Топ-8 помилок шукачів

Топ-8 помилок шукачів

Американський журнал Wall Street Journal провів опитування рекрутерів і експертів в сфері наймання про те, чого не слід робити на співбесіді.

1. Спізніться та навіть не зателефонуйте

Ми всі люди: одні проколюють шину по дорозі на інтерв'ю, в інших скасовують авіарейси. Але якщо ви спізнюєтеся, краще відразу зателефонуйте та повідомте про запізнення. Тоді у вас залишиться шанс одержати роботу.

Деякі, навпаки, з’являються на інтерв'ю на 10-15 хвилин раніше. «Для таких випадків існують кав'ярні Starbucks», - зауважує Девід Льюїс, президент OperationsInc, консалтингової компанії в сфері HR у Коннектикуті. Не треба приходити, коли на вас ще не чекають.

Але якщо ви дійсно не хочете цю роботу, зробіть наступне. «Один кандидат дав блискуче телефонне інтерв'ю, і ми дуже хотіли зустрітися з ним, але так і не зустрілися. По дорозі в наш офіс він проколов шину та сповістив про це тільки через 24 години», - розповідає Скай Келлен, директор з інтерактивного маркетингу CKR Interactive, Каліфорнія.

2. Заплануйте занадто багато співбесід

Не важливо, хто ви, безробітний або пасивний шукач, потрібно пам'ятати, що пошук роботи сам по собі є роботою з повною зайнятістю. Вам потрібно скрупульозно планувати час. Якщо, наприклад, ви призначаєте інтерв'ю в обідню перерву, то зранку добре поснідайте. І, звичайно ж, не приносьте ланч із собою. Але якщо ви дійсно не хочете цю роботу, зробіть наступне. «Одного разу кандидат послав мені електронного листа, в якому вибачився за те, що не відповів на дзвінок. Виявляється, у цей день він уже побував на іншому інтерв'ю та хотів трохи відпочити», - розповідає Шілонда Даунінг, президент Virtual Work Team, рекрутингової компанії в Іллінойсі.

3. Поводьтеся, як у барі

Одяг, що облягає, вигадливі манери, глибоке декольте - все це підходить для бару, але погано для інтерв'ю. «Кілька років тому до мене прийшов кандидат, який був надмірно дружелюбним з усіма в офісі. Справа дійшла до того, що ми не змогли вчасно закінчити інтерв'ю», - згадує Келлен. Але якщо ви дійсно не хочете цю роботу, зробіть так. «Одна молода дама прийшла на співбесіду без нижньої білизни. Одного цього вистачило, щоб не запросити її на повторну співбесіду», - розповідає Пол Соломон, засновник рекрутингової фірми Solo Management на Уолл-Стріт.

4. Відповідайте на дзвінки

«Мобільні телефони не повинні фігурувати під час інтерв'ю», - категорична Вікі Салемі, рекрутер з досвідом роботи в cфері HR у таких компаніях, як KPMG і Deloitte. Правило начебто б загальновідоме, проте Салемі бачила в житті різне. Шукачі, зазначає вона, часто нервують через те, що пропустять дзвінок від іншого рекрутера. «Один навіть умудрився зробити мені грубий жест рукою, коли в нього задзвонив телефон. Жест означав: «Я не з тобою розмовляю», - згадує Салемі. Але якщо ви справді вирішили не працювати тут, зробіть наступне. «Під час співбесіди поспілкуйтесь по телефону з вашої нової коханою», - радить Льюїс з OperationsInc.

5. Нагрубіть охоронцеві на вході

«Не можна недооцінювати важливість осіб, які зустріли вас на порозі офісу», - вважає Льюїс. Те, що він або вона скаже про вас босові, вплине на рішення про ваше наймання. І якщо ви дійсно не хочете цю роботу, зробіть наступне. «Одного кандидата охоронець попросив показати посвідчення особи. У відповідь шукач на нього накричав і швидко пішов до ліфта. Після інтерв'ю охоронець подзвонив у компанію, розповів про інцидент, і шукача не запросили на повторну співбесіду», - згадує Лейві Мерголін, консультант в сфері пошуку роботи й автор книги «Левеня шукає роботу».

6. Будьте агресивним

Ви вправі задати потенційному роботодавцеві питання про його компанію, але «не поводьтеся зухвало та не розповідайте, у чому, по-вашому, складаються сильні та слабкі сторони його компанії. Тримайте себе в руках і не показуйте, що ви занадто добре підготувалися до інтерв'ю», радить Льюїс.

Але якщо ви зовсім не зацікавлені в цій роботі, зробіть наступне. «Один з найбільш проблемних кандидатів, яких я колись бачив, був особисто знайомий з гендиректором компанії. На інтерв'ю він тричі повторив це своєму співрозмовникові», - розповідає Леррі Чагуріс, професор маркетингу з Університету Пейс у Нью-Йорку.

7. Лайте колишнього роботодавця

Особливо в тих випадках, коли ви влаштовуєтесь на роботу в тому самому місті, у тій самій галузі або в тій самій компанії. «Світ набагато менший, ніж вважають кандидати. Цілком можливо, вам доведеться ще стикнутися з колишніми колегами», - зауважує Льюїс.

8. Поводьтеся неадекватно

Будьте собою, проте в рамках. Адже співрозмовники оцінюють не тільки ваші професійні навички. Вони придивляються до вас як до потенційного колеги. Вас не приймуть на роботу, якщо ви не вписуєтеся в корпоративну культуру, зазначає Салемї.

А якщо вам дійсно не потрібна ця робота, зробіть наступне. «Один шукач у відповідь на запитання заявив: «Вибачте, мені потрібно на секунду вийти та подумати над відповіддю», - згадує Бонні Рассел, президент компанії Personal Public Relations, брендингової фірми в Сан-Дієго.

За матеріалами: delo.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад