Правила пошуку роботи для тих, кому за...

Правила пошуку роботи для тих, кому за...

Важко сперечатись з твердженням, що не молодим людям та особам передпенсійного віку знайти роботу досить складно.

Дійсно, в багатьох оголошеннях про вакансії зазначається вік претендента – до 40 років, у кращому разі – до 45.

Але тим, чий вік переступив за цю межу, втрачати надію не варто. Згадаємо, що багато молодих шукачів роботи скаржаться на відсутність „місця під сонцем”, наприклад, через працюючих пенсіонерів, які не збираються залишати своє робоче місце. З другого боку, й роботодавці від них не поспішають позбавитись, бо в багатьох випадках – це справді досвідчені, навіть незамінні працівники.

Отже, не вважайте свій вік таким собі могильним каменем на шляху до працевлаштування. Бо якщо особи пенсійного віку цілком успішно працюють на своїх робочих місцях, то людині віку передпенсійного – сам Бог велів.

Психологи радять тим, кому „за...”, на ринку робочої сили:

„Омолодіть” резюме – тобто видаліть дати з розділу про освіту та не відлякуйте майбутнього шефа переліком місць роботи на кількох сторінках. Достатньо обмежитись останніми 10–15 роками роботи або вказати позиції, що безпосередньо відносяться до посади, на яку ви претендуєте. А от не зазначати в резюме свій вік не варто – це питання постане в будь-якому випадку.

Продемонструйте свою здатність до навчання. Роботодавець впевнений, що чомусь навчити можна тільки молодих? Ненав’язливо доведіть йому протилежне: заповнюючи в резюме графу „освіта”, запишіть туди всі професійні курси, які ви закінчили. Серед навичок обов’язково вкажіть вільне володіння комп’ютером (якщо такі навички відсутні – терміново навчіться!). Тепер навіть людині, яка поспіхом оглянула ваше резюме, буде зрозуміло: ви йдете поруч з часом.

Будьте енергійними. Створений імідж мобільної людини – половина успіху. Додайте в резюме, що ви готові до відряджень, а на співбесіді з роботодавцем більше говоріть про майбутнє.

Намагайтесь виглядати молодше свого віку. Більшість роботодавців відлякує не стільки вік претендента на вакансію, скільки образ „старої кволої шкапи”. Тому підтримуйте себе в гарній фізичній формі, потурбуйтесь також, щоб ваш одяг, зачіска та аксесуари виглядали гідно. До речі, здоровий спосіб життя та піклування про свою зовнішність ще нікому не зашкодили.

Грайте „на своєму полі”. Не націлюйтесь на вакансії для молоді – претендуйте на місця досвідчених та зрілих. Якщо головна вимога до претендента на вакансію – досвід роботи в певній галузі, в вас більше шансів.

Вивчайте компанію-роботодавця. Зберіть інформацію про підприємство через Інтернет та ЗМІ. Дізнайтеся про тенденції розвитку галузі та про інші моменти, що можуть стати в нагоді під час співбесіди та вплинути на вибір роботодавця.

Ретельно підготуйтесь до співбесіди: будь-яке питання не повинно вибити вас з колії – адже ви професійна, компетентна людина з багатим життєвим досвідом, яка багато може, а якщо чогось ще не знає – обов’язково навчиться.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад