Якщо ви помітили, що найбільш плідна частину дня починається для вас, коли темніє

Якщо ви помітили, що найбільш плідна частину дня починається для вас, коли темніє

Останнім часом вчені все частіше стали говорити, що проблема різних біоритмів має серйозні фізіологічні підстави. І "совам" справді вкрай складно перебудуватися на такий графік роботи, коли б вони змогли без втрат для здоров'я і працездатності рано вставати і рано лягати.

Більшість професій розраховані на "жайворонків". А "сови" часто відчувають себе обділеними, вимушені підніматися «на світанку» і проводити половину робочого часу в напівсонному стані. Гнучкий графік стає в такому разі не примхою, а першою необхідністю.

Навіщо ж ламати себе, якщо можна використовувати особливості свого організму як перевагу? У світі повно занять, де з розпростертими обіймами зустрінуть тих, хто може працювати ночами.

За відомостями вчених, робочий графік «совиного» організму запізнюється в середньому на три години в порівнянні з "жайворонками". Тобто, початок робочого дня у 10 переживається "совами" так само, як ранні пташки переживали б початок роботи о 7 ранку. Цікаво, що, незважаючи на те, що стандартний робочий графік розрахований на час з 9.00 до 18.00, виражених "жайворонків", яким ідеально підходив би такий режим, у світі всього 15%.

На сьогоднішній день в Україні більшість компаній пропонує своїм співробітникам повний робочий день зі стандартним графіком. Як правило, чіткий графік і фіксований час прибуття на роботу підвищують впевненість керівництва в тому, що всі співробітники зайняті своєю справою і їх можна проконтролювати. Більш молоді компанії частіше дозволяють своїм працівникам свободу приходити і йти коли заманеться.

До речі, на думку експертів, "совам", яким пощастило влаштуватися на зручний графік, доводиться бути більш самостійними і відповідальними, оскільки проконтролювати їх нікому.

Парадоксально, але всупереч безлічі прісказок про важливість ранніх підйомів для працьовитості та багатства, «сови», за даними статистики, виявляються більш фінансово успішними, ніж "жайворонки". Вчені пов'язують це з тим, що совам легше адаптуватися і переживати стрес, крім того, вони менше хворіють.

Ще один цікавий факт - частіше за все люди з «совиним» біоритмом віддають перевагу творчим професіям, оскільки їх права півкуля, відповідальна за образне мислення, більш активна. А "жайворонки" мають швидше аналітичний склад розуму і розвинену ліву півкулю, і частіше обирають точні науки і технічні спеціальності, а також ... військову кар'єру.

Вакансії для сов

Що ж, якщо ви вже помітили, що найбільш плідна частину дня починається для вас, коли темніє, перевірте наступні вакансії для опівнічників:

1.Медсестра.

Медсестри - основна рушійна сила в області охорони здоров'я. Вони допомагають лікарям, видають ліки, стежать за лікуванням і спілкуються з пацієнтами. Врахуйте і те, що лікарні працюють цілодобово, і робота медсестрою в нічну зміну навіть має кілька переваг у порівнянні з денною. По-перше, тим роботи ввечері і вночі трохи знижується, крім того, присутній менше адміністративного персоналу і різного начальства, що дозволяє нічним медсестрам бути більш відповідальними і самостоятельнимі.Средняя зарплата, пердлагаемая медсестрі в Києві - 4100 грн (за даними job.ukr. net)

2. Фотожурналіст або репортер

Коли вранці ви відкриваєте газету і бачите фото до свіжого репортажу про те, що сталося вночі, подумайте - хто робить ці репортажі та фотографії? Газетам і службам новин дуже часто потрібна людина, яка б супроводжував новинні огляди фотографіями. Безліч подій трапляються протягом ночі або на світанку, і освітити їх потрібно немедленно.Зарплата журналістів у Києві - до 8 000 грн.

3. Репетитор для дорослих.

Допомагаючи у навчанні дорослим студентам, ви можете більш гнучко планувати графік, призначаючи заняття на зручний вам час. Як правило, дорослі учні найбільш зацікавлені в іноземних мовах, однак ви можете викладати практично будь-яку дисципліну, на якій спеціалізуєтесь.

4. Шеф-кухар.

Нічна рабоат шеф-кухаря буде затребувана і для пізніх посиденьок, і для ранкових поставок. А також у всіх закладах, які працюють цілодобово. Працювати шеф-кухарем можна і незалежно, приймаючи приватні замовлення від клієнтів. Зарплата шеф-кухарів в Києві, за даними SuperJob в середньому складає близько 7 000 гривень. Більшість вакансій розраховані на досвід роботи та профільна освіта, але до випускників відносяться теж доброзичливо.

5. Співробітник техпідтримки ПК.

Співробітники техпідтримки вирішують всі проблеми, що виникають у користувачів з комп'ютерами. А кожен користувач знає, що комп'ютер може зламатися в будь-який невідповідний час - будь то опівночі, або 6 ранку. Для багатьох, хто розраховував попрацювати вночі перед сесією або дедлайн, чекати початку робочого дня для виправлення неполадки просто неможливо. Але якщо ви розбираєтеся в комп'ютерах, і готові працювати в нічний час технічної «швидкою допомогою», це непоганий варіант підробітки. Зарплата залежить від кількості викликів і розраховується індивідуально.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад