Де в Україні масово платять зарплати в конвертах

Де в Україні масово платять зарплати в конвертах

У кожного п'ятого українця в 2017 році змінилася зарплата через підвищення мінімалки до 3, 2 тис. грн. Але більше почали платити тільки половині, а у 25% оклади, навпаки, зменшилися через перерозподіл зарплат між усіма співробітниками компанії. Тих, кому підвищили тільки офіційну зарплату, а надбавку виплачують в конверті, зараз 19%.

Рекрутери з'ясували, що найбільша кількість українців (94%), які отримують офіційну зарплату, зосереджено в державному секторі, - працевлаштування тут дозволяє розраховувати на зростання рівня оплати після підвищення мінімалки. Тільки 6% держслужбовців стверджують, що отримують неофіційну зарплату.

Половина фахівців, зайнятих в енергетиці і важкої промисловості, також отримують офіційну зарплату і можуть розраховувати не тільки на її підвищення, а й на захист своїх трудових прав.

Набагато гірше йдуть справи в ІТ-компаніях: кожен третій фахівець отримує «чорну» зарплату, але майже половині співробітників все ж платять по білому, а в їх трудових книжках є запис про працевлаштування.

Офіційні оклади і у 40% опитаних юристів. Разом з тим кожен третій зайнятий в юридичній сфері отримує «сіру» зарплату, тому податки з його нарахувань не в повному обсязі відраховуються до державного бюджету. 20% співробітників помітили, що взагалі отримують неофіційні виплати, тобто їх діяльність, по суті, є незаконною і не захищеної ні державою, ні роботодавцем.

67% опитаних медиків працевлаштовані офіційно, мають право на оплачувану відпустку і лікарняні. Кожен четвертий медпрацівник отримує «сіру» зарплату. І тільки 6% медиків не оформлені офіційно, з їх зарплати не відраховуються податки, а разом з тим не нараховується стаж, що стає важливим під час виходу на пенсію або оформлення соціальних виплат на випадок безробіття.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад