Яку відповідальність несе податковий агент, якщо він не утримав або не сплатив податок з виплаченого фізичній особі доходу?

Яку відповідальність несе податковий агент, якщо він не утримав або не сплатив податок з виплаченого фізичній особі доходу?

Підпунктом 20.3.2 п. 20.3 ст. 20 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003 р. N889-ІV визначено, що у разі коли податковий агент до або під час виплати доходу на користь платника податку не здійснює нарахування, утримання або сплату (перерахування) податку з доходів фізичних осіб, відповідальність за погашення суми податкового зобов'язання або податкового боргу, що виникає внаслідок таких дій, покладається на такого податкового агента.
При цьому платник податку – отримувач таких доходів звільняється від обов'язків погашення такої суми податкових зобов'язань або податкового боргу. Крім того, Кодексом України про адміністративні правопорушення визначено, що неутримання або неперерахування до бюджету сум податку з доходів фізичних осіб при виплаті фізичній особі доходів, перерахування податку з доходів фізичних осіб за рахунок коштів підприємств, установ і організацій (крім випадків, коли таке перерахування дозволено законодавством), неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі від 34 до 51 грн.
За такі самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке порушення, передбачено накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі від 51 до 85 грн.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад