Фактори кар'єрного зростання

Фактори кар'єрного зростання

Як роботодавцям вдається затягти гарних фахівців на невибагливі вакансії? Тільки магічною формулою «перспективи зростання», за якою будь-якому кандидатові бачиться бажаний розмір зарплати та престижу. Ніякого обману немає - з будь-якої посади можна вийти на серйозну позицію. Рано чи пізно. Важливо лише розуміти, як саме це відбувається, якщо ви починаєте з нуля.

Стрімке кар'єрне зростання трапляється тільки за дуже гарним знайомством, коли просуванням керують мама, тато, чоловік, коханець або краща подруга. Всі інші «зростають» досить стандартним шляхом, і розмаїтість варіантів укладається в простий закон збереження енергії: висока зарплата та посада в обмін на щось.

1. Час

Визначальні якості претендента на керівну позицію - досвід і професіоналізм. І те й інше приходить разом з часом, тому саме він часто стає головним фактором зростання. Деяким вдається зробити гігантський якісний стрибок з перших же тижнів перебування на роботі, а якщо це й відбувається, замість часу - буде потрібне щось інше (про це нижче).

Час для просування в кожного свій й складається він не тільки з кількості днів і місяців, але й трудових показників.

2. Шаблон

Досить багато складно структурованих компаній дотримуються політики послідовних запланованих просувань своїх співробітників. Шаблон простий - через рівні проміжки часу працівники проходять професійне тестування та в залежності від його підсумків просуваються на один-два кроки уперед.

У шаблоновій кар'єрі є й плюси, і мінуси. З одного боку, гарантія поступово вийти в люди, а не засидітися на дрібній посаді - потужний стимул до якості роботи. З іншого боку, слово «поступово» відіграє головну роль. Шаблон - це, як не крути, обмеження: обмаль шансів швиденько перестрибнути через позицію або кілька позицій, та й у цілому розвиток кожного співробітника обмежений й майже не залишає простору для самовираження.

3. Прорив

Незважаючи на традиції або встановлену в компанії закономірність просування співробітників нагору, у кожного завжди є в запасі можливість свій зліт у буквальному значенні заробити. Як це зробити швидко? Виявити себе на професійному поприщі з найкращої та й до того ж несподіваної сторони. Тут буде потрібна ініціатива. Важливі проекти дрібним робітникам доручати не прийняте, але якщо виступити з обґрунтованою пропозицією, то іншому керівникові спаде на думку - а чому б і ні? Свіжа кров оздоровлює робочий процес!

Такий підхід вимагає сміливості та готовності ризикнути репутацією, якщо замість успіху трапиться провал.

4. Щасливий випадок

Іноді прорив відбувається не заплановано, а завдяки вдалому збігу обставин. Такий сюжетний хід часто використовується у фільмах, які розповідають про «Золушку», яка раптово стала принцесою, або хористку, яка блискуче замінила захворілу солістку. У житті прикладів теж достатньо.

Для того щоб спрацював подібний щасливий випадок, мало виявитися в потрібний час у потрібному місці - треба виявити себе так, ніби прийшла горезвісна зоряна година. Визначальна якість - везіння.

5. Конкурс

Компанія може давати додатковий шанс найбільш щасливим, нахабним, творчим і просто кращим своїм працівникам, організувати час від часу внутрішньокорпоративні конкурси на заміщення якої-небудь позиції. Якщо кому не сидиться на місці та не терпиться піднятися на сходинку вище, саме час брати бика за роги. Правда, найчастіше такі заходи стосуються не дуже високої вакансії та традиційно обмежені позиціями начальників відділів, підрозділів і тимчасових проектів. Але це відмінний місток для переходу до топ-структур.

Конкурси люблять проводити в компаніях, постійно зайнятих освоєнням нових ринків, наукою або творчістю. А конкурсантові, який претендує на високу позицію, важливо володіти й високим професіоналізмом, і креативністю, і стійкістю до стресів. Все це й перевіряється під час виконання конкурсного відбору.

6. Реорганізація

Зміни в самій структурі компанії - розширення виробництва та ринків, виділення «дочок» і представництв - обов'язково спричиняють перестановки та появу нових вигідних місць. І тут все залежить від політики компанії: брати людей з вулиці чи освоювати власні кадрові резерви. Якщо в пріоритетах друге, для лінійного персоналу відкривається поле чудових можливостей знайти себе. Очевидно, що в цьому випадку зіграє на руку все, що може запропонувати кандидат на підвищення: знання, навички, здібності, ризиковість, рішучість, везіння і навіть особистий підхід до тих, хто вирішує.

7. Особистий підхід

Індивідуальна кар'єра, замішана на особистій мотивації вищестоящої особи стосовно нижчестоящого, можлива не тільки як чудовий наслідок родинних стосунків, але й на порожньому місці. Споконвічно всі молоді дрібні робітники рівні та ніби схожі один на одного. А потім з кожного формується працівник, який в тому чи іншому ступені є цінним для компанії. Наскільки цінний, вирішує начальство. Але наділений якимись спеціальними якостями працівник може зі своєї сторони цьому посприяти - де треба, підсолодити пігулку, надати послугу, розстелити доріжку. Необов'язково відверто підлабузнюватися або проводити в життя хитромудрі виверти з маніпулюванню начальством. Існують і нормальні добрі відносини між підлеглими та керівництвом, які можуть стати поштовхом до позитивних змін.

8. Підстава

А ось тягти на себе ковдра, малюючи свій вигідний портрет за рахунок промахів ближнього, - це вже доброго слова не варте. Але, проте, класичний прийом, яким користуються тисячі тих, хто прямує наверх кар’єрними сходами, скасовувати ніхто не збирається. У найкращому разі промахи сусіда по цеху використовуються як вигідне тло для демонстрації власної значимості. У гіршому - ближнього відверто підставляють. Кар'єри на цьому робляться голосні, швидкі, але навряд чи щасливі.

Джерело: http://www.careerist.ru/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад