Чоловіки частіше за жінок рекомендують на роботу своїх друзів

Чоловіки частіше за жінок рекомендують на роботу своїх друзів

Парадокс, але більшість помилок у бізнесі відбуваються через те, що керівники бояться виявити некомпетентність.

Через невміння визнаватися у своєму незнанні багато керівників роблять необачні кроки або ж починають поводитися агресивно стосовно підлеглих. Острах здатися некомпетентним часто заважає керівникам мислити раціонально: замість того щоб розглядати, наскільки рішення грамотне з погляду бізнесу, вони піклуються про те, щоб воно в жодному разі не суперечило прийнятим раніше рішенням. Така поведінка керівника, зрозуміло, часто спричиняє прикрі помилки.

Потрібно зауважити, що побоювання керівника втратити авторитет через некомпетентність необґрунтовані. Практика доводить, що начальник, який вміє вчасно зізнатися в тому, що якесь питання йому незрозуміле, навпроти, викликає більше поваги в підлеглих. Здатність подивитись на себе критично свідчить про мудрість і гнучкість керівника.

Важливо не переборщити з розбором власних помилок, оскільки щоденна зміна курсу може дезорієнтувати ваш колектив.

Урахуйте, що відповідати «не знаю» на запитання підлеглого можна далеко не у всіх ситуаціях. Якщо від вас як від керівника потрібно прийняти рішення, не варто перекладати відповідальність на підлеглих. Якщо виникають труднощі та сумніви, ситуація здається неоднозначною, постарайтеся максимально швидко в ній розібратися. Один з можливих варіантів у такому випадку - попросити своїх колег і підлеглих висловити своє бачення проблеми та запропонувати якесь рішення. Ґрунтуючись на думці своїх співробітників, ви, по-перше, зможете побачити більш повну картину подій, по-друге, зможете вибрати найбільш близький вам варіант рішення та ґрунтуватися на ньому.

Якщо ж негайне рішення від вас не потрібне й ви не хочете збентежити підлеглих своїм незнанням, спробуйте уникнути відповіді та отримати додатковий час на вирішення проблеми. Перший спосіб дії в такому випадку - повідомити, що вам буде потрібна додаткова консультація з цього питання.

Другий варіант - запропонувати співробітникові взяти тайм-аут і заявити, що ви озвучите рішення пізніше. У цьому випадку необхідно позначити строк, що ви візьмете на обмірковування проблеми. По-перше, це допоможе вам мобілізуватися та не затягувати з рішенням. По-друге, конкретно сформульований кінцевий термін не дасть вашим підлеглим сумніватися у вашій здібності приймати рішення. Не важливо, візьмете ви на обмірковування 15 хвилин або повідомите, що озвучите рішення ввечері. Головне - виконати обіцянку.

Зрозуміло, що начальник не може знати всього. Саме тут важливо розділяти питання організаційного та змістовного характеру. Якщо ви займаєте керівний пост, ви відповідно до своїх обов'язків зобов'язані вміти приймати рішення та грамотно управляти кадрами, але при цьому можете не знати якихось технологічних деталей. Про подробиці та тонкощі робочого процесу повинен знати виконавець, від вас же чекають компетентності в стратегічних питаннях. Немає нічого страшного в тому, щоб спрямувати запитання клієнта компетентному фахівцеві або перепитати на нараді, що означає той або інший термін.

Джерело: http://trud.ru/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад