Пенсійна реформа: ігри розуму

Пенсійна реформа: ігри розуму

Андрій Биченко: пенсійна реформа, буде здійснюватися в інтересах великого бізнесу, а не переважної більшості населення та найманих працівників

Віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко зазначив, що у разі проведення пенсійної реформи в 2011 р. результати Україна отримає в 2016-2021 роках. Основна мета пенсійної реформи - підвищення пенсій і надання громадянам України гідного пенсійного забезпечення.

Проте, експерти не погоджуються із необхідністю внесення змін до пенсійної системи.

“Підґрунтям для успішної пенсійної реформи, гарної пенсійної системи – говорить директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, - мав би бути високий рівень заробітних плат. На рівень зарплат держава може впливати на законодавчому рівні, у Податковому кодексі або у Кодексі законів про працю. Податковий кодекс, як ми вже бачили, не спрямований на підвищення зарплат, він враховує, в основному, інтереси великого бізнесу, який, навпаки, зацікавлений у зниженні вартості робочої сили. Трудовий кодекс поки що не винесений на обговорення, але ті позиції, які озвучуються публічно, свідчать лише про те, що ситуація у найманих працівників не покращиться. Тому у мене є сумніви, що пенсійна реформа, зрештою, не зважаючи на всі теоретично правильні кроки, матиме успіх”.

Нагадаємо, що 19 січня під час робочої поїздки до Дніпропетровська Сергій Тігіпко заявив сказав, що буде введено накопичувальну систему, за якою кожна людина буде щомісяця відраховувати собі певну суму на пенсію.

Проте довіра населення до фінансових установ та реальна стабільність пенсійних фондів — під великим питанням, адже пенсійне страхування — це дуже довгострокові внески. Тому держава мала б спочатку довести, що механізми фінансових гарантій працюють, адже втрата таких вкладів може призвести до непередбачуваних соціальних наслідків, набагато гірших за наслідки фінансової кризи.

За словами провідного наукового співробітника Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександри Бетлій, запровадження накопичувальної пенсійної системи вже не раз відкладалося. Він не виключає, що невдовзі взагалі можна очікувати на появу нового проекту пенсійної реформи. Однією з підстав для цього, за її оцінкою, може стати той факт, що у внесеному законопроекті йдеться про обмеження пенсій працюючим військовослужбовцям після досягнення ними пенсійного віку. А нещодавно Сергій Тігіпко заявив, що військовослужбовців це не стосуватиметься.

Джерело http://ye.ua/news/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад