З чого почати бідному студентові

З чого почати бідному студентові

Перед студентами вищих учбових закладів нерідко гостро встає питання заробітку. Причини тому можуть бути разнимі. Одним набридає батьківська опіка, і вони прагнуть до незалежності хоч би в своїх витратах. Інші вже самі стали батьками, і їм потрібні гроші для утримування сім’ї. Треті серйозно замислюються про своє майбутнє, і їм просто не терпиться спробувати свої сили на ділі. Дійсно, кращий спосіб перевірити здібності - застосувати їх на практиці.
Як би там не було, перш ніж вирішувати, де і як можна запрацювати, необхідно зрозуміти, для чого це потрібно? Від відповіді залежатимуть подальші дії.  Перший варіант відповіді - найбанальніший: необхідно терміново поправити матеріальне положення, що похитнуло. Простіше кажучи, дуже їсти хочеться! Ви готові навіть ночами розвантажувати вагони з курячими стегенцями, лише б якось викрутитися. В цьому випадку вам підійдуть такі фірми, що бурхливо розвиваються, як знамениті на весь світ фаст-фуди «Макдоналдс», «Баськін Роббінс», «Ростікс» і ін. У цих компаніях постійно потрібні співробітники, можна працювати по власному графіку, навіть вночі. Вам треба буде заповнити анкети і пройти ретельне медичне обстеження.
Ще вам дуже знадобляться такі якості, як витривалість і швидка реакція. Але що найголовніше - на цій роботі голодним ви ніколи не залишитеся. Другий варіант відповіді - критичний: нічим платити за навчання, подальша освіта під загрозою. В цьому випадку існує декілька шляхів вирішення проблеми. Можна суміщати роботу і навчання. Як свідчить прислів′я: «Курочка по зернятку клює». Працюючи помалу, але майже щодня, ви скопите необхідну суму.Залежно від ваших схильностей можете влаштуватися, наприклад, промоутером або консультантом по установці комп’ютерних програм, автомобільної сигналізації і ін. Або сидіти з маленькими дітьми, залицятися за хворими, розносити рекламні проспекти, обдзвонювати клієнтів і т.д. Вам обов′язково допоможуть спеціалізовані видання, Інтернет, молодіжні ярмарки вакансій і навіть біржі праці. Останнім часом в оголошеннях з’явилися такі оптимістичні приписки, як «студенти останніх курсів вітаються» або «потрібні молоді, енергійні, можна з нескінченою вищою освітою».  Іноді така, здавалося б, важка ситуація з платним навчанням може круто змінити життя студента. Юлія за наполяганням матінки - лікаря швидкої допомоги, поступила вчитися на платне відділення медичного інституту. Але до третього курсу за навчання платити опинилося нічим, і дівчина вирішила підробити в модельному агентстві. Робота була цікавою - в основному на презентаціях і виставках.
Дзизі подобалося рекламувати продукцію різних фірм. На одній з таких презентацій її відмітили, і вона стала «обличчям косметичної лінії» відомої парфюмерної марки. А потім перейшла працювати у відділ маркетингу і реклами цієї фірми. Тепер вона директор по маркетингу представництва однієї з найбільших косметичних компаній.   Третій варіант відповіді - дуже серйозний: майбутня професійна кар’єра має для вас величезне значення. Вам не терпиться почати бурхливу трудову діяльність. І це здорово, тому що про працевлаштування необхідно подумати хоч би за два роки до закінчення вузу, а не на останньому курсі. Повірте, жодній компанії не хочеться отримати кота в мішку - прийняти на роботу людину з нульовою практикою. Якщо ви вже намітили собі фірму, постарайтеся зробити для неї що-небудь корисне. Спочатку на громадських засадах, звичайно. У будь-якому відділі завжди знайдеться яка-небудь справа, до якої із-за щоденної текучки ніяк руки не доходять.  Наприклад, розібрати паперовий завал або ввести дані в комп’ютер. Дивишся, вам і серйозніше що-небудь довірять. Напроситеся туди на стажування або умовите кого-небудь з тамтешніх співробітників бути вашим науковим керівником. Якось непомітно для всього відділу Ольга стала своєю людиною. Вже ніхто і не пам’ятає, як вона з’явилася вперше. Чи то її прислали на стажування, чи то хтось порекомендував, чи то сама прийшла. Але всі звикли, що майже щодня після занять в інституті Ольга мешкала в їх відділі. Скромна, привітна, неконфліктна і дуже старанна, вона не цуралася ніякої роботи. Спочатку допомогла ввести величезний банк даних всіх клієнтів, на який ніяк не вистачало час. Потім відправила всім клієнтам нові рекламні буклети, що явно позитивно позначилося на об’ємі продажів. А коли з’явилася вакансія, ні у кого з працівників відділу не було ніяких сумнівів, що візьмуть саме Ольгу. не Можна недооцінювати і студентські програми закордонних стажувань. Краще всього проходити стажування у відомій крупній корпорації або на її дочірньому підприємстві. Така практика не пройде для вас безслідно. Одне ім’я компанії говоритиме саме за себе. І хоча це зажадає від вас матеріальних вкладень (авіаквиток, віза, медична страховка і достатньо значний вступний внесок), програми допоможуть вам не тільки отримати професію, але і повернути витрачені засоби. Іноді роботу стажиста оплачують частково (від 30 до 70 % платня). Подібні варіанти обумовлюють наперед в агентстві по працевлаштуванню. У будь-якому випадку це хороше вкладення у вашу майбутню кар’єру. Воно неодмінно окупить себе в майбутньому. 

Четвертий варіант відповіді - ситуативний: вибір професії виявився неправильним. Дійсно, як бути тим, хто поступив в інститут по батьківському наведенню, за компанію з подругою або тому, що іншого вузу поблизу не було. Під час навчання ви зрозуміли, що ніколи не працюватимете по даній спеціальності. Не ваше це, і все тут. За наслідками соціологічних опитів сьогодні найбільш престижні спеціальності, популярні у сфері бізнесу, такі, як менеджер, маркетолог, фахівець з PR і ін.
Але хто вам заважає, закінчивши, наприклад, будівельний інститут, працювати менеджером в агентстві по нерухомості? Або вчившись на останніх курсах хіміко-технологічного, підробляти в рекламі, наприклад, прального порошку або зубної пасти відомої компанії?
Щоб бути «в обоймі», навіть якщо вуз повністю відповідав вибраній професії, удосконалюватися доводиться постійно. Можна, не залишаючи навчання, влаштуватися туди, куди б ви хотіли, але на нижчу посаду.



За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад