Як працюють рекомендації друзів при пошуку роботи: результати опитування

Як працюють рекомендації друзів при пошуку роботи: результати опитування

Причин цьому багато. Одна з них – у претендентів мало інформації про «внутрішню кухню» майбутнього роботодавця, а за плечима чимало неприємного досвіду працевлаштування. Тому і намагаються підстрахуватися – раптом у друзів-знайомих є хороша робота. Мова не тільки про хороші умови, але й, наприклад, про своєчасну виплату зарплати та адекватне керівництво. Плюс, у деяких компаніях на роботу беруть спочатку своїх, потім «своїх від своїх» – і до зовнішнього ринку така вакансія може і не дійти. Крім того, кандидат за рекомендацією нерідко вважається «перевіреним», і до нього відношення більш лояльне.
Під час дослідження були опитані півтисячі респондентів, які розказали, наскільки активно вони користуються своїми зв'язками при працевлаштуванні. З'ясувалося, що майже половина учасників опитування не проти дружньої підтримки при працевлаштуванні – свою роботу вони знаходять саме так.
Проте, тільки в половині випадків (у 44%, якщо бути точними) друзі та знайомі проявили активність, порекомендувавши учасників нашого опитування на нове місце роботи. І стільки ж друзів і родичів просто розповіли учасникам нашого опитування про відкриту вакансію.
Незважаючи на законодавчо прописані обмеження роботи родичів у підпорядкуванні один у одного, тільки кожна десята компанія строго дотримується цієї заборони. А в 18% компаній забороняють працювати виключно при прямому підпорядкуванні. Судячи з відповідей наших респондентів, в інших 72% випадків в компаніях просто не звертають на це уваги. Можливо, не вважають, що, наприклад, спільна праця родичів може завдати компанії істотної шкоди в результаті змови.
Втім, лише третина опитаних працює з друзями та знайомими. Оскільки компанії зараз активно практикують командний підхід і ущільнення співробітників, можливо, залучення друзів полегшує це завдання.
Роботу з друзями учасники опитування оцінюють як позитивне рішення керівництва, оскільки така взаємодія відбувається із порозумінням, друзі допомагають і підтримують. У знайомій обстановці і адаптуватися якнайшвидше, працювати легше, і помилятися не так страшно. Втім, не менша кількість респондентів (ті ж 44%) вважають, що робота з друзями ніяк не впливає на продуктивність – робота перш за все, а друзі можуть і відволікати. Кожен десятий учасник опитування категорично проти поєднання дружби та роботи – можливо, щоб працювати без обліку «особливих відносин».
Загалом, судячи з нашого опитування, допомога друзів все ще буде користуватися попитом при пошуку роботи. Що цікаво, самі роботодавці теж не проти того, щоб у виробничі команди входили знайомі та близькі люди – головне, щоб не відволікали від роботи.
https://thepoint.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад