Дипломи ВНЗ окупованого Донбасу не визнають навіть самі "ДНРовці"

Дипломи ВНЗ окупованого Донбасу не визнають навіть самі

Третій рік донецькі абітурієнти та студенти не зовсім розуміють, яке майбутнє їх чекає. Не всі змогли переїхати разом з вузами на підконтрольні українським властям території, тому навчання в вузах Донецька все частіше стає схожа на лотерею. Якщо пощастить, то на отриманий "диплом ДНР" роботодавець закриє очі і буде орієнтуватися тільки на знання і вміння нового співробітника. Якщо не пощастить, то, висловлюючись на тому ж молодіжним сленгом, п'ять років навчання і витрачені гроші підуть "в топку". Тобто в нікуди.

Студентів не вистачає

У цьому році, як повідомило так зване "міністерство освіти і науки ДНР" до вузів на окупованій території було подано більше 30 тисяч заяв. Надійшли менше половини - близько 14 тисяч. Приблизно 9 тисяч - на бюджет 522 людини - за квотами, трохи більше 4 тисяч зараховані на контракт. За квотами до вузів пройшли діти бойовиків, в тому числі і загиблих, а також один із розряду "співвітчизники".

Цікаво, що, за словами "міністра освіти ДНР" Лариси Полякової серед надійшли в "вузи ДНР" є і громадяни України - 0,3% від 14 тисяч надійшли, тобто 43 людини. Приблизно стільки ж приїхало здобувати вищу освіту в окупований Донецьк з Росії, і стільки ж - з "ЛНР".

У технікуми та ліцеї - заклади середньої професійної освіти - пішли близько 25 тисяч чоловік. Не дивно: весь Донецьк обвішаний рекламними площами, що закликають здобувати робітничі професії.

"Я знаю, що сусідський хлопчик вступив до технікуму на будівельника виключно, щоб трошки почекати. Він все ще вірить, що Донецьк буде звільнений, і каже, що після технікуму буде надходити в один з вузів українського Донецька. Якщо ситуація не вирішиться - буде працювати будівельником, яким вищу освіту начебто ні до чого ", - розповіла донеччанка Катерина Салай.

Для порівняння: лише в одному Донецькому національному університеті до війни навчалося в середньому від 10 до 14 тисяч студентів. З 2016-му таку ж кількість надійшли розподілилося по декільком десяткам вищих навчальних закладів "республіки". При цьому нові "голови" окупованих вузів не втомлюються повторювати, що у них залишилася левова частка студентів і викладачів. Втім, викладачі в приватних бесідах називають інші цифри - залишилася чи третину педагогів.

"Студенти чекають українські прапори в Донецьку"

Оскільки порожні аудиторії треба кимось заповнювати, в вузах Донецька та інших міст, захоплених бойовиками т.зв. "ДНР" оголосили добір студентів. Деякі вузи "республіки", які раніше високо котирувалися серед абітурієнтів, зараз мають недобір навіть на бюджетні місця. Подекуди недобір відчувається так сильно, що абітурієнтів готові набирати без вступних іспитів і без "ДПА" (державної підсумкової атестації). Фактично, абітурієнтам пропонують просто подати документи для зарахування - і все, місце в аудиторії забезпечено. І навіть з урахуванням цього - студентів немає.

"Дуже мало першокурсників, - розповідає один зі студентів Донецька Андрій. - Я поступав ще в 2012 році, тоді у нас на бюджет був конкурс, здається, в три людини. А зараз дивлюся, ріденька група першокурсників, ходять один за одним, з здивованим поглядом. та й після того, як частина нашого університету офіційно переїхала в Україну, тут залишилося мало студентів - аудиторії напівпорожні. Тож не дивно, що і на перший курс дуже великий недобір ".

Самі ж студенти, які надійшли в цьому році в місцеві вузи, розповідають, що серед студентів досить багато не тільки прихильників т.зв. "ДНР", а й простих людей, надходження яких - швидше крок безвиході з надійний на поліпшення ситуації, ніж віра в світле майбутнє невизнаних "республік".

"Хто вчиться в Донецьку? Ті, хто не мають можливості виїхати і вступити в нормальний український вуз. Або діти" ополченців ". Є ще браві молоді вояки, так вони прямо на пари в камуфляжі приходять. Так що набирають всіх підряд. Звичайно, є ще й ті, що просто не може дозволити собі вчитися на мирній території. Я, наприклад, школу закінчив в 2013 році, але не вдалося вступити в цьому, ж році в університет, - розповідає донеччанин Олексій. - А в 2014-2015 році була війна. Роботи не було, ледве кінці з кінцями зводили, тоді не до навчання було, день прожили - і то добре. я б може і радий був вступити до українського ВНЗ, але я не можу кинути маму в Донецьку, а на мирній території у нас нікого немає. у цьому році я подав документи до місцевого університету і після формального тестування був зарахований. Єдине на що я сподіваюся, що до того як я закінчу навчання - все нормалізується і за ці п'ять років Донецьк знову опиниться під українським прапором " .

Дипломи на двох мовах без герба

Співробітники вузів кажуть, що третій рік знаходяться в заручниках у ситуації. Хтось теж не зміг покинути окуповані території, хтось не захотів. Так чи інакше, викладачі визнають, що дипломи з печаткою "ДНР" не визнаються не тільки українськими і російськими роботодавцями, але навіть і не на всіх окупованих територіях "ДНР-ЛНР".

Дочане розповідають: в момент працевлаштування у них все частіше просять ... українські документи про освіту, хоча б шкільний атестат. Та ж історія, до речі, і з трудовими книжками. Тих, хто захотів почати нове життя в "республіці" і купив "трудову книжку ДНР", чекає розчарування.

"Влаштовувався в донецьку фірму по ремонту техніки. Директор подивився на мій диплом, скривився і звелів принести шкільний атестат. У графі" освіта "в картці обліку написали" середнє ". І це в Донецьку! Виходить рік в університеті пішов коту під хвіст", - розповів житель шахтарської столиці Андрій Єфименко.

У вузах розуміють весь трагізм ситуації: відучившись 5-6 років, студенти отримують на руки недійсні документи. Навіть обіцяні російські дипломи випускників вузів опинилися липовими - вони не проходять по єдиній базі дипломів, мають абсолютно інші серійні номери та відмінності в оформленні. Щоб отримати легальний російський диплом, потрібно виїжджати до російських вузів, здавати іспити і академрізницю, захищати диплом - і тільки тоді отримати жадану "корочку" про вищу освіту. А диплом "ДНР" - це просто папір з гербом невизнаної республіки, яка не котується навіть в "республіці".

"Диплом" ДНР "може стати в нагоді тільки в" ДНР ", - розповідає викладач Донецького національного технічного університету. - Ще в минулому році наш ректорат сорочку на собі порвав, але відстояв право не ставити гербову печатку" республіки "в дипломах. Там тільки друку і регалії нашого університету, а дипломи видається на двох мовах - англійській і російській. і все одно на деяких факультетах у нас в районі 30% студентів від номінального набору, незважаючи на дуже лояльну політику надходження. Багато спочатку вирішують вчитися в Росії або в Україні. і особисто я їх розумію, простіше влаштуватися в житті маючи на руках верифікувати корочку ".

Для довідки: навчання за контрактом в "вузах ДНР" істотно дорожче, ніж на підконтрольних територіях. Як приклад можна привести Донецький національний університет - він існує в двох світах: споконвічний - у Вінниці, і "віджатий" - в Донецьку. Так, вартість навчання за фахом "Математика" за чотири роки (бакалаврат) в ДонНУ у Вінниці становить 20 тисяч гривень, в Донецьку на аналогічному факультеті "ДонНУ-ДНР" - 90 тисяч рублів (36 тисяч 390 грн за курсом НБУ). Спеціальність "Журналістика": у Вінниці студенти платять за 4 роки навчання 37 тисяч 800 грн, а в Донецьку - 116 тисяч рублів (46 тисяч 903 грн за курсом НБУ), і т.д.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад