Офісні конфлікти: вчимося управляти емоціями

Офісні конфлікти: вчимося управляти емоціями

Колег ми не вибираємо. Тому більшу частину робочого часу, хочемо ми цього чи ні, нам доводиться проводити разом. Крім руху до «великої мети» процвітання бізнесу нам час від часу доводиться залагоджувати конфлікти, що виникають. Як з ними впоратися, щоб не нашкодити ні собі, ні іншим?



Конфлікт з босом

У відносинах начальника і рядового співробітника спочатку закладений конфлікт, оскільки мова йде про ієрархію і влади. Один керує, інший змушений підкорятися. Один піклується про інтереси компанії, іншому доводиться думати про власне благо і робити все, щоб його не притискали. І все ж обом необхідно шукати підхід один до одного і спільну мову.

Багато хто часто уявляють собі боса в образі такого собі монстра, який харчується енергією скандалів, як вітамінами, і ні дня прожити не може без розбирань з простими працівниками і докорів в їх адресу. Що ж, можливо, є й такі, але смію вас запевнити, що часто страхітливі картини за участю злиднів-босів малює нашу хвору уяву і нескінченні байки про начальників-невротиків.

На їхній захист є кілька вагомих аргументів. По-перше, бос може собі дозволити бути іноді суворим, оскільки на ньому лежить дуже велика відповідальність в управлінні компанією. По-друге, точно так само, як і ви, він отримує «по шапці» від вищого керівництва. І нарешті, чому ви вирішили, що він просто зриває на вас зло? Будьте до кінця з собою чесні: а може, ви дійсно зробили щось не так або якість вашої роботи залишає бажати кращого?
Якщо вас викликали «на килим», налаштуйтеся на робочий лад, зберіть думки і ні в якому разі не заходьте у кабінет до начальника «підібгавши хвоста».
Уважно вислухайте критику. Дайте людині виговоритися, не перебивайте.
На запитання відповідайте чітко, не мимрить. Ви знаходитесь на роботі, а тому не підтискайте від образи губу і не приймайте позу скривдженої дитини.
Осмисліть претензії начальника до вас і дайте відповідь конструктивно, по суті. Якщо вважаєте звинувачення на вашу адресу незаслуженими, поясніть чому і твердо спробуйте відстояти свої інтереси.
Не втручайтеся в розмову емоції. Крокодилячі сльози і ефектне ляскання дверима конфлікт не вирішать, а навпаки, зроблять відносини більш напруженими.

Конфлікт з колегами

У суперечці народжується істина, а тому конструктивні розбіжності з колегами вкрай корисні. Так з’являються нові ідеї і несподівані рішення проблем. Успішність щоденної роботи пліч-о-пліч безпосередньо відбивається на результаті спільної справи. Тому конфлікт серед колег ні в якому разі не повинен переростати в особистий, що вкрай поширене серед товаришів по службі, оскільки, працюючи кожен день поруч з вами, вони знають ваші болючі точки і нюанси вашої роботи, щоб при необхідності використовувати цю обставину проти вас і кольнути якомога болючіше .

Критику від однієї людини ви пропустите повз вух, до думки іншого прислухаєтеся, а зауваження третій викличуть у вас гнів. Одне і те ж дія, вчинена різними людьми, може викликати у вас різну реакцію. Щоб перестати так гостро ставитися до коментарів, навчитеся представляти їх у вигляді фактів – якійсь голою інформації, яка залишається такою незалежно від особистості вимовляє її людини. Крім того, будьте об’єктивні до себе і своїх дій. Як стверджують психологи, будь-які, навіть некоректні коментарі та висловлювання на вашу адресу повинні послужити для вас поштовхом до самовдосконалення.

Гнів також можуть викликати колеги чи партнери, які не справляються зі своїми обов’язками в строк, мають звичай довго думати і повільно приймати рішення. Не дивно, що їх будь-яка похибка може вивести вас із себе. Головна порада у такій ситуації: будьте готові до чергового промаху з боку такої людини, адже ви знаєте, на що він здатний. Щоб не сердитися на нього, заздалегідь подстрахуйтесь – зайвий раз нагадайте про зустріч, якщо знаєте, що він міг про неї забути, і не довіряйте йому занадто важливі доручення.

Причиною роздратування може стати і необхідність змінити свою точку зору або відмовитися від своїх переконань. Приміром, у суперечці з колегою йому вдалося вас переконати, але зізнатися у цьому ви не хочете і наполягаєте на своїй думці до останнього. Щоб вам легше було погодитися з його позицією, проведіть невеликий психологічний експеримент. Візьміть тезу, який ви вважаєте незаперечним, і спробуйте його спростувати будь-що-будь. Це навчить вас дивитися на проблеми відразу з кількох сторін.

Прості способи управління гнівом

Бути передавачем негативної енергії вкрай неприємно. Тому, щоб навчитися тримати себе в руках, важливо розуміти, що одномоментні складності – це не кінець світу, а дивитися на речі і проблеми простіше корисно всім.
Затримайте реакцію. Коли ви відчуваєте, що вже не в силах стримати гнів, затримайте подих і подумки скажіть собі «СТОП» або якесь інше слово, зупиніть спір на 10 секунд – це допоможе вам заспокоїтися.
Відновіть дихання. Розлючений чоловік дихає набагато частіше спокійного. Зробіть серію глибоких вдихів, які відновлять ритмічність роботи серця.
Використовуйте гумор. Одна з найбільш дієвих методик – представити вашого опонента, що сидить на унітазі або голим. Це неодмінно звеселить вас і викличе усмішку, яка допоможе вам уникнути скандалу.
Поставте себе на місце кривдника. Припустимо, вам нахамили в громадському транспорті. Подумайте, чому людина це зробив? Можливо, у нього проблеми в сім’ї або на роботі, і він зробив це несвідомо.
Будьте ввічливими. Чи бачили ви себе в моменти люті? Запевняю вас, що особа стає настільки перекошеним, що навіть глянути страшно. Якщо відчуваєте, що закипаєте і стримати гнів не виходить, то просто віддаліться в іншу кімнату на кілька хвилин.
Слухайте співрозмовника. Прийти до вирішення ви зможете, тільки вислухавши іншого і виговорившись самі. Проаналізуйте, що вас дратує, і говоріть тільки про це, не зачіпаючи інших тем, інакше ви підете від суті розмови.

І найголовніше. Після конфлікту – неважливо, до якого результату ви прийшли, – визнайте, що ситуація вичерпана і треба рухатися далі.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад