Як отримати MBA в Гарвардській школі бізнесу

Як отримати MBA в Гарвардській школі бізнесу

Що дає 

Навчання в такій бізнес-школі, як Гарвардська, на думку випускників, істотно розширює горизонти, знайомить з людьми, з більшістю з яких ви "будете робити бізнес в наступні тридцять років" і відкриває можливості, яких не було раніше. 

Як зазначив Вадим Корсунський, комерційний директор O'KEY Group, MBA відкрила перед ним багато дверей, дала можливість працювати в самих різних частинах світу. "Школа зламала всі стереотипи, - розповідає Корсунський. - Я зрозумів, що кожна людина в моєму класі, - а серед них були люди різних професій, рас і релігій, - потрапив сюди не просто так. Він зробив у своєму житті щось чудове, і мені є чому в нього повчитися ".

Тонкощі надходження

Зрозуміло, що для вступу в одну з провідних бізнес-шкіл, потрібно відповідати певним критеріям. Умови вступу та терміни подачі документів можна легко знайти в Інтернеті (про різні аспекти бізнес-освіти багато писав і RB.ru). Але як зазначили учасники зустрічі, високих балів недостатньо. За словами директора інвестиційного холдингу Finam Capital Мурада Софізаде, шанси вступити збільшуються, якщо ви зробили певну кар'єру в одній з десятка великих компаній. Зокрема, в компанії, де діє принцип "up or out". Однак відсутність подібного досвіду не позбавляє шансу на вступ. Головне - показати, що ви чимось виділяєтеся (скажімо, пробігаєте марафонську дистанцію пару раз на рік, створили власну успішну компанію, активно брали участь у благодійних програмах і так далі). "Чим більше дифференцирующих факторів у вашій біографії, тим краще", - говорить Софізаде.

Учасники зустрічі закликали не боятися "елітності" і пам'ятати про те, що навчання багато в чому будується на обміні досвіду, а значить, при вступі потрібно подумати, про те, як підкреслити унікальність свого. Думати про те, як посилити свої сильні сторони, а не про те, як підтягти слабкі.

Де дістати гроші на навчання, на їхню думку, далеко не першорядне питання. Можна взяти кредит (майбутня зарплата дозволяє його виплачувати), отримати стипендію (як 74% студентів бізнес-школи), за вас може заплатити роботодавець. Як відзначив один із виступаючих, Гарвард - одна зі  шкіл, в якій є можливість отримати фінансування.

Портрет типового студента

Один з учасників зустрічі описав типового студента HBS як "спортивного симпатичного ботаніка". Вадим Корсунський згадав про правило трьох "S": study, sleep, socializing (навчання, сон і спілкування), з яких часу вистачить тільки на два. Так, якщо ви відмовляєтеся від сну, - то у вас буде імідж дуже товариську і дуже освіченої людини, якщо від навчання - то товариського нероби. "Який імідж вибрати - особиста справа кожного", - пояснює Корсунський.

Але якщо судити за тим, хто прийшов на зустріч, випускники HBS, справляють враження розумних, освічених, грамотних, явно непогано заробляють і, головне, - вільних людей.

HBS змінює навчальні плани

Для тих, хто планує вступати на MBA саме в Гарвард, не марною буде інформація про зміни в програмі навчання. Як пише WSJ, бізнес-школа планує додати в програму нові обов'язкові курси, більшою мірою направлені на питання етики і групову роботу. Це відхід від знаменитого методу навчання, побудованого на розборі кейсів, і початок запланованих змін, які лише прискорила необхідність відновити репутацію, кілька постраждалу в результаті фінансової кризи.

Нововведення також покликані змінити думку, що елітні бізнес-школи насаджують культуру жадібності, яка, на думку деяких, і призвела до останнього фінансовій кризі. "Люди перестали довіряти бізнесу, і здається, що деякі з наших випускників відповідальні за це", - сказав Нітін Норія, що став деканом HBS в 2010 році.

Але критики сумніваються, що образ мислення можна поміняти, тільки лише скорегувавши програму навчання. Одна з проблем - це загальна атмосфера, - вважає Філіп Делвез Бротон, випускник HBS-2006 і автор книги "Ahead of the Curve: Two Years at Harvard Business School". "Якщо Гарвард хоче, щоб його випускники визначали майбутнє світу, то вони повинні це враховувати, - говорить він. - А пропоновані зміни здаються занадто несуттєвими".

Як точно буде виглядати нова програма, поки не відомо. Але як розповів керівник відділу маркетингу Брайан Кенні, один з нових обов'язкових курсів буде припускати групову роботу. Клас розіб'ють на групи по 6-7 чоловік, які почнуть працювати над одним завданням. Мета - створити атмосферу співробітництва, замість того, щоб працювати поодинці над кейсом у класі з 90 чоловік. "Це має збільшити почуття відповідальності за інших членів невеликої групи, - говорить Нітін Норія. - Причому не тільки під час роботи над кейсом". Проте в основі навчання, як і раніше будуть лежати кейси, відзначає Норія.

Незважаючи на те, що репутація MBA в очах громадськості кілька потьмяніла, нестачі в абітурієнтах не спостерігається. Як відзначає Джеффрі Пфеффер з Stanford Graduate School, роботодавці, як і раніше готові наймати випускників кращих бізнес-шкіл, кількість бажаючих вчитися не зменшилася, а зарплати в елітних школах, як і раніше високі. І немає ніяких ознак, що що-небудь зміниться.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад