Кіровоград буде брати участь у програмі з працевлаштування молоді з особливими потребами

Кіровоград буде брати участь у програмі з працевлаштування молоді з особливими потребами

Протягом семи місяців громадська організація «Фонд прав людини» (м. Київ) реалізує Правозахисну Програму для молоді з особливими потребами «Разом ми можемо працювати» у Житомирській, Кіровоградській, Львівській, Чернігівській і Чернівецькій областях. Проект проходить за підтримкою Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, про це Інтернет-виданню FotoInform повідомив координатор проекту на Кіровоградщині Вікторія Талашкевич.

Якщо врахувати те, що метою програми є сприяння реалізації права на працю молодих людей з особливими потребами шляхом профорієнтації та здобуття освіти, то стають зрозумілими завдання проекту. По-перше, планується підготувати фахівців з профорієнтації молодих людей з особливими потребами, а також провести пілотний моніторинг дотримання реалізації права на працю молоді з особливими потребами. Далі буде розроблений інноваційний Посібник для тренерів за цією темою, щоб підвищити рівень поінформованості місцевих співтовариств у питаннях захисту трудових прав людей з інвалідністю, а також створити постійно діючу мережу профорієнтаційної роботи та захисту їхніх трудових прав. Проект буде сприяти реалізації права на працю людей з особливими потребами, а його інноваційний характер полягає в акцентуванні на посиленні ролі громадських організацій у рішенні проблеми зайнятості людей з інвалідністю.

«Ідея проекту виникла в результаті загальної ініціативи регіональних представників Фонду прав людини в Чернівецькій, Житомирській, Львівській, Чернігівській, Кіровоградській областях, що завдяки проведеному аналізу проблем реалізації права на працю людей з інвалідністю, підтримали проект, спрямований на профорієнтацію людей з особливими потребами, захист їхнього права на працю та соціальний супровід при працевлаштуванні», - розповідає виконавчий директор ФПЛ Євгеній Фомін. На його думку, завдяки реалізації багаторівневої тренінгової програми, очікується підвищення рівня поінформованості місцевих суспільств у питаннях захисту права на працю людей з обмеженими фізичними можливостями. Це, звичайно, буде сприяти підвищенню рівня зайнятості та лобіюванню змін національного законодавства щодо здобуття освіти та зайнятості інвалідів.

У цілому проект повинен змінити сприйняття людей з особливими потребами та ставлення до них у сучасному українському суспільстві та підсилити співробітництво й партнерство громадських організацій, місцевих соціальних установ (центрів зайнятості, управлінь державних адміністрацій, і відділів виконкомів), що опікуються проблемами здобуття освіти та працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями.

У Кіровограді вже налагоджене співробітництво між координатором проекту та керівництвом Міського центра зайнятості (директор - Алла Поліщук). Разом представники центру та громадськості зможуть досягти того, щоб за результатами проекту фахівці з питань профорієнтації та зайнятості інвалідів були більше підготовленими та змогли надавати профорієнтаційні консультації людям з обмеженими можливостями на кращому рівні. Це буде сприяти інтеграції інвалідів у сучасне суспільство та налагодженню контактів з органами державної влади та місцевого самоврядування.

«Фонд прав людини» планує залучати учасників даного проекту в наступних своїх просвітницьких заходах, підтримувати їхні ініціативи на місцевому рівні, підвищувати їхній професійний рівень.

Джерело: http://naiu.org.ua/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад