Українцям переписали правила сплати податків з орендних доходів

Українцям переписали правила сплати податків з орендних доходів

Таке роз'яснення днями зробила Державна фіскальна служба, додавши, що зміни викликані новаціями, які внесли до Бюджетного кодексу в кінці минулого року. Експерти запевняють, що, крім іншого, таке рішення дозволить зменшити податкові махінації, але обернеться головним болем для багатьох власників земельних ділянок.

«Якщо фізична особа здає ділянку в оренду юрособі, то податковим агентом стає юрособа. Якщо ж фізична особа здає землю в оренду іншій фізособі, то за підсумками року вона сама повинна заповнити і подати декларацію про доходи майнового стану. Але при подачі декларацій за 2019 рік ДФС зобов'язує подавати їх не за місцем реєстрації, а за місцем знаходження ділянки. Але внесені пунктами 168.4.4, 168.4.5, 168.4.9 ст.168 ПКУ з 2019 року зміни зобов'язують і фізособу за підсумками декларування, і податкового агента сплачувати ПДФО, утриманий з сум за оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки та/або земельного паю, за місцезнаходженням земельної ділянки. Важливо, що ця зміна не стосується військового збору. Цей збір, як і раніше, слід сплачувати за місцем знаходження (місцем податкової адреси) відповідного платника податків», – розповіла Ірина Голошевіч, керівник Київського підрозділу АФ «Інфо-сервіс-аудит».

Поповнення місцевих бюджетів

Норма, очевидно, спрямована на підтримку місцевих бюджетів. Якщо земельний податок сплачують за місцем знаходження ділянки, то логічно, що і інші доходи з цієї землі повинні обкладатися податком за місцем.

Фермери рішуче підтримують цю норму. Вони звертають увагу, що колишня практика створювала «податкову діру», якою охоче користувалися власники, які отримали землю у спадок, а також недобросовісні представники місцевої влади, які оформляють землю на географічно віддалених родичів, фактично володіючи нею самі.

За новими правилами відкрутитися від сплати ПДФО буде куди складніше, адже податок надходить до місцевих бюджетів, і саме та сільрада, в чиєму підпорядкування перебуває земля, зможе проконтролювати, сплачено ПДФО з орендних доходів чи ні.

Дві податкові

Податкові експерти не сперечаються з вигодою для місцевих бюджетів, однак звертають увагу на підводні камені цієї затії. Адже громадяни зобов'язані сплачувати ПДФО за місцем податкової адреси, яка, як правило, є адресою прописки. Тут же слід і подавати декларацію.

«Декларація про майновий стан і доходи одна, її не може бути кілька. Фізособа зобов'язана подати її за місцем своєї реєстрації, своєї податкової адреси. Куди людина декларацію здає, там і проводять нарахування грошового зобов'язання по декларації, відповідно, там же контролюють його погашення. Виходячи з внесених змін, треба буде розв'язати питання про «зняття» з контролю в податковій за місцем реєстрації (місцем податкової адреси) сум ПДФО, сплачених за місцем розташування земельної ділянки», – пояснила Ірина Голошевіч.

Олександра Томашевська вважає, що в принципі можливо подати декларацію за місцем реєстрації, а сплатити податки за місцем розташування земельної ділянки, однак при цьому потрібно бути готовим до сюрпризів, адже у окремих податкових можуть бути різні погляди на проблему.

 «Таким платникам краще до звіту докласти платіжку про сплату податку в інший бюджет. Конфлікти між двома податковими – місцевої по реєстрації людини і місцевої по землі, коли вони претендували на право отримання цього податку, – звичайна справа. З повідомлення ДФС слід, що ситуація навколо ПДФО начебто дозволена, але краще перестрахуватися», – вважає вона.

Втім, час поламати голову над цією проблемою ще є. Адже закриття 2018 року, уточнює ДФС, пройде ще за старою схемою, а звітувати за 2019 рік з урахуванням нововведень доведеться вже при подачі декларацій в 2020 році. На той час, сподіваються експерти, податківці зможуть владнати всі формальності і дадуть чіткі роз'яснення, як бути українським землевласникам.
https://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад