Польща поміняла умови працевлаштування для українців

Польща поміняла умови працевлаштування для українців

 

На сезонні роботи можна їхати по безвізу



Незважаючи на те, що польський Сейм нещодавно прийняв закон, який спрощує працевлаштування для сезонних робітників, для тих, хто хоче затриматися в країні довше, все ж виникають додаткові труднощі.


Надзвичайний і повноважний посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло заявив, що трудова міграція українців до Польщі приносить позитивні результати для обох країн.


Так, зараз можливо працевлаштуватися на роботу по безвізу. Не потрібно оформляти і трудову візу - досить мати біометричний паспорт і запрошення від роботодавця. На таких умовах можна перебувати на території Польщі 90 днів за півроку - як і при туристичному безвізі.

 

Дана інформація вже є на офіційному сайті прикордонної служби Польщі. Ці умови ідеальні для сезонних працівників, кажуть експерти.

 

Як розповів СЕО «Befind & North-Ukraine» Костянтин Рудницький, в Польщі немає чіткої законодавчої і правової бази контролю за мігрантами. І коли люди в'їжджають туди на роботу, в тому числі сезонну, є можливість залишитися і після закінчення робочої візи, нелегально.

 

Місцеві поліція, органи праці та прикордонники контролюють незаконне працевлаштування не системно, так що нелегалам, по суті, нічого не загрожує.

 

Запрошення ж, як і раніше, можна отримати як безпосередньо від роботодавця, так і при оформленні через кадрове агентство.

 

Польські роботодавці, що надають роботу на сезон, самі зацікавлені в тому, щоб наплив українських працівників не зменшувався, тому будуть продовжувати видавати запрошення.

 

Робочі моменти

Складніше тепер доведеться тим, хто хоче влаштуватися в Польщі на більш тривалий період. З початку липня введені обмеження для агентств з працевлаштування: терміни найму іноземних робітників не повинні перевищувати 18 місяців.

 

«Раніше обмежень взагалі не було. Постійну роботу шукають на будівництвах, СТО, фірмах-перевізників, в сільському господарстві (в основному великі ферми)», - розповіла UBR.ua адвокат, який співпрацює з польською адвокатською фірмою в якості юриста, Ірина Мізіна.

 

Щоб залишитися більше, ніж на три місяці, українці придумали наступну схему: їдуть по безвізу легально як туристи або в «бізнес-подорож» на 90 днів, і вже на місці отримують дозвіл на роботу. У цьому нашим заробітчанам допомагають польські роботодавці.

 

Головне - не зволікати до останнього.

Таким чином українці цілком можуть легалізувати своє перебування в Польщі довше покладених 90 днів.

 

«Цей спосіб напівлегальний, але поляки не хочуть втрачати робочу силу, тому, в разі чого, виручають своїх підопічних. З одного боку, корупцію в Польщі ніхто не відміняв, з іншого, заробітчан так багато, що перевірити всіх інспекція з праці просто фізично не встигає. Та й відправляють на батьківщину в більшості випадків тільки тоді, коли вже сильно проштрафився - зробиш якесь грубе правопорушення, наприклад», - зауважив у розмові з UBR.ua голова профспілки заробітчан "Трудова солідарність" Віталій Махинько.

 

При цьому, кажуть експерти, з початку наступного року поляки врегулюють ще один момент, яких полегшить українцям роботу на чужині. Зараз при зміні роботодавця в Польщі, українцеві необхідно подавати документи через свого наймача на перереєстрацію, яка може тривати до декількох тижнів.

 

Тобто, при зміні роботи українець залишається на деякий час на «пташиних правах». Йому можуть в результаті просто не заплатити за роботу, або при першій же перевірці видворити з країни. З 1 січня наступного року така перереєстрація відбуватиметься практично миттєво, незалежно від дня тижня - онлайн.

 

«Раніше роботодавець міг взагалі не подавати ці документи, обманюючи працівника. І той фактично не мав ніяких прав, працюючи в Польщі. З наступного року ситуація зміниться в кращу сторону », - додав Махинько.

 

http://ubr.ua/labor-market/ukrainian-labor-market/polsha-pomenjala-uslovija-trudoustrojstva-dlja-ukraintsev-3848142




 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад