "Мені дуже допомагав чоловік, - зізнається Євгенія. - Він міг забрати дитину, побути з нею, поки я працювала. На своїх батьків я теж завжди могла розраховувати."
Робота тренера була цікавою і оплачуваною, але все-таки досить важкою. Хотілося знайти можливість більше бувати із родиною і, можливо, повернутися до психології. І це вдалося: через два роки Євгенія знайшла можливість об'єднати обидві свої спеціальності в одну, вступивши на програму танцювально-рухової терапії. Тепер Євгенія працює персональним тренером з шейпінгу, проводить заняття з танцювальної імпровізації та психологічні тренінги, допомагаючи людям розкривати свій внутрішній потенціал. Крім цього, вона працює менеджером у фармацевтичній компанії. Незважаючи на таку кількість справ, нинішній графік роботи дозволяє їй більше бувати із родиною та дитиною. Свій час вона розподіляє сама, працюючи на вільному графіку.

Влада Литовченко, президент модельного агентства Karin MMG, входить в сотню найвпливовіших жінок України і до сотні найкрасивіших жінок світу. Вона виховує двох доньок, а нещодавно знову стала студенткою. Влада впевнена, що зробила свою кар'єру завдяки дітям. Саме діти допомагають їй досягати нових висот, а материнська відповідальність - зважено приймати рішення. На думку Влади, діти зовсім не перешкода успішної кар'єри. Можна досягати вершин у бізнесі, і залишатися турботливою люблячою мамою. Головне - мати підтримку близьких.

Український ді-джей Анастасія Beauty повернулася до роботи, коли її доньці було лише кілька місяців. Анастасія вважає, що вибирати між дитиною і кар'єрою, це порівнювати незрівнянні речі. Не будемо ж ми обирати між захопленнями, роботою і життям.

Найскладніше для мами час - перші півтора року, потім дитина стає більш самостійною. А ні півтора, ні два роки не змусять забути свої професійні навички.

Жінка зовсім не зобов'язана приносити свою кар'єру в жертву дітям. І навпаки - не потрібно відмовлятися від материнства на догоду кар'єрі. Обидві ці сторони допомагають жінці розкривати різні якості і наповнювати своє життя.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад