Чого тобі не вистачає, щоб заробити свій перший мільйон

Чого тобі не вистачає, щоб заробити свій перший мільйон

Якщо ви часто відвідуєте jоb-сайти, то помітили, що є вимоги до кандидатів, спільні практично для всіх роботодавців. Які навички найчастіше зустрічаються у графі вимог до вакансій, і як можна їм навчитися?
В першу чергу, це знання англійської, впевнений користувач ПК (персонального комп'ютера), швидкий друк, робота з оргтехнікою.

Як вчинити, якщо вам не вистачає якоїсь із цих навичок, або якщо ви сумніваєтеся у своєму рівні?

Сьогодні курси з оволодіння методом швидкого друку, комп'ютерних програм та іноземних мов пропонують багато центри в Україні.
Але перед тим, як починати ретельно самовдосконалюватися, є сенс перевірити себе - раптом ваша підготовка і так достатньо висока. А якщо вам все ж таки слід повчитися, і ви високої думки про свої здібності до навчання, вмієте організувати свій час і відмінно працюєте за підручниками, то на сьогоднішній день є великий вибір способів самонавчання.

Сліпий метод друку

- методика набору тексту наосліп, коли вам не треба дивитися на клавіатуру, оскільки ви запам'ятовуєте розміщення клавіш. При цьому використовуються всі пальці рук, а не два, як природно виходить у початківця комп'ютерника. Цей метод існує вже понад 100 років. Вважається, що він значно скорочує тимчасові витрати на набір тексту.
Швидкість друку виводиться з розрахунку кількості знаків за хвилину. Світовий рекорд становить 928 знаків в хвилину, але дихайте спокійно, тому що нормальною вважається швидкість 150-200 символів в хвилину, а гарною - 250-300.

Як перевірити свою швидкість друку? Виключаючи варіант із секундоміром та статистикою Word, можна звернутися до онлайн-тренажери:

http://vse10.ru/ - клавіатурний тренажер онлайн для навчання швидкого друку десятипальцевим методом. На початку пропонується набрати тестовий рядок для визначення своєї нинішньої швидкості друку, після чого ви можете зареєструватися і приступити до навчання. Майте на увазі, що швидкість, розрахована за тестовим рядком - це дуже приблизні дані, адже під час тривалого друку ви відволікається на те, щоб звіритися з текстом, повертаєтеся, щоб виправити помилки і в результаті середній темп зменшується. Крім щосекундної швидкості набору знаків має значення і ритмічність. Вважається, що навчання сліпому друку підвищує ритмічність, а значить, задає постійний рівно-швидкий темп.
На сайті, перш за все, зверніться до бази: правильна посадка, вихідне положення пальців на клавіатурі, алгоритм рухів збережуть ваш час і сили.
Само собою зрозуміло, що швидкість набору буде відрізнятися на різних розкладках клавіатури, тому додатково перевірте себе в англійській розкладці.
На сайті можна отримати іменний сертифікат зі швидкістю набору на англійській або російській мові. Причому саму сертифікацію - набір пробного тексту - можна проходити необмежену кількість разів, кожного разу удосконалюючи свої результати.
Кількість знаків, що дозволяє претендувати на сертифікат, варіюється від 200 до 350 на хвилину.
У рейтингу сайту можна побачити результати інших учасників.

http://www.klavogonki.ru/ - онлайн-гра на швидкість набору тексту, де ви можете позмагатися в реальному часі з іншими відвідувачами сайту, набираючи довільно взятий текст (зазвичай художній). Зверніть увагу, що помилки треба виправляти відразу ж, інакше ви не можете продовжувати набір далі.
Є кілька режимів гри, наприклад, "безпомилковий", де після першої ж опечатки ви знімаєтеся зі змагання, або "Абракадабра", де текст генерується з випадкових слів.
Ви можете брати участь у змаганнях в якості гостя і періодично перевіряти себе, або зареєструватися, щоб взяти участь у загальному рейтингу, і обирати власні параметри для змагання. На думку відвідувачів сайту, такі гонки дійсно покращують їх швидкість.

Приємно знати, що, ретельно позаймавшись, зможеш з легкістю бігати по клавішах і з гордістю повісити на стінку сертифікат майстра швидкісного друку. Але є і зворотня думку про те, що сліпий десятипальцевий друк - широко розрекламований, але зовсім не універсальний спосіб друкувати швидко. Адже, якщо у вас є певний досвід набору текстів на комп'ютері, ви швидше за все вже встигли сформувати свій власний метод друку - одним пальцем, двома пальцями, чи всіма десятьма, тільки в некласичному порядку. І якщо вам вдається таким чином підтримувати хороший темп, то навіщо перевчатися?

Іноземна мова

Рівні володіння іноземною мовою:
Beginner (початківець) - ви знаєте алфавіт і вимову звуків та слів, можете користуватися мовою для найпростішого спілкування та вирішення проблем в іншій країні. Своєрідний лінгвістичний "прожитковий мінімум".
Pre-intermediate (нижче середнього) - знання граматики, побудова зв'язних правильних речень; підтримання розмови на знайомі теми, невеликий словниковий запас.
Intermediate (середній) - гарне знання граматики, навички читання та письма, створення зв'язних текстів, розрізнення офіційної та неофіційної мови в різних ситуаціях.
Advanced (просунутий) - можете швидко говорити на різні теми, використовувати усталені вирази, писати листи і статті.
Fluent - вільний усний та письмовий.

Для початку потрібно визначити, на якому рівні ви знаходитесь зараз. "Вчила англійську в школі" і "у мене рівень ntermediate" сприймаються роботодавцем по-різному.
Зазвичай рівень володіння англійською находится где-то в проміжку між початковим і середнім. Дізнатись детальніше можна, пройшовши онлайн-тестування.

Тим, хто серйозно розраховує на іноземну мову в своїй майбутній кар'єрі, наприклад, збираючись працювати в іноземній компанії або за кордоном, варто звернути увагу на міжнародні тести, результати яких беззастережно визнаються в будь-якій компанії.
Найпопулярніші з цих тестів - це ТОEFL (англійська мова як іноземна), його результати визнаються в США, Канаді, Японії, Франції, Швеції. Його найбільш часто вимагають при вступі в американські і канадські університети. ТОEFL сам по собі не має нижньої межі прохідного балу, тож, строго кажучи, здати його може кожен. Але набір 70 балів з 300 навряд чи когось вразить. Гарний результат - близько 250 балів, в залежності від вимог університету або компанії-роботодавця. Сертифікат дійсний два роки, після чого потрібне перескладання.
Інший популярний варіант - це IELTS - широко затребуваний в Австралії, Новій Зеландії, Великій Британії та Канаді. Іспити приймає Британська Рада, його результати підтверджені сертифікатом, який визнаний у всьому світі для навчання або отримання кваліфікованої роботи за кордоном. Хороший рівень - 5-6,5 балів за 9-ти бальною системою.
Також кембріджська система екзаменаційних служб англійської мови як іноземної пропонує серію іспитів з 5 рівнів володіння мовою. Видається безстроковий атестат, який не вимагає перездачі.
Дізнатися більше про цих та інших міжнародних тестах англійської можна тут.

Один з найприємніших способів підвищення рівня іноземної мови - це використання субтитрів під час перегляду фільмів. Напевно знайдуться улюблені картини в оригінальній озвучці, а в Інтернеті до них легко підібрати субтитри. Ви отримуєте одночасно практику сприйняття на слух, запам'ятовування правильного написання слова і, звичайно ж, словниковий запас. Якщо жива мова поки що занадто складна для сприйняття, починайте з мультиків чи дитячих передач. Те ж саме стосується книг - дитячі казки зіграють вам на руку при зануренні в мовне середовище. На сайті Іллі Франка можна знайти адаптовані англомовні книги з паралельним перекладом.
Безпрограшний спосіб навчання - спілкування з носіями мови. У соціальній мережі Livejournal дуже великий відсоток англомовних авторів, і ви можете знайти як приємне читання (і заодно ознайомитесь з неформальної мовою), так і хороших співрозмовників. Існують навіть спеціальні спільноти для мовної практики.

Персональний комп'ютер

Якщо ви вмієте включати комп'ютер - вважайте, що рівень "користувач" у вас вже є. Зрозуміти, що знаходиться в меню Пуск, навіщо у миші дві кнопки і як знайти в Інтернеті щось цікаве виходить само собою.
У вимогах до вакансії досить часто звучить фраза "впевнений користувач", хоча програмісти зазвичай не використовують цього визначення через його неясність. До того ж, впевнений користувач з точки зору Білла Гейтса і з точки зору двірника буде вміти зовсім різні речі.
Роботодавці в поняття впевненого користувача звичайно включають володіння Microsoft Office (Word, Powerpoint, Excel, Outlook), знання про те, де і як знайти в Інтернеті потрібну інформацію, володіння деякими графічними програмами.
Можливості Word-а крім створення текстового документа as is включають в себе і ретельне його редагування - всі кнопки і підпункти меню у верхньому рядку можуть приймати в цьому участь.
Свою впевненість у володінні Microsoft Office можна перевірити простим способом: подивитися на пункти меню у верхньому рядку і всі кнопки, на які можна натиснути - якщо ви знаєте, нащо потрібна кожна з них, програмою ви володієте відмінно, а якщо близько половини - вже можете успішно користуватися.
В Excel від вас буде вимагатись створення і редагування таблиць, розрахунок формул, і знову-таки - знайомство з усіма пунктами меню.
Стосовно Інтернету, то вміння користуватися пошуковими системами збереже вам левову частку часу при вивченні його тонкощів. Практично все, що ви хочете запитати, хтось вже запитував до вас і отримав відповідь. Не забудьте про пошту та соціальні мережі.

Книга "ПК для чайників", що вже стала класикою, відмінно підходить не тільки для тих, хто вперше бачить комп'ютер і дивується, навіщо на ньому стільки кнопочок, але й для тих, хто трохи орієнтується на своєму особистому комп'ютері та в Інтернеті, і хоче зробити свої знання більш впевненими.

Робота з оргтехнікою включає в себе принтер, сканер, факс, ксерокс. Як правило, досить короткого пояснення і здорової логіки, щоб зрозуміти принцип роботи з ними.

Часто зустрічаються побажання роботи з ілюстратором Photoshop, навіть якщо ви не влаштовуєтеся на позицію дизайнера. Справа в тому, що рівень володіння Фотошоп - як вміння малювати. Можна створити батальні полотна, а можна - схематичну людину з паличок. Тому Фотошопом на мінімальному рівні можна користуватися, навіть знаючи набагато менше половини доступних інструментів.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад